Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása
jún
2
2015

Adómentesként is áfát kell fizetnie? – 1. rész

29308818_sAz alanyi mentességet választó társaságok gyakran azt hiszik, hogy nem kell áfát fizetniük.

Adótanácsadóként azt látom, hogy nagyon sok probléma adódik abból, amikor a társaságok alanyi adómentességet választva azt hiszik, hogy így soha semmilyen módon nem kerülhetnek kapcsolatba az áfával.

Ez sajnos nem igaz!

Az áfatörvény a különleges adózói körbe sorolja többek között azokat az adóalanyokat is, akik – mert nem lesz több az éves bevételük 6 millió forintnál – alanyi adómentesként jelentették be magukat. Tehát vannak olyan gazdasági események az alanyi adómentes adózói kör életében is, amelyek áfa bevallási, fizetési kötelezettséggel járnak.

Ebben az írásomban ezeket az eseteket vesszük végig.

Hogyan érint bennünket az áfa, ha az Európai Közösség más tagállamával kereskedünk?

Termékbeszerzés a közösség más tagállamából

Főszabály szerint a közösségen belülről történő termékbeszerzés után áfát kell bevallani és fizetni, kivéve, ha a beszerzett termékek összesített áfa nélküli értéke az előző évben és a tárgyévben sem haladja meg a 10 000 eurós értékhatárt (kivéve új közlekedési eszközök értéke és belföldön jövedéki adókötelezettség alá eső termékek, de ezekkel a speciális esetekkel most nem foglalkozunk).

Tehát, ha előző évben nem haladta meg uniós termékbeszerzésünk a 10 000 eurót, akkor a tárgyévben csak akkor kell áfa bevallást és befizetést teljesíteni, ha átlépnénk ezt az értékhatárt. Ha már az előző évben, termékbeszerzésünk meghaladta ezt a határt, akkor a tárgyév teljes egészében áfa bevallásra és fizetésre leszünk kötelezettek.

Amint ilyen esetben áfafizetésre lettünk kötelezettek, kötelesek leszünk közösségi adószámot is kérni.

Figyelem!

Ha a társaságnak már van valamilyen okból közösségi adószáma, azt ezekre a 10 000 euró alatti termékbeszerzésekre – amennyiben ezzel kapcsolatosan áfát nem szeretne bevallani, befizetni – tilos alkalmazni, tilos a termék értékesítőjének megadni, és tilos a számlán szerepeltetni.

Mi történik, ha 10 000 euró alatti termékbeszerzésünk során megadjuk a termék értékesítőjének közösségi adószámunkat, és az rákerül a kiállított számlára?

 • ez olyan, mintha ezekre az egyébként adómentes beszerzésekre is áfa bevallási, fizetési kötelezettséget választottunk volna
 • a beérkező számlával azonnal áfa bevallási és befizetési kötelezettségünk keletkezik
 • az ezt követő összes ilyen ügyletet már áfa bevallási, befizetési kötelezettség fogja terhelni
 • az összes olyan – egyébként éves szinten 10 000 euró alatti – termékbeszerzést is áfa bevallási, befizetési kötelezettség fogja terhelni, amely a tárgyévben, de azt is, amely a következő évben történik (hiszen a szabály úgy szól, hogy csak akkor adómentes, ha az előző évben és a tárgyévben sem vagyunk erre kötelezettek)

Ha teljesen szabályosan jártunk el, és nem adtunk meg a 10 000 euró alatti termékbeszerzésünk esetén semmilyen közösségi adószámot, de a tárgyévben túllépjük ezt az értékhatárt, akkor azzal a számlával kapcsolatosan keletkezik először áfa bevallási és befizetési, valamint közösségi adószám kérési kötelezettségünk, amellyel túllépjük az értékhatárt.

Lehetősége van az adózónak arra is, hogy úgy döntsön, nem él azzal, hogy 10 000 eurót meg nem haladó értékhatárig áfamentességet élvezhet, és az adóhatósághoz történő – tárgyévet megelőző év utolsó napjáig – bejelentéssel áfakötelezettséget választ.

Mikor van tehát adófizetési kötelezettsége az egyébként alanyi adómentes körbe tartozó adózóknak a tárgyévben?

