Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása
jan
29
2014

Fontos változás a számviteli törvényben a könyvvizsgálatra vonatkozóan

2013. november 30-i hatállyal fontos számviteli törvényváltozást szavazott meg az országgyűlés a könyvvizsgálatra kötelezettekkel kapcsolatban, amelyet már a 2013. évi beszámoló elfogadásánál is alkalmazni kell.

Ön tudja, hogy társaságát érinti-e a 2013-as számviteli törvény változás?

A lényeges változás bemutatása előtt összefoglaljuk az eddig is létező szabályokat.

A könyvvizsgálat célja annak megállapítása, hogy a vállalkozó által az üzleti évről készített beszámoló a számviteli törvény előírásai szerint készült-e. Ennek megfelelően megbizonyosodnak arról, hogy a beszámoló megbízható és valós képet ad a vállalkozó vagyoni és pénzügyi helyzetéről és eredményességéről.

A számviteli törvény minden vállalkozásra kötelezően előírja a könyvvizsgálatot, de léteznek kivételek. Ekkor a vállalkozás mentesül a kötelezettség alól.

Az Ön cége kivétel a számviteli törvény szerint kötelező könyvvizsgálat alól?

A számviteli törvény szerint mentesül a könyvvizsgálati kötelezettség alól az a vállalkozó, akinél az alábbi két feltétel együttesen teljesül:

  • Az üzleti évet megelőző két üzleti év átlagában a vállalkozó éves nettó árbevétele nem haladta meg a 200 millió forintot (a 2014. üzleti évre ez a határ már 300 millió forint).
  • Az üzleti évet megelőző két üzleti év átlagában a vállalkozó által átlagosan foglalkoztatottak száma nem haladta meg az 50 főt.
  • A jogelőd nélkül alapított vállalkozásnál a tárgyévi várható adatokat kell figyelembe venni.

Ki nem alkalmazhatja a kivétel szabályokat?

  1. akire kötelező könyvvizsgálatot ír elő a jogszabály
  2. a takarékszövetkezet
  3. a konszolidálásba bevont vállalkozás
  4. a külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepe
  5. az a vállalkozó, aki a megbízható és valós kép érdekében – kivételes esetben – eltér a számviteli törvény előírásaitól

Miben változtat ezeken a feltételeken a 2013. november 30-án elfogadott módosítás?

Nem mentesül a tárgyévet követő évben a könyvvizsgálati kötelezettség alól az a vállalkozás – annak ellenére, hogy a kivétel szabályokba beletartozik –, amelynek a tárgy üzleti év mérlegforduló napján 10 millió forintot meghaladó, 60 napnál régebben lejárt köztartozása van.

Milyen kötelezettségei vannak az ügyvezetőnek, ha a számviteli törvény előírásai szerint vállalkozása könyvvizsgálatra köteles a tárgyévet követő évben?

Tájékoztatni köteles a társaság legfőbb döntéshozó szervét, hogy a tárgyévi beszámolót az arra előírt határidőig előterjeszti. Ennek elfogadásakor a legfőbb döntéshozó szerv köteles lesz a beszámoló elfogadásával együtt a következő üzleti évre a társaság könyvvizsgálóját is megválasztani.

Ha tetszett írásunk, kedvelje oldalunkat! Ha meg szeretné ismerni adótanácsadónk és egy tapasztalt könyvelőiroda további tanácsait, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Szólj hozzá!