Fontos tudnivalók az osztalékfizetésről, adótanácsadónk tollából – 3. rész

20628309_sAdótanácsadói írásunk eddigi részeiben az osztalékelőleg-fizetés összegét meghatározó fogalmakkal és az osztalékfizetés összegének korlátaival foglalkoztunk.

Most azt mutatjuk meg, milyen fontos teendőket jelent a beszámoló elfogadása, az osztalékelőleg minősítése szempontjából.

Gondolhatnánk azt is, hogy ez teljesen egyszerű. Ha több előleget fizettünk a tulajdonosoknak, mint amennyi osztalék jóváhagyásra került a beszámoló elfogadásakor, akkor azt vissza kell fizessék, ha kevesebbet, akkor pedig a társaság fizeti ki a különbözetet, de adótanácsadónk szerint sajnos, a helyzet nem ilyen egyszerű.

Fontos tudnivalók!

Mire figyeljünk az osztalékelőleg kifizetésekor?

  • el kell készíteni a közbenső mérleget
  • meg kell állapítani az osztalékfizetési korlátot
  • osztalékelőleg csak a tárgyév utolsó napjáig fizethető
  • a tárgyév utolsó napja után tulajdonosnak fizetett összegek nem minősülnek osztalékelőlegnek, ezek a kifizetések a tulajdonosnak fizetett kölcsönnek minősülnek
  • kivéve, ha a kifizetés előtt a tárgyévi beszámoló jóváhagyásra került, mert akkor ez a kifizetés már osztaléknak számít

Végül nézzük meg azt a három esetet, amely a beszámoló elfogadásakor előállhat – az adatok ezer forintban értendők.

Megnevezés „A” variáció „B” variáció „C” variáció
Kifizetett osztalékelőleg 2 000 2 500 2 300
Jóváhagyott osztalék 2 300 2 300 2 300
Eltérés 300 – 200

„A” variáció

A beszámoló elfogadásakor 300 ezer forinttal több osztalék került jóváhagyásra, mint amennyi a kifizetett osztalékelőleg volt. Ebben az esetben, adótanácsadónk szerint, nincs más teendő, mint a társaság likviditási helyzetétől függően, a tulajdonosoknak kifizetni ezt a különbözetet.

„B” variáció

Nagy baj van!

200 ezer forinttal több osztalékelőleget fizetett ki a társaság, mint amennyit osztalék címén a beszámoló elfogadásakor jóváhagyott.

Ebben az esetben adótanácsadónk sem tud segíteni. Sajnos, tulajdonosnak fizetett kölcsönnek kell minősíteni ezt a többletet, amely után a tulajdonosnak a felvétel napjától a visszafizetés napjáig vagy kamatot kell fizetni, vagy kamatkedvezményből származó jövedelem keletkezik a tulajdonosnál, vagy elengedésre kerül ez a követelés annak minden vonzatával együtt.

„C” variáció

Ez az a problémamentes eset, amikor a beszámoló lehetővé teszi, hogy az év közben kifizetett osztalékelőleg mértékű összeget fogadják el a tulajdonosok.

Adótanácsadóként az óvatosság elvét javaslom mindenkinek, aki osztalékelőleg-fizetésről dönt, hogy ne kerüljön abba a visszavonhatatlan helyzetbe, amikor többlet adófizetésre kényszerülhet!

Ha tetszett adótanácsadónk írása, kedvelje oldalunkat!

S ha nem szeretne lemaradni értékes adózási információkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Author: G.Novák Mária

Gazdagné Novák Mária a Countplus Adótanácsadó és Könyvelő Kft vezetője.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.