Kinek a tulajdonában legyen a személygépkocsi az adótanácsadó szerint?

A döntés adótanácsadó szemmel sem egyértelmű, azonban cikkünkben megpróbálunk segíteni abban, hogy a megtalálja az Önnek leginkább kedvező megoldást.

Arról a könyvelés már biztosan tájékoztatta, hogy ha szükséges a vállalkozás tevékenységéhez személygépkocsit üzemeltetni, akkor egy vállalkozónak két lehetősége van erre. Vagy magánszemélyként vagy a társaság nevében szerzi be személygépkocsiját.

Ismeri azokat a szempontokat, amelyeket figyelembe kell venni ahhoz, hogy megalapozott döntést hozzon és a későbbiekben elégedetten dőlhessen hátra?

5 fontos adótanácsadói szempont a döntésben

  • Készpénz, hitel, lízing vagy bérlet?
  • Adózott vagy adózatlan pénzből?
  • Cégautóadó
  • Értékcsökkenés
  • Üzemeltetéssel kapcsolatos költségek

Az adótanácsadó fontos kérdései:
Készpénz, hitel, lízing vagy bérlet?

Adótanácsadó válasza: vállalkozók előnyei

Előző bejegyzésünk egyikéből, ahol részletesen kifejtettük a lehetséges beszerzési módokat, egyértelműen kiderül, hogy vannak olyan esetek, amikor a személygépkocsi beszerzés céges használatra jutó áfája visszaigényelhető. Ilyenek a bérlés, a nyílt végű pénzügyi lízing és az operatív lízing.

Ilyen finanszírozási mód mellett tehát, adótanácsadói véleményem szerint előnyösebb a gépkocsit a vállalkozás nevében beszerezni, hiszen az áfa visszaigénylésére magánszemélyként semmilyen lehetőség nincs.

Adótanácsadó válasza: magánszemélyek előnyei

Ha készpénzes vásárlásban, hitelben vagy zárt végű pénzügyi lízingben gondolkodunk, akkor adótanácsadói szempontból egyenlő eséllyel indul a vállalkozás és a magánszemély is.

Adózott vagy adózatlan pénzből?

Vállalkozóként

Ha vállalkozóként szerezzük be a gépkocsit, akkor ezt a társaság adózatlan bevételéből tehetjük meg, hiszen még ha 4-6 év alatt is, de a beszerzési árat értékcsökkenésként levonhatjuk az következő évek adóalapjából.

Magánszemélyként

Ha magánszemélyként, akkor viszont azzal kell számolnunk, hogy az összeg, amit gépkocsi beszerzésére akarunk fordítani, nem fogja csökkenteni a vállalkozás adóalapját és ha adótanácsadói szemmel nézzük, akkor olyan pénzt fogunk autóbeszerzésre fordítani, amit valamikor valamilyen mértékű adóval már le is adóztunk.

Cégautóadóval kapcsolatos válaszok az adótanácsadó tollából

Vállalkozóként

Azok a vállalkozások, amelyek bármilyen költséget számolnak el tulajdonukban lévő személygépkocsijuk után, akár csak értékcsökkenést is, cégautóadót kötelesek fizetni. A cégautóadó mértéke függ a gépjármű hajtómotorjának teljesítményétől és környezetvédelmi osztályba sorolásától. A cégautóadó havi összege a besorolási kategóriáktól függően 7 700 és 44 000 forint között van.

Magánszemélyként

Azok a magánszemélyek is cégautóadót kötelesek fizetni, akik saját személygépkocsijukat használják céges feladatok ellátására és költségeiket útnyilvántartás és arányosított tételes költségelszámolás alapján számolják el a társaság felé. (Az arányosított tételes költségelszámolás azt jelenti, hogy a magánszemély összegyűjtötte üzemeltetéssel kapcsolatos költségszámlák összegét az összes futott kilométeren belül, a céges használathoz kapcsolódó kilométer arányában számolja el.)

Adótanácsadói véleményem és a vonatkozó jogszabály szerint, a magánszemély el tudja kerülni a cégautóadó fizetési kötelezettséget, ha a tulajdonában lévő személygépkocsit céges feladok ellátására is használja, ha üzemanyag költségeit kiküldetési rendelvény alapján számolja el, üzemeltetéssel kapcsolatos költségeit pedig az adóhivatal által megadott kilométerenkénti 9 forinttal.

Számoljon az értékcsökkenéssel is

Vállalkozóként

A személygépkocsi beszerzés maradvány érték (az a megtervezett érték, amellyel a személygépkocsi a tervezett használati idő végén rendelkezik és amennyiért ekkor feltehetőleg majd eladható) nélküli teljes összege elszámolható a használat éveiben értékcsökkenésként, azaz adóalap csökkentő tételként.

Magánszemélyként

Ez a kategória nem értelmezhető, a magánszemély a személygépkocsi értékcsökkenését az egyéb üzemeltetési költségekkel együtt az adóhivatal által megadott kilométerenkénti 9 forintos összegben érvényesítheti.

Üzemeltetéssel kapcsolatos költségek

Vállalkozóként

Vállalkozóként a személygépkocsival kapcsolatos összes költség elszámolható és 2013. január 1-től az üzemeltetéshez, fenntartáshoz szükséges szolgáltatást terhelő előzetesen felszámított áfa összegének 50%-a vissza is igényelhető.

A személygépkocsi üzemeltetésével kapcsolatos költségek üzemanyagköltségből és fenntartási, javítási, felújítási költségekből állnak. Nem része az üzemeltetési költségnek az úthasználat, garázsbérlet, parkolás díja.

Nem igényelhető vissza viszont azoknak a tételeknek az áfája, amikre a törvényben tételes visszaigénylési tiltás van (üzemanyag, parkolás, úthasználat).

Magánszemélyként

Adótanácsadói szemléletem szerint ez a kategória nem értelmezhető, a magánszemély a személygépkocsi ilyen típusú költségeit az adóhivatal által megadott kilométerenkénti 9 forintos összegben érvényesítheti.

Ha értesítést szeretne kapni kéthetente megjelenő hírlevelünkről, melyben könyvelő és adótanácsadó ad hasznos tippeket, iratkozzon fel rá most!

Author: G.Novák Mária

Gazdagné Novák Mária a Countplus Adótanácsadó és Könyvelő Kft vezetője.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.