Trükkök a könyvelés birodalmából

Milyen információmorzsákat szedhet össze a Nullás igazolásról egy könyvelőiroda folyosóján?

Rendszeresen határidőre fizeti adóit, és már elege van abból, hogy nullás igazolásokért zaklatja a könyvelést?

Mint rendes adófizető, szeretne már nyugodtan hátradőlni, és csak azzal foglalkozni, hogy tovább építse jól működő vállalkozását?

Akkor eljött az Ön ideje!

Könyvelője, könyvelőirodája biztosan tájékoztatta már arról, hogy létezik az adóhivatal honlapján egy olyan adatbázis, amely azokat az adózókat tartalmazza, amelyeknek nincsen vám- és adótartozásuk. Ez a köztartozásmentes adózók adatbázisa.

Ha mégsem így lenne, akkor most pótoljuk ezt az információ elmaradást.

Ez az adatbázis már eddig is létezett, és azok a könyvelőirodák ügyfeleikkel együtt használták is, akik közbeszerzési pályázatokon indultak, de 2013. január 1-től, már általános „nullás igazolás”-t helyettesítő szerepe is van.

Kérje meg könyvelőirodáját, hogy társaságát jelentse be, és mind Ön, mind a könyvelőiroda mentesül az állandó igazoláskérések terhe alól.

Hogyan jelentheti be Önt könyvelőirodája a NAV adatbázisába ?

A könyvelő, könyvelőiroda kitölt egy bizonyos „KOMA” jelű nyomtatványt, és természetesen elektronikusan bejelenti a társaságot, ha a társaságnak a bejelentés előtti hónap utolsó napján nem volt adó- és vámtartozása.

Az adóhatóság ellenőrzi saját nyilvántartása alapján, hogy a könyvelőiroda bejelentkezése jogos volt-e. Fontos, hogy csak akkor jelentkezzünk ebbe az adatbázisba, ha megfeleltünk a fenti kritériumnak, mert valótlan nyilatkozat kitöltése esetén mulasztási bírságot szabhat ki az adóhatóság.

Az adóhatóság minden hónap utolsó napjával megvizsgálja saját adatbázisában az adózó bevallásait és befizetéseit, s ha az adózó megfelel a feltételeknek, akkor a következő hónapban is szerepelteti az adatbázisban. Ha nem, akkor értesítés küldése mellett törli az adózót az adatbázisból (itt már nincs bírság kiszabás), aki, ha újra eleget tett a feltételeknek, a kérelem újbóli benyújtásával újra visszakerülhet.

5 fontos előny

  • a kérelem benyújtása illetékmentes
  • általánosan helyettesíti a tartozásmentességről szóló nemleges adó- és együttes adóigazolásokat
  • üzleti partnerei felé igazolhatja pénzügyi megbízhatóságát
  • az adatbázis nyilvános, bárki számára előzetes azonosítás nélkül elérhető
  • az adatbázis adatai minden hónap 10. napján frissülnek, így mindenkor a nyilvántartásban szereplő aktuális adatok láthatók

Milyen feltételeket ellenőrizzen könyvelője a bejelentés előtt?

  • A kérelmet és közzétételt megelőző hónap utolsó napján nem lehet az adózónak a vám-, illetve adóhivatalnál nettó adó- és köztartozása.
  • A kérelem és a közzétételt megelőző hónap utolsó napjáig könyvelőirodája maradéktalanul eleget tett esedékes bevallási kötelezettségeinek.
  • Adószámát nem függesztették fel, a kérelem és a közzététel hónapjában érvényes adószáma van.
  • Nem áll csőd, végelszámolás vagy felszámolási eljárás alatt.

Mi a teendő akkor, ha van olyan partnere, aki ragaszkodik a nullás igazoláshoz?  Megtudhatja, tartson velünk három hét múlva is!

Ha információkat szeretne kapni, és megosztani cégvezető társaival, lépjen be tagjaink közé és iratkozzon fel hírlevelünkre!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.