Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása
Sze
3
2013

Az adótanácsadó figyelmeztet: Az inkasszó csak a kezdet!

Volt már olyan, hogy nem tudta határidőre befizetni adóit, nem konzultált adótanácsadó szakértőjével halasztási vagy részletfizetési kérelem benyújtása ügyében, és az adóhatóság inkasszót küldött a bankszámláját vezető pénzintézethez, tartozása behajtására?

Az inkasszó önmagában is bosszantó, de amire 2013. január 1-től jogszabály szerint számíthat, az adótanácsadó szemszögéből nézve, még ennél is bosszantóbb lesz.

Változások az inkasszó körül az adótanácsadó tolmácsolásában:

Ha nem fizeti határidőre adóit, nem csak késedelmi pótlékot fog fizetni, hanem azt a költséget is meg kell térítenie, amibe ez a tartozás behajtása került az adóhatóságnak.

2013. január 1-jén lépett hatályba az a törvénymódosítás, amely az adó-végrehajtási eljárás során felmerülő költségeket áthárítja az adózóra.

Sokan azt hiszik, hogy a végrehajtás az, amikor a végrehajtó a társaság székhelyén megjelenik, és lefoglalja a tartozás fejében az ott található eszközöket.

Ez azonban óriási tévedés!

Mi a végrehajtás valódi kezdete?

A végrehajtás akkor kezdődik, amikor az adózó nem fizeti határidőre adóit, nem nyújt be halasztási vagy részletfizetési kérelmet, és az adóhatóság inkasszót küld a bankszámláját vezető pénzintézethez. Ez az inkasszó már egy végrehajtási eljárás kezdete.

Előző cikkeink egyikében már írtunk arról, hogy a végrehajtási eljárás megelőzhető és kivédhető azzal, ha halasztási vagy részletfizetési kérelemben kérjük az adóhatóságot, hogy későbbi határidőben fizethessük meg esedékes adóinkat.

Eddig volt az adózóknak néhány napjuk, sőt hetük is arra, hogy ha nem tudtak határidőre adót fizetni, akkor ezt pótolják, de az adóhatóság behajtó rendszere az utóbbi időben igen felkészült lett. Az adótanácsadó tapasztalata szerint, gyakorlat lett, hogy ha az adózó nem fizeti meg adófizetési kötelezettségét az esedékesség napjáig, akkor az adóhatóság már az esedékességet követő első napon inkasszót küld a bankszámlájára.

Ez, adótanácsadói véleményem szerint, több szempontból is problémákat okozhat.

Ha az esedékességet követő napokban bevételünk érkezik a bankszámlára, amiből már meg tudjuk fizetni adótartozásunkat és elutaljuk azt, előfordulhat, hogy az adóhatóság benyújtott inkasszójával együtt az kétszer kerül megfizetésre.

A kétszer beszedett illetve átutalt összeg visszaszerzése igen körülményes dolog, de nem ez a legnagyobb bosszúság, ami az adózót érheti, amikor inkasszó kerül a számlájára.

Plusz kiadás az inkasszó miatt!

Minden megindított végrehajtási eljárás (minden benyújtott adóhatósági inkasszó), plusz 5 000 forintjába fog kerülni, mivel a jogszabály változás alapján az adóhatóság végzés megküldésével költségátalány megfizetését rendeli el.

Az adótanácsadói munkám során tapasztalom, hogy ezt a gyakorlatot a napokban tényleg bevezette az adóhatóság, és kiküldte azokat a végzéseket, amelyekben elrendeli a végrehajtási költségátalány megfizetését.

Adótanácsadói véleményem szerint elég érzékeny dolog ez, hiszen nem elég, hogy az adózó likviditási gondokkal küzd, a problémákat tetézi egy újabb áthárított költségvetési tétel is.

Ha értesülni szeretne adótanácsadónk praktikáiról és jó tanácsairól, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Related Posts

A cikk írójáról

Gazdagné Novák Mária a Countplus Adótanácsadó és Könyvelő Kft vezetője.

Szólj hozzá!