Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása
okt
3
2012

Pénztár egyenleg Kontra Tagi hitel

Ismerősek a fogalmak?

Sajnos az Adóhivatalnak is! Sőt az is, hogy hogyan keletkeznek és az év végén beküldendő társasági adóbevallások már rá is kérdeznek ezekre a kategóriákra.

Pénztár egyenleg

2012. évi jogszabályi változások hoznak némi enyhülést a témában, hiszen az éves árbevétel 10 %-ában illetve minimum 500 eFt-ban határozzák meg a pénztárban tartható maximális összeget az addigi 2 % helyett, de így is jelenthet ez problémát.

A nyereséges társaságok, ha nem veszik ki adózott eredményüket osztalékként, és nem is valósítanak meg belőle beruházásokat, ezzel az összeggel folyamatosan pénzeszközeiket fogják növelni.

Ha ez a pénzeszköz a bankszámlán lakik, akkor ezzel semmi baj nincs.

Ha azonban szükséges a tagok megélhetéséhez és ezért a pénztár egyenleget dagasztja, akkor már lehet belőle némi gond.

A másik forrás, ami a pénztár egyenlegének növelése irányába hat, a készpénzes bevételek tömege.

Azok a bevételek, amelyeket a társaság nem fizet be a bankszámlára és nem is költ el a társaság javára, szintén növelik a pénztár egyenleget.

Azt már azonban az Adóhivatal is tudja, hogy ezek a pénzek nem mindig találhatók meg a társaság pénztárában, mert elvándorol és a tagok konyhapénzét gyarapítja.

Egy esetleges ellenőrzés kérheti, hogy a könyvekben kimutatott pénztáregyenleget a pénztáros (aki általában a tulajdonossal egyezik meg) mutassa be.

Ha nincs ennyi a tényleges pénztárunkban, akkor több lehetőségünk van

  • visszavihetjük a konyhapénzünkből
  • kölcsönkérhetünk a családunktól, barátainktól
  • hitelt vehetünk fel

Tagi hitel

A tagi hitel már egy jó ideje kedvenc témája az Adóhivatalnak.

Hogyan is keletkezik?

Társaság alapításakor a tagok jegyzett tőke befizetései nem fedezik a társaság induló kiadásait, ezért szükséges újabb anyagi erő belepumpálása.

Ezt a tagok jegyzet tőke emelés, pótbefizetés (már ha a társasági szerződés engedi) vagy tagi hitel formájában tudják a társaság részére szolgáltatni.

További forrása a tagi hitel létezésének és növekedésének, a bevétel eltitkolása.

Ha a keletkező bevételt nem előzi meg számla kibocsátása, a bevétel előállításához kapcsolódó költségek viszont mind elszámolásra kerülnek a társaságnál, akkor egy idő után létrejön az a helyzet, hogy a költségek összege meg fogja haladni a bevételek nagyságát.

Az is lehet, hogy a bevétel minden forintja számla kibocsátás kíséretében keletkezik, de az elszámolt költségek között jó arányban vannak személyes kiadások is, amelyek szintén nem kapcsolódnak a társaság bevétel előállításához.

Ilyen helyzetekben egy társaság csak akkor maradhat működőképes, ha a rést valaki finanszírozza. Ennek egyik eszköze lehet a tagi hitel.

A tagi hitelek vizsgálata kapcsán az Adóhivatal arról szeretne meggyőződni, hogy annak forrása a tagok rendelkezésére állt – ezt nevezik vagyonosodási vizsgálatnak.

Mit tehetünk a tagi hitel megszüntetésére, kiváltására

  • megfelelő nagyságú tőkével alapítjuk meg a társaságot
  • a bevétel minden forintjára számla kerül kiállításra
  • a személyes kiadások nem kerülnek elszámolásra a társaságban

Ha tanácsra van szüksége, vegye igénybe ingyen Skype tanácsadási szolgáltatásunkat!

Related Posts

A cikk írójáról

Gazdagné Novák Mária a Countplus Adótanácsadó és Könyvelő Kft vezetője.

Szólj hozzá!