Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása
jún
16
2015

Adómentesként is áfát kell fizetnie? – 3. rész

9662616_sVannak további értékesítési helyzetek, amikor az alanyi adómentességet választóknak áfát kell fizetniük.

Előző két cikkünkben a közösségi termékértékesítések, beszerzések és szolgáltatás nyújtások, igénybevételek eseteit vettük górcső alá. Most azokat az eseteket nézzük meg, amikor az alanyi adómentes körbe bejelentkezett adózónak belföldi értékesítése kapcsán keletkezik áfafizetési kötelezettsége.

Tárgyi eszközök értékesítése

A tárgyi eszközök értékesítése áfaköteles, még akkor is, ha a vállalkozás alanyi adómentességet választott.

Ha alanyi adómentes időszakunkban vásároltuk meg azokat a tárgyi eszközöket, amelyeket most eladunk, akkor ezeknek az áfáját a vásárláskor nem volt lehetőségünk visszaigényelni. Ha ezeket a tárgyi eszközöket értékesítjük, akkor azt csak áfa felszámítása mellett tehetjük meg, ez viszont lehetőséget teremt arra, hogy a vásárláskor vissza nem igényelhető áfa egy részét visszaigényeljük.

Ez pontosan azt jelenti, hogy ha a tárgyi eszközünket kevesebb, mint 60 hónapig használtuk, akkor a „le nem használt” hónapokra jutó vásárlás áfája visszaigényelhető, ez azonban nem lehet több, mint az értékesítésről szóló számlában felszámított áfa, és el kell érje a 10 ezer forintot.

Az előzőekből következően logikus lenne, hogy ha tárgyi eszközünket, még az alanyi adómentes időszak előtt vásároltuk, akkor az alanyi adómentesség választásakor arányosítást végezzünk. Logikus lenne, hogy a vásárláskor teljes egészében levont áfa és az adóköteles hónapok különbözetét befizetési kötelezettségként írjuk elő, hiszen a tárgyi eszközünket a továbbiakban adómentes tevékenységünkhöz fogjuk használni, de erről a jogszabály nem rendelkezik.

Immateriális javak értékesítése

Az értékesítéskor kiállított számlán ebben az esetben is fel kell számítani az áfát, de a tárgyi eszközöknél leírtakkal ellentétben, itt a vásárláskor le nem vont áfából nem tudunk visszaigényelni egy forintot sem.

Építési telek értékesítése

Ugyanaz a szabály vonatkozik rá, mint a tárgyi eszközökre, azzal a különbséggel, hogy itt nem 60, hanem 120 hónapos használat alapján arányosítjuk a vásárláskor le nem vont áfát.

Tárgyi eszköznél és ingatlannál is a 60, illetve 120 hónapos arányosítási lehetőség természetesen csak akkor áll fenn, ha ezeket az eszközöket nem továbbértékesítési céllal vásároltuk, hiszen akkor nem is tárgyi eszközről és ingatlanról beszélünk, hanem készletről.

Befejezetlen és két évnél nem régebbi használatbavételi engedéllyel rendelkező ingatlan értékesítése

Ugyanaz a szabály vonatkozik rá, mint az építési telek értékesítésére.

Saját vállalkozásban végzett beruházás

A beruházás üzembe helyezésekor megállapított bekerülési érték után fel kell számítani és be kell fizetni az áfát, cserébe a beruházáshoz felhasznált eszközök, termékek és szolgáltatások áfája levonásba helyezhető.

Remélem, segítette munkájukat és tisztánlátásukat adótanácsadói összefoglalónk arról, hogy az alanyi adómentesek mikor válnak mégis áfafizetésre kötelezetté.

Ha tetszett írásunk, kedvelje oldalunkat, és kérek szépen egy megosztást is, hogy minél több emberhez eljussanak az információk!

Ha meg szeretné ismerni adótanácsadónk és egy tapasztalt könyvelőiroda vezető további tanácsait, iratkozzon fel hírlevelünkre!

 

Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása

Szólj hozzá!