Visszamenőlegesen változik a reklám- és társasági adó

19201081_sVisszamenőleg alkalmazhatják a kedvező változásokat azok a vállalkozások, akik reklámadó fizetésre voltak kötelezettek.

Az Európai Bizottság nyomására törvény módosítás született a bevezetett reklámadóról és annak társasági adót érintő szabályairól. A törvény 2015. június 4-én került kihirdetésre és most is, mint azt már megszoktuk a törvény egyes rendelkezései eltérő időpontokban lépnek hatályba. Ezeket az időpontokat a megfelelő részeknél tüntetjük fel.

Mi is változott és mi változott a 2014. adóévre visszamenőleg?

Reklámadó mértéke

Ha a reklámadó alanya, illetőségtől függetlenül

  • médiatartalom-szolgáltatók
  • olyan médiaszolgáltató, amely napi műsoridejének legalább felében magyar nyelvű médiatartalmat tesz Magyarország területén elérhetővé
  • a sajtótermék alá nem tartozó kiadó bizonyos kivételekkel
  • az a személy, szervezet, amely bármilyen járművet, nyomtatott anyagot, ingatlant reklám céljára hasznosít
  • az interneten közzétett reklám esetén a reklám közzétevője

A rájuk vonatkozó megváltozott adómértékek

  • az adóalap 100 millió forintot meg nem haladó része után 0%
  • az adóalap 100 millió forintot meghaladó része után 5,3%

A reklámadó ugyan az eddigi 500 milliós adóalap helyett már 100 milliós adóalapot meghaladóan fizetendő, de a mértékek igen csak megszelídültek.

Kalkulációra fel! Ez a jogszabályi változás a 2014. adóévre is alkalmazható.

Ha a reklámadó alanya, illetőségtől függetlenül

  • a reklám közzétételének megrendelője

akkor az adómérték az eddigi 20%-ról 5%-ra mérséklődik és marad a havi 2,5 milliós értékhatár.

A reklámadó mértékére vonatkozó rendelkezések 2015. július 5-étől lépnek hatályba, csak a hatálybalépéstől alkalmazható, tehát arányosítással lehet megállapítani a 2015. évi fizetendő adót.

Kapcsolt vállalkozások összeszámítása

Megszűnik a kapcsolt vállalkozások összeszámítási kötelezettsége, kivéve azt az esetet, ha a kapcsolt vállalkozási jogviszony 2014. augusztus 15-ét követő szétválással jön létre.

A kapcsolt vállalkozások összeszámítására vonatkozó módosítás 2015. június 5-től lép hatályba.

Tehát az adójukat 2014-ben összeszámítással megállapító társaságoknak most lehetőségük van arra, hogy az új adómértékekkel újraszámolják azt és a számukra kedvezőbbet válasszák.

Társasági adó

Ez a rendelkezés érinti a legtöbb reklámadó körbe bekerült adózót.

2015. június 5-én lépett hatályba visszamenőlegesen az a rendelkezés, amely 30 millió forintot meg nem haladó reklámköltség esetén elfogadja vállalkozás érdekében felmerült költségként ezt a kiadást.

Ez azt jelenti, hogy 2014. évre elkészült társasági adóbevallásba beállított társasági adónkat – amennyiben abban a reklámkiadások miatt adóalap növelő tételt szerepeltettünk – , önrevízióval csökkenthetjük.

Ezt a törvényi módosítást csak önrevízió keretében tudjuk érvényesíteni, mivel a törvény a társasági adóbevallások beadási határideje után lépett hatályba.

Ha tetszett írásunk, kedvelje oldalunkat és kérek szépen egy megosztást is, hogy minél több emberhez eljussanak az információk!

Ha meg szeretné ismerni adótanácsadónk és egy tapasztalt könyvelőiroda vezető további tanácsait, iratkozzon fel hírlevelünkre!

 

Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása

Author: G.Novák Mária

Gazdagné Novák Mária a Countplus Adótanácsadó és Könyvelő Kft vezetője.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.