- Adókultúra.hu - https://adokultura.hu -

Adómentesként is áfát kell fizetnie? – 1. rész

29308818_s [1]Az alanyi mentességet választó társaságok gyakran azt hiszik, hogy nem kell áfát fizetniük.

Adótanácsadóként azt látom, hogy nagyon sok probléma adódik abból, amikor a társaságok alanyi adómentességet választva azt hiszik, hogy így soha semmilyen módon nem kerülhetnek kapcsolatba az áfával.

Ez sajnos nem igaz!

Az áfatörvény a különleges adózói körbe sorolja többek között azokat az adóalanyokat is, akik – mert nem lesz több az éves bevételük 6 millió forintnál – alanyi adómentesként jelentették be magukat. Tehát vannak olyan gazdasági események az alanyi adómentes adózói kör életében is, amelyek áfa bevallási, fizetési kötelezettséggel járnak.

Ebben az írásomban ezeket az eseteket vesszük végig.

Hogyan érint bennünket az áfa, ha az Európai Közösség más tagállamával kereskedünk?

Termékbeszerzés a közösség más tagállamából

Főszabály szerint a közösségen belülről történő termékbeszerzés után áfát kell bevallani és fizetni, kivéve, ha a beszerzett termékek összesített áfa nélküli értéke az előző évben és a tárgyévben sem haladja meg a 10 000 eurós értékhatárt (kivéve új közlekedési eszközök értéke és belföldön jövedéki adókötelezettség alá eső termékek, de ezekkel a speciális esetekkel most nem foglalkozunk).

Tehát, ha előző évben nem haladta meg uniós termékbeszerzésünk a 10 000 eurót, akkor a tárgyévben csak akkor kell áfa bevallást és befizetést teljesíteni, ha átlépnénk ezt az értékhatárt. Ha már az előző évben, termékbeszerzésünk meghaladta ezt a határt, akkor a tárgyév teljes egészében áfa bevallásra és fizetésre leszünk kötelezettek.

Amint ilyen esetben áfafizetésre lettünk kötelezettek, kötelesek leszünk közösségi adószámot is kérni.

Figyelem!

Ha a társaságnak már van valamilyen okból közösségi adószáma, azt ezekre a 10 000 euró alatti termékbeszerzésekre – amennyiben ezzel kapcsolatosan áfát nem szeretne bevallani, befizetni – tilos alkalmazni, tilos a termék értékesítőjének megadni, és tilos a számlán szerepeltetni.

Mi történik, ha 10 000 euró alatti termékbeszerzésünk során megadjuk a termék értékesítőjének közösségi adószámunkat, és az rákerül a kiállított számlára?

Ha teljesen szabályosan jártunk el, és nem adtunk meg a 10 000 euró alatti termékbeszerzésünk esetén semmilyen közösségi adószámot, de a tárgyévben túllépjük ezt az értékhatárt, akkor azzal a számlával kapcsolatosan keletkezik először áfa bevallási és befizetési, valamint közösségi adószám kérési kötelezettségünk, amellyel túllépjük az értékhatárt.

Lehetősége van az adózónak arra is, hogy úgy döntsön, nem él azzal, hogy 10 000 eurót meg nem haladó értékhatárig áfamentességet élvezhet, és az adóhatósághoz történő – tárgyévet megelőző év utolsó napjáig – bejelentéssel áfakötelezettséget választ.

Mikor van tehát adófizetési kötelezettsége az egyébként alanyi adómentes körbe tartozó adózóknak a tárgyévben?

Ha tetszett írásunk, kedvelje oldalunkat, és kérek szépen egy megosztást is, hogy minél több emberhez eljussanak az információk!

Ha meg szeretné ismerni adótanácsadónk és egy tapasztalt könyvelőiroda vezető további tanácsait, iratkozzon fel hírlevelünkre [2]!