Adótanácsadás

Oldal nyomtatása Oldal nyomtatása

 

Az ügyvezetők többségének, tapasztalatom szerint, csak akkor jut eszébe – vagy még akkor sem – adótanácsadót keresni, amikor az adóhivatal már rengeteg pénzt kihúzott a társasága zsebéből. Ezért most röviden leírom a legfontosabb sarokpontokat, amikor egy adótanácsadó ezeket meg tudja akadályozni.

A társaság megalapítása előtt

A jogászok pontosan tudják, hogy az alapítók kívánsága szerint jogilag melyik az a vállalkozási forma, amely mindenben kielégíti az ügyfelük igényeit, de adózási szempontból – mivel nem a szakmájuk – nem fognak tudni jó tanácsot adni.

Ma már vannak olyan adózási teendők, amelyeket még azon a napon meg kell tenni, amikor a tagok a társasági szerződést aláírják. Ebben, sajnos, egy jogász sem fog tudni segíteni, a mulasztási bírság pedig nem a vállalkozásbarát kategória.

NAV vizsgálat indulása, vizsgálati jegyzőkönyv, határozat

A legcélszerűbb még az előtt átbeszélni a teendőket egy adótanácsadóval, mielőtt megjelennénk a revizor előtt. Ha ezt már lekéstük, akkor még optimális lehet az is, amikor a vizsgálatról szóló jegyzőkönyvet megkapjuk.

Egy adótanácsadó jogszabályi hivatkozásokkal alátámasztott észrevételt tud készíteni, és olyan kiskapukat tud találni, amely akár teljesen meg is változtathatja az ellenőrzés kimenetelét.

Ha már határozatunk van, akkor kicsit nehezebb a helyzet, mert már csak fellebbezésre vagy méltányosságra van lehetőség, de még ez is százezreket tarthat a társaság zsebében.

Tőkeemelés

A tőkeemelés lehetséges forrásairól a jogászok teljes körűen tudják tájékoztatni a tulajdonosokat, de arról, hogy melyik formának milyen adózási előnyei, hátrányai vannak, már bizonyára nem. Ezekhez az információhoz mindenképpen egy adótanácsadón keresztül vezet az út.

Társaságok átalakulása

A társaságok átalakulása, egyesülése, beolvadása, szétválása, kiválása mindenképpen abba az esetkörbe tartozik, amikor egy adótanácsadó nagyon sokat tud segíteni a döntésben, és abban, hogy optimalizálhatók legyenek az átalakulás során felmerülő költségek.

Gazdasági döntések előtti adóoptimalizálás

Több ügyvezető tapasztalhatta már a saját bőrén, hogy milyen sokba tud kerülni egy adóoptimalizálás nélküli gazdasági döntés. Ne szaporítsa ezek táborát, mert egy megtörtént gazdasági döntést adózási szempontból optimálissá tenni már szinte lehetetlen.

Adózási forma választása

Ma már olyan gazdag a paletta az adózási formákat illetően, hogy ha optimális döntést szeretnénk hozni, akkor elengedhetetlen a kalkuláció és az adózási formák összehasonlítása.

Év végi zárás előtti adóoptimalizálás

Minden évben május 31-ig elkészülnek a beszámolók és adóbevallások. Nagyon fontos időszak ez egy társaság életében. Itt tudatosodik, hogy mennyi is az adófizetési kötelezettségünk. Egy felkészült adótanácsadó azonban az év végére kalkulált fizetendő adók összegén még lehet, hogy jelentős mértékben tud csökkenteni.