- Adókultúra.hu - https://adokultura.hu -

Új szabályok a számlakibocsátásban és a számlázó programok használatában

10927404_sAz online pénztárgépes rendszer bevezetése után most a vállalkozók számlázó programjának használatában is új szabályok bevezetésére került sor.

Fontos, hogy ezeket a követelményeket az ügyvezetők is ismerjék, mert mire a számlák a könyvelő elé kerülnek, már javíthatatlanok, vagy csak igen nehezen javíthatók az elkövetett hibák.

Összefoglaltuk önöknek, mit kell tudni az NGM rendelet alapján a számlák kibocsátásával kapcsolatos feladatokról.

Papíralapú nyugták és számlatömbök

Mire figyeljen, ha nyugta-, számlatömböt vásárol és használ?

Számlázó programok

Mi volt a követelmény eddig?

Olyan nyilatkozattal kellett rendelkeznie a vállalkozásnak a program fejlesztőjétől, amely szerint a számlázási rendszer megfelel a jogszabályi követelményeknek.

Mire kell figyelnie, ha számlázó programot használ?

Mit kell bejelentenie 2014. november 15-ig a 2014. október 1-jét megelőzően beszerzett számlázó programmal kapcsolatban?

Ha új számlázó programot vásárolnak, készítenek 2014. október 1. után, ezt be kell jelenteni az adóhivatalnak a fenti adatokkal – az eddig még csak tervezetben létező – az erre a célra rendszeresített nyomtatványon 30 napon belül.

Ha a számlázó programot kivonják a használatból, azt szintén 30 napon belül kell az adóhivatalnak jelenteni, kivéve, ha 2014. október 1-je és 2014. október 15-e között vonják ki, mert akkor a bejelentés határideje 2014. november 15.

Online számlázó rendszer

Mit kell bejelenteni 2014. november 15-ig a 2014. október 1-jét megelőzően beszerzett számlázó programmal kapcsolatban?

Ha új online számlázási szolgáltatást vesznek igénybe, az igénybevételt 30 napon belül a fenti adatokkal be kell jelenteni az adóhivatalnak – az eddig még csak tervezetben létező – az erre a célra rendszeresített nyomtatványon.

Ha az online számlázó rendszer használatát megszüntetik, azt szintén 30 napon belül kell az adóhivatalnak jelenteni, kivéve, ha ez 2014. október 1-je és 2014. október 15-e között történik, mert akkor a bejelentés határideje 2014. november 15.

FONTOS és a leggyakoribb!

2014. október 1-jét megelőzően beszerzett és 2014. október 1-jén még használatban lévő számlázó programok, online számlázó rendszerek adatait 2014. november 15-ig köteles az adóalany bejelenteni az adóhatóságnak, az adóhatóság – mai napig még csak tervezetben létező – formanyomtatványán.

Mivel köteles rendelkezni és mit köteles megőrizni a számlázó programra vonatkozóan?

Ha tetszett adótanácsadónk írása, kedvelje oldalunkat!

S ha nem szeretne lemaradni bírságmegtakarító, adózási információkról, iratkozzon fel hírlevelünkre [1]!