Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása
Sze
17
2014

Adótanácsadói segítség személygépkocsi értékesítéshez – 1. rész

23871967_sÍrásomban adótanácsadóként azért foglalkozom személygépkocsi értékesítésével kapcsolatos adózási kérdésekkel, mert azt látom, hogy itt még mindig sok a bizonytalanság.

Írásomban adótanácsadóként azért foglalkozom a társaságokat meghatározott ideig, vállalkozási tevékenységükben segítő személygépkocsi értékesítésének kérdésével, mert azt látom, hogy ezen a területen még mindig sok a bizonytalanság.

Miért ajánlott az adótanácsadói segítség?

A vállalkozások többsége tulajdonol személygépkocsit, mert szüksége van arra, hogy üzletkötésekben és egyéb gyors ügyintézésekben segítse munkájukat.

Ezek a személygépkocsik rendre elöregszenek, és arra ítéltetnek, hogy eladásra kerüljenek, mert a vállalkozás egy korszerűbb modellt kíván beszerezni.

Hogyan kell eljárni egy ilyen személygépkocsi adás-vétel ügyben?

Milyen fontos szempontokat kell figyelembe venni az adótanácsadó szerint, annak érdekében, hogy a vállalkozás a lehető leginkább költség- és adótakarékos módon tudja ezt a gazdasági eseményt lebonyolítani?

Nézzük először azt, hogyan került a társaság tulajdonába a személygépkocsi.

Odakerülhetett olyan módon, hogy beszerzéskor a vételár tartalmazott áfát is, az áfa törvény tiltása miatt viszont ezt az áfáját nem tudtuk visszaigényelni (pl. zárt végű lízing, autókereskedőtől való vásárlás).

Vagy odakerülhetett úgy is, hogy eleve nem volt felszámított áfa a személygépkocsi vételárán (pl. magánszemélytől vagy használtautó-kereskedőtől való vásárlás esetén).

A személygépkocsi áfája tehát törvényi tiltás miatt nem igényelhető vissza, még ha gazdasági tevékenység érdekében szereztük is be. De változtat-e ezen az, ha később értékesítjük ezt a személygépkocsit?

Visszaigényelhető-e értékesítéskor az áfa? Az adótanácsadó szerint igen!

A személygépkocsi vásárlásakor felszámított áfája értékesítéskor visszaigényelhető, a következő feltételekkel:

 • a személygépkocsit, ha a társaság vállalkozási tevékenységét több éven át segítő eszközként szereztük be, akkor minden valószínűség szerint a tárgyi eszközök között került aktiválásra
 • ingó tárgyi eszközként vonatkozik rá a 60 hónapos figyelési időszak, ami azt jelenti, hogy ha a személygépkocsinkat 60 hónapos használat előtt értékesítjük, akkor a vásárláskor vissza nem igényelt áfa a 60 hónap maradék hónapjaira visszaigényelhető
 • van egy összegkorlátja is a visszaigényelhetőségnek: ez az összeg akkor lesz visszaigényelhető az adótanácsadó szerint, ha meghaladja a 10 ezer forintot.

Ez azt jelenti, hogy ha pl. egy személygépkocsit 34 hónapon keresztül használunk, ezt követően pedig a 35. hónapban értékesítünk, akkor a teljesítés hónapjára és a hátralevő hónapokra együttesen – 60 hónapot véve alapul – időarányosan jutó előzetesen felszámított adó összegét a vállalkozás visszaigényelheti.

Nézzük meg ezt egy adótanácsadói példán, az érthetőség kedvéért!

A személygépkocsi vételárában felszámított áfa 1,2 millió forint volt.

A személygépkocsit a vállalkozás a 35. hónapban értékesíti.

Jogszabály szerint ekkor a 35. hónapra és a 60 hónapból még hátralévő időre, tehát összesen 26 hónapra jutó időarányos áfa, 520 ezer forint visszaigényelhető.

Kiigazítás!

Ezek az áfa visszaigénylési feltételek azonban csak addig voltak érvényben és csak akkor, amikor a személygépkocsi eladást áfával terhelten kellett kiszámláznia a társaságnak!

Hasznosnak tartotta adótanácsadónk írását? Kedvelje oldalunkat!

S ha nem szeretne lemaradni értékes adózási információkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!

