Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása
Júl
3
2013

Diákmunka adótanácsadó szemmel – minden a szerződésen múlik! – 2. rész

A happy end mindig a történetek végén van. Nincs ez másképp egy adótanácsadónál sem!

Ezért a történet végén megosztom önökkel azokat a diákmunkára vonatkozó titkokat, amelyek a legkevesebb adófizetési kötelezettséget teszik lehetővé.

Adótanácsadó tippek:

Egyszerűsített foglalkoztatás

Adótanácsadói véleményem szerint ez az egyik legadótakarékosabb szerződési forma. A diákokra itt is az általános szabályok vonatkoznak, ebben a formában is bérjövedelem keletkezik.

Ezzel a foglalkoztatási formával kapcsolatban teljesen részletes leírást olvashatnak adótanácsadónk egyik előző írásában, ezért itt csak az idevonatkozó leglényegesebb adótanácsadói szempontokat ismertetjük.

Ebben az esetben a diákmunka bérét nem terheli a fentiekben felsorolt járulékok és adók egyike sem, ha a nyolc órás napi bér a 4 510 forintot nem haladja meg. Ha a fizetendő bér ezt a mértéket meghaladja, akkor is csupán 16%-os személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség keletkezik.

Egy naptári hónapban legfeljebb 15 napig foglalkoztatható a diák megszakításokkal és maximális keresménye 67 650 forint lehet, ha a napi személyi jövedelemadó mentes keretet nem lépjük túl. Ebben az esetben diákunk semmilyen bevallásra nem lesz kötelezetett.

Ha havi 1 – 15 nap közötti foglalkoztatás keretében fizetünk ki a 98 000 forintos – az összehasonlíthatóság miatt, minimálbérrel megegyező – összeget, akkor mindössze 16% személyi jövedelemadót kell fizetnünk, így 82 320 forint lesz a diákkívánságok kielégítésére fordítható összeg.

Ebben a foglalkoztatási minőségben a havi 15 napos maximális foglalkoztatási keretet és a többi idevonatkozó szabályt, betartva bármilyen összegű jövedelem kifizethető, mindössze 16% személyi jövedelemadó megfizetése mellett.

Adótanácsadói figyelmeztetés, a napi 4 510 forintos határ túllépése kötelezetté teszi a diákot személyi jövedelemadó bevallás készítésére is.

Háztartási munka

Nagyon sok diák vállal ilyen jellegű munkát, és adótanácsadóként csak javasolni tudom ezt a formát, ezért érdemes tudni, hogy milyen feltételek vonatkoznak rá.

Kizárólag természetes személy (magánszemély) mindennapi életéhez szükséges feltételek biztosítására terjedhet ki.

Ilyenek:

 • lakás takarítása
 • főzés
 • mosás
 • vasalás
 • gyermek felügyelete
 • házi tanítás
 • otthon gondozás és ápolás
 • házvezetés
 • kertgondozás

Ha a diák kizárólag ilyen feltételekkel végez munkát, akkor a kapott jövedelmet, összeghatár nélkül, sem személyi jövedelemadó sem járulékfizetési kötelezettség nem terheli.

Adótanácsadói trükk:

Iskolaszövetkezet tagjaként végzett diákmunka

A diáknak semmiféle járulékfizetési kötelezettsége nem keletkezik, pusztán a 16% személyi jövedelemadót kell a diákkeresmény után megfizetni.

Ez a foglalkoztatási forma, nettó jövedelem szempontjából teljesen megegyezik az egyszerűsített munkavállalás keretében szerzett, napi 4 510 forintot meghaladó jövedelem kifizetés nettó összegével. Abban viszont sokkal szabadabb, hogy nem korlátozódik havi 15 foglalkoztatható napra.

Ennek a foglalkoztatási formának egyik igen nagy előnye, hogy a diák nincs kiszolgáltatva a foglalkoztatójának, hiszen a foglalkoztatóval egy szövetkezet áll kapcsolatban, így a diák az elvégzett munkája ellenértékéhez garantáltan hozzá fog jutni.

Nagyon fontos tudnivalók!

 • Ha bárki, bármilyen munkára szerződik, mindenképpen kérje, hogy azt foglalják írásba.
 • Az írásba foglalt szerződést csak alapos átolvasás után szabad aláírni.
 • A diákok ösztöndíja adómentes jövedelem, így azt a személyi jövedelemadó bevallásban nem kell szerepeltetni.

Láthattuk, hogy szünidős gyermekeink elkölthető jövedelme szempontjából egyáltalán nem mindegy milyen szerződés keretében végezik ugyanazt a munkát. Sajnos gyakran a foglalkoztatók sincsenek tisztában ezekkel a foglalkoztatási formákkal, ezért segítséget nyújthat cikkünk már a foglalkoztatóval való tárgyaláskor a szerződés megkötése előtt is!

Ha a továbbiakban is velünk szeretne tartatni, meg szeretné ismerni adótanácsadónk és könyvelőirodánk praktikáit, hasznos információit, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Szólj hozzá!