 • ha előző évben vagy a tárgyévben túllépik a 10 000 eurós értékhatárt
 • ha belül maradnak az értékhatáron, de megadják az értékesítő partner részére közösségi adószámukat
 • ha önként választják közösségi termékbeszerzéseikre az áfakört

Ha tetszett írásunk, kedvelje oldalunkat, és kérek szépen egy megosztást is, hogy minél több emberhez eljussanak az információk!

Ha meg szeretné ismerni adótanácsadónk és egy tapasztalt könyvelőiroda vezető további tanácsait, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása

17 hozzászólás+ Hozzászólás írása

 • Tisztelt Gazdagné Novák Mária!

  Véleményét szeretném kérni a fenti cikkel kapcsolatban.
  Kft-nk eddig nem volt alanyi adómentes, bár árbevételünk 6millió Ft alatt van, és EU-s beszerzésünk is 10.000 eur alatt.
  Mivel nem tudtunk erről a lehetőségről, így megadtuk partnerünknek a közösségi adószámunkat, 2015-ben ezek feltüntetésével kaptuk meg a számlákat.

  Kérdésem az lenne, mi a teendőnk, hogy minél hamarabb bekerülhessünk az alanyi adómentességhez? 2016-ban még nem kaptunk külföldi partnerünktől számlát.

  Segítségét előre is köszönöm!

  • Kedves Anna!

   Az alanyi adómentes kategóriába való bejelentkezés határideje, minden év december 31-e, vagyis a 2016. évre már nem tudja ezt az általános forgalmi adózási módot választani, csak majd 2016. decemberében a 2017. adóévre.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 • Tisztelt G.Novák Mária!

  Valami nem világos számomra, kérem, segítene értelmezni?
  Ha alanyi mentesként EU adószámmal beszerzek egy terméket EUn belülről szintén EU adószámmal rendelkező partnertől 1000Ft-ért. Ezt értékesítem 1500 Ft-ért. Ugye az 1000 Ft után be kell fizetnem a 270 Ft áfát, azaz konkrétan 1270 Ft-ba van nekem a termék, de mégis a teljes 500 Ft után kell fizetnem a nyereség adót, szja-t, EHO-t, stb-t? Mert ugye az áfa nem költség? Azaz a megfizetett adó (áfa) összeg után is fizetek újabb adókat? Köszönöm előre is ha válaszol!

  • Kedves Nagy László!

   Nem egészen jó a gondolatmenete. 🙂
   Igen a termék 1270 Ft-ba került önnek és mivel alanyi adómentes, ezért a 270 Ft áfát nem tudja visszaigényelni, ilyenkor viszont el tudja számolni a termék beszerzési árával együtt költségként. Tehát nem 500 Ft után fog társasági adót fizetni, csak 230 Ft után.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 • Én egy nyugdíj melletti kis vállalkozó vagyok, alanyi adómentes. Sportlövészeti sportfelszerelésekkel foglalkozom, és Eus tagállamokból hozok be klf. dolgokat. Van EUS, azaz HU adószámom, de nem adom meg a megrendeléskor a csak a rendes Vat.Nr. 000000 -1-41 adószámom. Egyes külföldi cégek HU adószámommal küldik a számlát, egyesek nem! Mitévő legyek, hogy senki ne írja rá a küldött számlára a HU adószámot? Továbbá van a 16A60 behozatali bevallás, ahol csak a HU adószámot lehet beírni, és én azt mindig be is írom!
  Másik kérdésem az, hogy most 2017-től 8000000 adómentes határral együtt változott e a 10000 Eurós határ? Az lenne a logikus, hogy az is változzon!
  Még egy utolsó kérdésem: például Cseh országból vásárolok terméket Cseh Koronáért, és azzal is fizetek, akkor ez hova tartozik, és hogy kell bevallani a 17A60-as bevallásban. Ezt nem lehet beszorozni 252,19 Euróval, vagy ez nem számít Eurós behozatalnak!
  Előre is köszönöm a válaszait: Tisztelettel Kuti Gusztáv.

  • Kedves Kuti Gusztáv!

