Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása
máj
15
2013

Számvitel – adózás, avagy hihetetlen év végi adócsökkentő titkok – 2/2. rész

Nagyon várta már, hogy megismerhesse azokat a további kedvezményeket, amelyekkel adóbevallása kitöltésekor, a számviteli beszámoló véglegesítése előtt, adóját a lehető legkisebbre csökkentheti?

A cikk első részében már több praktikus és könnyen hasznosítható tippet olvashatott az adótanácsadó tollából, ebben a bejegyzésünkben ismét igyekszünk előnyös tanácsokkal ellátni, melyekkel akár jelentősen mérsékelheti cége adóját.

Adótanácsadónk bejegyzéséből láthatta, hogy nem kell feltétlenül minimalizálnia számviteli eredményét mindenféle költségek elszámolásával, hiszen a kedvezmények ismeretével és alkalmazásával elég, ha adóját tudja nullához közeli állapotra redukálni.

Az adó megtakarításának ez a módja mindenképpen kedvezőbb számviteli képet fest vállalkozásról!

Üzleti partnerei azt fogják látni, hogy ön jelentős eredménnyel, nyereségesen vezeti vállalkozását és sikerrel indulhat hitel felvétel vagy támogatási pályázatokon, hiszen nem a vállalkozás eredménye lesz nullához közeli, hanem csak annak fizetendő adója.

A továbbiakban is abban segítünk, hogy semmiképp se kelljen gazdagítania a gyógyszergyárak költségvetését fejfájást csökkentő pirulák bevételével.

Ma azokkal a kedvezményekkel ismerteti meg az adótanácsadó, amelyeket nem az adózás előtti eredményből, hanem a már kikalkulált adóból lehet igénybe venni, minimálisra csökkentve azt, a számviteli, mérleg szerinti eredmény magasan tartása mellett.

Milyen jogcímeken csökkentheti társasági adóját adótanácsadónk szerint?

  • tárgyi eszköz beszerzéshez, előállításhoz felvett hitel kamata
  • fejlesztési adókedvezmények

Tárgyi eszköz beszerzéshez, előállításhoz felvett hitel kamata

Hitelszerződés alapján tárgyi eszköz beszerzéshez, előállításhoz pénzügyi intézménytől igénybevett hitel kamata után, az adóévben fizetett hitel kamat 40%-a vonható le a társasági adóból. Mindaddig igénybe vehető a kedvezmény, amíg az eszköz a vállalkozás tulajdonában van. A kedvezmény maximális mértéke évente 6 millió forint, de legfeljebb a kalkulált adó 70%-a.

Ha hitelt vett fel bármilyen tárgyi eszköz beszerzéshez, ne felejtse el könyvelőjével megbeszélni ennek a lehetőségnek a kihasználását, mielőtt a számviteli beszámolója elkészül!

Fejlesztési adókedvezmények

Nem a mikro- inkább a kis- és még inkább a középvállalkozások által használható kedvezmény kategória.

Legalább 100 millió forint értékű különféle beruházások létesítése esetén vehető igénybe (élelmiszer-higiéniai feltételek megteremtése, környezetvédelmi beruházások, állandóhelyű frekvenciasávok elektronikus hírközlő hálózatának fejlesztése, kutatás-fejlesztési beruházások, film-videógyártást szolgáló beruházásokra).

Az adókedvezmény a Kormány előzetes engedélye alapján realizálható, legfeljebb a kalkulált adó 80%-áig.

Adótanácsadónk fortélyai:
átirányítással támogasson hasznos kezdeményezéseket

A következőkben azt térképezzük fel, hogy milyen lehetőségei vannak arra, hogy kalkulált társasági adójával ne a költségvetést gazdagítsa, hanem saját döntése szerinti célra használja fel azt, úgy hogy egy forint plusz kiadásba se kerüljön a számviteli beszámolóban kalkulálthoz képest.

Ezekről a lehetőségekről 2012-ben már lecsúszott, de hogy 2013. évi számviteli beszámolója kapcsán saját döntése szerint rendelkezhessen társasági adójáról, ahhoz már most el kell kezdeni megtervezni a támogatni kívánt célt és összeget.

A támogatásra, adó átirányítására két lehetőség kínálkozik.

Látvány-csapatsportok támogatása

A jogszabályban meghatározott feltételek mellett a következő sportok támogathatók:

  • labdarúgás
  • kézilabda
  • kosárlabda
  • vízilabda
  • jégkorong

Előadó-művészeti szervezet támogatása

Az adókedvezmény az előadó-művészeti államigazgatási szerv igazolása alapján vehető igénybe, az előadó-művészeti szervezet tárgyévi jegybevétele 80%-ának megfelelő összegig.

Ez a két támogatási forma, nem jelent tényleges adómegtakarítást, de adófizetési többletet sem a vállalkozás számára, hiszen a jogszabályok alapján kötelezően befizetendő társasági adóról dönthető el, hogy azt a költségvetésbe fizeti-e a társaság vagy a lehetőségek közül választva, a saját maga által választott célra utalja át. Vagyis ezeket a támogatásokat a társaság nem a saját, hanem a költségvetés pénztárcájából finanszírozza meg.

Ezek a kedvezmények – mivel a támogatások összegét még az adott évi beszámoló összeállítása előtt kell meghatároznunk és átadnunk – adótanácsadói véleményem szerint csak akkor eredményeznek optimális adómegtakarítást, ha tervet készítünk a tárgyévi működés lehetséges számviteli bevételeire, költségeire és eredményére. Ezekkel együtt előkalkulációt kell készíteni a tervezett számviteli beszámolóban az éves fizetendő társasági adóra is, mivel az adókedvezmények csak annak 70%-áig vehetők igénybe.

Egyeztesse igénybe vehető adókedvezményeit könyvelőjével, könyvelőirodájával, adótanácsadójával.

Ha szüksége lenne arra, hogy év végi adóit optimalizáljuk, vegye igénybe Vészforgatókönyv vállalkozásoknak szolgáltatásunkat.

Related Posts

A cikk írójáról

Gazdagné Novák Mária a Countplus Adótanácsadó és Könyvelő Kft vezetője.

Szólj hozzá!