12 hozzászólás+ Hozzászólás írása

 • Tisztelt Adótanácsadó! Kérem, hogy írja meg, fenti cikkét az áfa törvény mely paragrafusaival lehet alátámasztani. Köszönettel: Molnár Edit

  • Kedves Molnár Edit!

   Küldöm az áfa törvény megfelelő törvényi helyét.
   “2007. évi CXXVII. törvény az általános forgalmi adóról 87.§ c. pontja:
   87. § Mentes az adó alól a termék értékesítése abban az esetben, ha
   c) az értékesítést megelőzően a termékhez előzetesen felszámított adó kapcsolódott volna, az a 124. § (1) bekezdés d) pontja szerint nem lenne levonható.
   124. § (1) A 120. és 121. §-tól függetlenül nem vonható le:
   d) a személygépkocsit (ide nem értve a halottszállító személygépkocsit) terhelő előzetesen felszámított adó;”

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 • szerintem kár a visszaigénylést kiemelni, mert a használt személygépkocsi értékesítése csak áfa mentes lehet, s mint ilyen nem kapcsolódhat hozzá áfa levonás. Az cikk csak évekkel ezelőtt állta meg a helyét!

  • Kedves Marcsi!

   Igen, ezért is íródott hozzá a kiegészítés.

   További szép napot!
   G.Novák Mária

   • Kedves Mária,

    a kft-nek van egy cégautója nyílt végű lizingben. A futamidő 36 hó, de most csak a 23.hónapban járunk. Ha lezárnánk a bankkal a hitelszerződést, tehát kifizetjük a hátra lévő tőke+maradványértéket bruttóban és ezután értékesítjük az autót, akkor áfamentes számlával adjuk el?

    Üdvözlettel
    F.Zsolt

    • Kedves Zsolt!

     Mivel a nyílt végű pénzügyi lízinggel beszerzett gépkocsi áfája nem esik levonási tilalom alá, ezért értékesítéskor sem tartozik abba a kategóriába, amely mentesítené az értékesítést az áfa alól.
     Így ez a gépkocsi értékesítés, áfa köteles értékesítés lesz.

     Remélem tudtam segíteni!
     Üdvözlettel:
     G.Novák Mária

 • értékesíteni szeretnénk egy cégautót, melyet 6.éve vásároltunk.ÁFA-t nem igényeltünk vissza. Milyen számlát állítsunk ki, vagy elég az adásvételi szerződés is.

  • Kedves Kardos Kft!

   Nem elég az adásvételi szerződés, számlát kell kiállítani és ez a számla áfa mentes lesz.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 • Kedves Mária !
  Cégünk VTSZ 8703 OPEL ÚJ VIVARO Combi L2H1 2,9t 1,6 TT kisbuszt vásárolt nyílt végű lízinggel. Áfás számlát és a 60 havi futamidőre vonatkozó tőke, kamat és Áfa havi részleteit tartalmazó mellékletet kaptunk.
  Jól értelmezem, hogy a kezdőrészlet Áfája azonnal, a többi Áfa havonta igényelhető vissza?
  De megtehetjük azt is, hogy nem igényeljük vissza és akkor egy távolabbi eladáskor Áfamentes számlát írunk ?
  Van-e külön szabály , plusz tennivaló visszaigénylés esetén ?
  Köszönettel :Éva

  • Kedves Nagy Éva!

   Nyílt végű lízing esetén az áfa a lízingdíjak tőkerésze alapján igényelhető vissza, vagyis a kezdőrészleté azonnal, a többi részleté pedig havonta, ha havonta fizeti a lízingdíjakat.
   Megtehetik azt is, hogy az áfát nem igénylik vissza – mert az nem kötelező, csak lehetőség -, de attól még ez nem fogja befolyásolni az eladáskor kiállítandó számlát, mert a jogszabály nem úgy szól, hogy “ha visszaigényeltük”, hanem úgy, hogy “ha visszaigényelhető lett volna”.
   Nincs plusz teendő visszaigénylés esetén.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 • Kedves Marcsi!
  áfa mentesen vásároltunk egy személygépkocsit, amit kizárólag bérletre adtunk ki, egészen az értékesítéséig, kérdésem, hogy az értékesítésről milyen számlát kell kiállítanunk?
  köszönöm
  Panna

  • Kedves Panna!

   Áfás számlát kell kiállítani, mert nem alkalmazható az áfa törvény 87.§ c) pontja, mert a beszerzés pillanatában, mivel bérbeadás céljára vettem, volt áfa levonási jogom.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

Szólj hozzá!