   Sorban válaszolok a kérdéseire.
   Első kérdése
   A közösségen belüli termékbeszerzés az az eset, amelyen az alanyi adómentes adózó “bukja” az áfát.
   Ebben a viszonylatban lehetőség van arra, hogy 10eEUR-t nem meghaladó termékbeszerzés esetén ne a közösségi beszerzés szabályai szerint járjon el.
   Ez azt jelenti, hogy
   – nem adja meg a közösségi adószámát és az nem kerül feltüntetésre a számlán sem (lehet közösségi adószáma, csak a számlákon nem lehet feltüntetve)
   – közli a partnerrel is, hogy nem a közösségi beszerzés szabályai szerint kíván eljárni
   – a partner erre olyan számlát fog kiállítani, amin fel fogja számítani a saját országa szerinti áfát (ez csaknem minden esetben alacsonyabb a hazai áfa mértéknél)
   – ezt a felszámított áfát, az alanyi adómentes visszaigénylésre nem jogosító tevékenysége miatt nem fogja tudni levonásba helyezni
   – mivel a partner számított fel áfát és nem ön, nem kell áfa bevallást és összesítő jelentést sem adnia

   Ha viszont feltüntetésre kerül a számlán a közösségi adószáma, akkor csak a közösségi termékbeszerzés szabályai szerint járhat el, vagyis
   – fel kell számítania a beérkező számlára a magyar jogszabályok szerinti áfa mértéket,
   – ezt be is kell vallania és összesítő jelentést is kell adnia
   – a befogadott számlára felszámított áfát nem tudja visszaigényelni

   Második kérdése
   Nem változott.

   Harmadik kérdése
   Az első kérdésre adott válasz szempontjából nem releváns, hogy a termékbeszerzés számláját milyen pénznemben fizeti ki. Ha rajta van a számlán az eus adószáma (és a partner ugye, ebben az esetben nem számította fel a saját országa szerinti áfát), akkor a közösségi beszerzés szabályi szerint eljárva, önnek kell a számlára felszámítani és bevallani.
   A számlája termék beszerzésről szól, az A60-as nyomtatványban is itt kell szerepeltetni. A számla összegét pedig forintra, a belföldi hitelintézet deviza eladási árán vagy ha választotta és bejelentette az MNB árfolyamot, akkor azon kell forintra átszámítani, annak a dátumnak a figyelembevételével, amelyik a leghamarabb következik be:
   – az ügylet teljesítését tanúsító számla vagy egyéb okirat kézhezvételekor, vagy
   – az ellenérték megtérítésekor, vagy
   – a teljesítést követő hónap tizenötödik napján.

   A cseh koronának is van jegyzett árfolyama, ezért a forintra való átszámításnál ezt az árfolyamot kell használni.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 • Tisztelt G.Novák Mária!

  Nagyon köszönöm a tiszta és világos válaszait.

  Tisztelettel Kuti Gusztáv.

 • Kedves Mária

  Férjem 2016.08. óta alanyi adómentes egyéni vállalkozó. Egy angol cégtől rendel sporteszközöket, amiket Magyarországon adómentesen értékesít.
  A külföldi cégnél regisztrációkor meg kellett adnia az EU-s adószámát, amit meg is tett. A külföldi partner a számláján a férjem EU-s adószámát nem tünteti fel, de a számlák 0%-os áfa tartalommal érkeznek.
  Kérdésem, hogy így keletkezik e Magyarországon áfa befizetési, bevallási kötelezettségünk vagy a 10.000 EU-r os határérték vonatkozik rá, és nem kell semmit tennünk hiszen a számlákon nem szerepel a férjem EU-s adószáma?

  válaszát előre is köszönöm.

  • Kedves Brigitta!

   Ebben az esetben nem kell sem áfát fizetni, sem bevallani, feltéve, hogy közöltük a partnerünkkel, hogy mi nem a közösségi értékesítés/termékbeszerzés szabályai szerint járunk el, hanem 10.000 eur szabályt fogjuk alkalmazni. A befogadott számlán nem szerepel áfa (pedig ugye ilyen esetben a partnernek fel kellene számítania a saját országa szerint hatályos áfa mértéket), ezért csak akkor lehet helyes, ha az eladó saját országában ennek a terméknek 0% az adómértéke.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 • Kedves Mária,

  Alanyi adómentes Kft-ként szeretnék rendelni spanyol beszállítómtól termékeket amit belföldre értékesítenék. Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben ha jelzem hogy 10.000 euró alatti termékbeszerzést választanám, akkor a spanyol 21%-os áfával terhelt számlát kell megfizetnem?

  1. Ebben az esetben ha 1000 Ft-ért vásárolok 1210 forintos számlát kell megfizetnem a beszállítónak?
  2. A szállítási költség után is Áfát kell fizetnem?
  3. Ha év közben túllépném a 10.000 eurós értékhatárt, visszamenőleg nem kell megfizetnem a különbözetet?

