Adómegtakarítás a könyvelőiroda segítségével – 1. rész

Beszélt már az Önnek dolgozó könyvelőiroda arról, hogy társasági adóját nem bevételei és költségei-ráfordításai különbözete alapján kell megfizetnie?

Tudja, hogy a fizetendő társasági adó alapját és magát az adót is csökkentheti különböző kedvezményekkel?

Könyvelőiroda-vezetői és adótanácsadói tapasztalataim szerint a kis- és középvállalkozásnak minősülő társaságok ügyvezetői és könyvelői, könyvelőirodái közül igen kevesen vannak ezzel tisztában.

Miért nem ismeri minden könyvelőiroda ezeket a fontos információkat?

Már írtunk arról, hogy ezek az információk nem a könyvelőiroda birtokában vannak, hanem az adótanácsadók, adószakértők tarsolyában. A legtöbb könyvelőiroda az idők folyamán megtanult használni néhány adóalap-, illetve adócsökkentő lehetőséget, de a gyorsan változó jogszabályi környezetben nem mindig marad idejük arra, hogy minden új lehetőséget azonnal megismerjenek és használatba ültessenek. A könyvelőiroda számára épp elég kihívás, hogy a saját területén lépést tartson a változásokkal.
Ezért, ha tudni szeretné, hogyan fizetheti be a költségvetésbe a legoptimálisabb, legkevesebb társasági adóösszeget, konzultáljon adótanácsadóval.

Még erre is én költsek?

Ha arra gondol, hogy ezzel újabb, felesleges kiadása keletkezik, akkor ellent kell mondanom Önnek!
Igen, egy ilyen tanácsadás minden valószínűség szerint pénzbe kerül, de a tanácsadók a megbeszélés során az Ön társaságára szabott tanácsadással, adóoptimalizálással ennek az összegnek a többszörösét teszik vissza a zsebébe.

Következő cikksorozatunkban kirándulásokat teszünk azon kis- és középvállalkozásokra vonatkozó társasági adóalap- és adókedvezmény-csökkentő lehetőségek területén, amelyeket adótanácsadó segítségével, társaságára szabva Ön – és az Ön által választott könyvelőiroda is – minden bizonnyal használni tud majd.

A kirándulás elején tisztázzunk néhány fogalmat!

Mely társaságok minősülnek kis- és középvállalkozásnak?

Besorolási kategória Összes foglalkoztatotti létszám Éves nettó árbevétel vagy mérleg főösszeg Az állam vagy az önkormányzat közvetlen vagy közvetett tulajdoni részesedése tőke vagy szavazati jog alapján
Mikrovállalkozás 10 főnél kevesebb az árbevétel vagy a mérlegfőösszeg legfeljebb 2 millió eurónak megfelelő forintösszeg külön-külön vagy együttesen sem haladhatja meg a 25%-ot
Kisvállalkozás 50 főnél kevesebb az árbevétel vagy a mérlegfőösszeg legfeljebb 10 millió eurónak megfelelő forintösszeg
Középvállalkozás 250 főnél kevesebb az árbevétel legfeljebb 50 millió eurónak megfelelő forintösszeg vagy a mérlegfőösszeg 43 millió eurónak megfelelő forintösszeg

 

Fontos a társaság besorolása a könyvelőiroda számára, hiszen ez alapján lesz jogosult a kedvezmények igénybevételére. A kategóriába sorolásnál fontos a két éves szabály. Ez azt rögzíti, hogy ha egy vállalkozás éves szinten túllépi a meghatározott foglalkoztatotti létszámot vagy pénzügyi határértékeket – vagy elmarad azoktól –, akkor csak abban az esetben változik a minősítése, ha két egymást követő beszámolási időszakban túllépi az adott határértékeket vagy elmarad azoktól. Egy új alapítású társaság számára a könyvelőiroda a minősítést a várható adatok alapján teszi meg.

Mit nevez a könyvelőiroda a számvitelben tárgyi eszköznek?

Olyan anyagi eszközöket, amelyeket rendeltetésszerűen használatba vettünk, és amelyek tartósan – közvetlenül vagy közvetett módon – szolgálják a vállalkozó tevékenységét, továbbá az ezen eszközök beszerzésére (a beruházásokra) adott előlegeket és a beruházásokat.

Fajtái:

 • földterület
 • telek
 • telkesítés
 • erdő
 • ültetvény
 • épület
 • egyéb építmény
 • műszaki berendezés
 • gép
 • jármű
 • üzemi és üzleti felszerelés
 • egyéb berendezés
 • ingatlanokhoz kapcsolódó vagyoni értékű jogok
 • tenyészállatok

Az első kedvezmény, amit egy profi könyvelőiroda ismer…

A legfontosabb fogalmak tisztázása után ismerkedjünk meg kirándulásunk első helyszínével: a hitelkamat után járó adókedvezménnyel!

Mekkora kedvezmény mértéke?

A 2000. december 31. és 2013. december 31. között megkötött hitelszerződések alapján fizetett kamat 40%-a, a 2013. december 31-ét követően megkötött hitelszerződések alapján fizetett kamat 60%-a vonható le a tárgyévi társasági adóból. A kedvezmény maximális összege adóévenként 6 millió forint.

Mik az adókedvezmény igénybevételének feltételei?

 • kis- és középvállalkozások vehetik igénybe
 • pénzügyi intézménytől igénybevett hitel esetében
 • tárgyi eszköz beszerzésre, előállításra vonatkozóan megkötött hitelszerződés alapján
 • kizárólag e célra felhasznált hitelre (ideértve a felvett hitel visszafizetésére felvett más hitelt)

Mire érdemes még figyelni?

A társaság az adókedvezményt abban az adóévben veheti igénybe utoljára, amelyben a hitelt az eredeti szerződés szerint vissza kell fizetnie, s melynek utolsó napján a tárgyi eszköz a társaság nyilvántartásában szerepel.

Ha a beruházás elsődleges mezőgazdasági termelést szolgál, akkor e szerint minősül állami támogatásnak, minden más esetben a könyvelőiroda csekély összegű támogatásként, vagy kis- és középvállalkozásoknak nyújtott állami támogatásra vonatkozó bizottsági rendeletben foglaltak szerinti támogatásként tartja nyilván.

Cikkünket a Piac és Profit oldalán is olvashatja.

Ha tetszett írásunk, kedvelje oldalunkat! Ha adótanácsadónkkal szeretne maradni a kirándulás további állomásain is, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.