Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása
Sze
24
2014

Adótanácsadói segítség személygépkocsi értékesítéshez – 2. rész

29580486_sFolytatom az előző héten elkezdett személygépkocsi értékesítésre vonatkozó adótanácsadói útmutatásaimat, hogy ezen a területen felszámoljuk a bizonytalanságokat.

Ezen a héten folytatom az előző héten elkezdett személygépkocsi értékesítésre vonatkozó adótanácsadói útmutatásaimat, hogy az ezen a területen tapasztalt bizonytalanságokat felszámoljuk.

Előző írásomból láthattuk, hogy a személygépkocsi beszerzések áfája, bizonyos esetben, időarányosan visszaigényelhető.

Most adótanácsadói szemmel azt nézzük meg, hogyan kell egy ilyen személygépkocsi értékesítést lebonyolítani.

2013. első negyedévéig igen kaotikus helyzet volt az áfában a gépkocsi értékesítések körül, egy nehezen értelmezhető jogszabályi megfogalmazás miatt. A jogszabály azt írta elő, hogy meg kell vizsgálni a gépkocsi-beszerzés körülményeit, és annak fényében kell eldönteni, hogy az értékesítésről áfás vagy áfamentes számlát kell-e kibocsátani. Ez sok céget és néhány adótanácsadót is összezavart.

Ha a gépkocsi megvásárlásakor olyan számlát kaptunk, amin felszámított áfa volt, akkor ennek a gépkocsinak az eladásakor adómentes számlát kellett adnunk a vásárlónak, mert a gépkocsi beszerzésekor volt olyan áfánk, amit törvényi tiltás miatt nem tudtunk visszaigényelni.

Ha a gépkocsi megvásárlásakor pedig olyan számlát kaptunk, amin nem is volt felszámítva áfa (pl. magánszemélytől vettük adásvételi szerződéssel), akkor ennek a gépkocsinak az eladásakor áfát kellett felszámítanunk a számla kiállításakor.

Adótanácsadóként azt tapasztalom, hogy ez a törvényi rendelkezés a mai napig nagyon sok könyvelő és könyvelőiroda gyakorlatában benne maradt, pedig 2013. második negyedévében született egy törvénymódosítás, amely egységesítette ezt a helyzetet.

Hogyan kell az értékesítést számlázni?

A megváltozott jogszabály szerint a tárgyi eszközként aktivált személygépkocsi értékesítésekor akkor is adómentes számlát kell adni a vevőnek, ha a vásárláskor nem volt a beszerzési számlán áfa felszámítva.

Vagyis semmit sem kell vizsgálni a beszerzésekkel kapcsolatban, értékesítéskor mindig adómentes számlát kell kiadni.

Kell-e számlázni, vagy elég az adásvételi szerződés?

A társaság bármit is értékesítsen, számlát (illetve nyugtát) kell kiállítania róla.

Adótanácsadóként elfogadható, ha készül az adásvételről szerződés is, de mindenképpen készülnie kell számlának is, hiszen az adóalanynak ez kötelezettsége.

FONTOS kiigazítás a cikk 1. részéhez!

Mivel a törvényi változás miatt a személygépkocsit már csak adómentesen lehet értékesíteni, nincs olyan eset, amikor a beszerzés áfája 60 hónapos használatot figyelembe véve visszaigényelhető lenne. Az arányos visszaigénylésre csak abban az időszakban volt lehetőség, amikor a gépkocsi eladását áfával terhelten kellett számlázni, mert a beszerzéskor nem volt a gépkocsin felszámított áfa.

Hasznosnak tartotta adótanácsadónk írását? Kedvelje oldalunkat!

S ha nem szeretne lemaradni értékes adózási információkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!

6 hozzászólás+ Hozzászólás írása

 • A kiigazítás 2. mondata nem inkább így lenne helyes: “Az arányos visszaigénylésre csak abban az időszakban volt lehetőség, amikor a gépkocsi eladását áfával terhelten kellett számlázni, és a beszerzéskor volt a gépkocsin felszámított áfa, csak az adózó nem volt jogosult annak levonására.” ?
  Üdvözlettel: Molnár Edit

  • Kedves Molnár Edit!

   2013. első negyedévéig az a törvényi furcsaság állt fenn (a törvényalkotók szándéka nem ez volt, de így sikerült), hogy azokat a gépkocsi beszerzéseket, amelyeken volt felszámított áfa, de tiltott volt annak visszaigénylése, eladáskor áfa mentesen kellett számlázni. Azokat pedig amelyeken nem volt áfa (mert pl. magánszemélytől vásároltuk), eladáskor áfával terhelten kellett számlázni.
   Vagyis, ha volt a vásárolt gépkocsi számláján felszámított áfa – ahogy hozzászólásában írja – és a törvényi tiltás miatt ez nem volt visszaigényelhető, akkor eladáskor ezt a gépkocsit nem áfával terhelten, hanem adómentesen kellett eladni.
   Megértem, hogy elkeveredett ebben az erdőben, mert tényleg igen bonyolult jogi helyzet volt, nem beszélve arról, hogy egy régen vásárolt gépkocsi esetében már alig emlékezett valaki arra, hogy hogyan és kitől is történt a vásárlás és ahhoz, hogy jogszabályszerű számlát tudjanak kiállítani elő kellett keresni az irattárból a sok évvel ezelőtti vásárlás számláját.

   Észrevételét megköszönve, minden jót kívánok:
   G.Novák Mária

 • Kedves G.Novák Mária!
  Először is megköszönöm válaszát! Szerencsére 2013. 2. negyedévtől egyszerű a helyzet, mindenképpen áfa nélkül kell kiszámlázni a személygépkocsit.
  A 2013. 1. negyedévi és az azt megelőző időszak helyzetéről írt jogszabály-értelmezésével kapcsolatban, azonban még kételyek vannak bennem: egészen pontosan a “FONTOS kiigazítás a cikk 1. részéhez!” című bekezdés 2. mondatával kapcsolatban: Az említett időszaki eladások esetében, ha abban az esetben kellett áfával növelten kiszámlázni a személygépkocsit, amikor beszerzéskor áfamentesen (magánszemélytől vagy használtautó-kereskedőtől) vásárolták az autót, akkor milyen “beszerzés áfája” lenne (lett volna) levonható utólag eladáskor arányosan? Hiszen nem volt beszerzéskor áfa a számlán, vagy csak adásvételi szerződéssel rendelkezett az adózó (magánszemély eladó esetében).
  Köszönettel: Molnár Edit

  • Kedves Molnár Edit!

   Ezen én is elgondolkodtam tegnap. Ha lesz egy kis időm, “visszanézem” a jogszabályt.

   Köszönöm az észrevételét!
   G.Novák Mária

 • Kedves G.Novák Mária!

  A jogszabály visszanézése mellett hasznos lehet még az adóhivatal honlapján közzétett 2011. novemberi ADÓVILÁG-ban megjelent cikk, amelyet itt olvashat:

  http://nav.gov.hu/data/cms210491/szgk_afa.pdf

  Szép napot!

  Üdvözlettel: Molnár Edit

  • Edit Köszönöm!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

Szólj hozzá!