  Válaszát előre is köszönöm.

  Üdvözlettel,
  Horváth Ádám

  • Kedves Ádám!

   1. Igen.
   2. Az attól függ, hogy ki fuvaroz, az eladó vagy a vevő.
   3. Nem kell visszamenőleg megfizetni a különbözetet, de az átlépéstől kezdve közösségi adószámot kell kérni és a szerint kell eljárni.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 • Kedves Mária!

  Ha KATA-s (áfa mentes) egyéni vállalkozóként veszek igénybe egy szolgáltatást, akkor azt áfásan vagy áfa-mentesen kell kifizetnem?

  Előre is köszönöm a válaszát!

  F.Attila

  • Kedves Attila!

   Ez nem attól függ, hogy az ön egyéni vállalkozása milyen áfa besorolást választott, hanem attól, hogy a partner, aki a szolgáltatást nyújtja, milyet.
   Vagyis úgy kell kifizetnie a számlát, ahogyan az van, ha van rajta áfa, akkor azzal együtt, ha nincs akkor anélkül.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 • Kedves Mária!
  Mi alanyi adómentes civil szervezet vagyunk. Eszközbeszerzés keretében eu-s tagállamokból vásároltunk áfa nélkül az egyesület működédsésez szükséges eszközöket. ( tehát nem kereskedelmi céllal történtek a vásárlások ) Az EU-s adószámot kiváltottuk, mivel csak így lehet áfa nélkül vásárolni a tagállamokból. Legalább is nekünk egy külfüldi partner sem volt hajlandó közösségi adószám nélkül 0 %-os áfatartalommal értékesíteni. A 10.000Eurós határt nem léptük át. Kell é áfát fizetnünk, vagy elég az A60-as nyomtatványon bejelenteni. Kicsit össze vagyunk zavarodva, olvastunk már annyi mindent, de nem tudjuk ránk mi vontkozik. Mielőtt elkezdtünk külföldről vásárolni, a könyvelőnk úgy tá​j​ékoztatott, hogy nem kell utólag áfát fizetni a 10.000-es határ alatt éves szinten, csak bevallani A60.as nyomtatványon. Félre lettünk tá​j​ékooztatva?

  • Kedves Zsolt!

   A következő cikk ad választ a kérdésére:
   http://adokultura.hu/2017/03/07/alanyi-adomentes-adozo-kozossegi-ugyletei-2-resz/

   Ha 10 eEUR alatti termékbeszerzésünk van, akkor választhatjuk azt hogy nem kérünk közösségi adószámot (vagy kérünk, de azt a számlán nem tüntetjük fel, mert nem akarunk a közösségi termékbeszerzés szabályai szerint eljárni), de választhatjuk azt is hogy kérjünk közösségi adószámot és ezt a számlán is feltüntetjük. Ha számlán feltüntettük a közösségi adószámot akkor nem Járhatunk el, csak a közösségi termékbeszerzés szabály szerint!

   A számlán feltüntetésre került a közösségi adószámuk, tehát adómentes számlát kaptak a partnertől, amire az áfát önöknek kell felszámolni, bevallani, de alanyi adómentes mivoltunkra tekintettel ezt az áfát nem fogják tudni visszaigényelni.

   A másik esetben – használva a 10 eEUR-s határ megengedte lehetőséget – nem kell feltüntetni a számlán a közösségi adószámot (ha nincs, akkor azt nem is kell megkérni), de akkor teljesen természetesen az eladó a saját számláján áfát fog feltüntetni, amit a civil szervezet szintén nem fog tudni visszaigényelni.

   A két megoldás között csak néhány százalék különbség van, az EU más tagállamában általában, alacsonyabbak az áfa kulcsok. Az önök esetében, sajnos a választott megoldás volt a drágább.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 • Kedves Mária!

  10.000 EUR alatti közösségen belüli beszerzésünk volt, államháztartáson belül egy önkormányzati intézménynél, amely áfa körön kívüli. Azt érteni vélem,hogy nem kell áfát fizetnie, de a megkapott számlát hogyan könyvelem? A számlán szerepel áfa a külföldi 20% én hogyan szerepeltessem a könyvelésemben, áfa mentesen?

  • Kedves Tomi!

   Mivel ezt az áfát nem lehet visszaigényelni, ezért a nettó összeggel együtt a költségek, ráfordítások között fog szerepelni.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

Szólj hozzá!