Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása
jan
10
2017

Adómegtakarítás KIVÁ-val – 5. rész

Ebben gyorsan változó gazdasági környezetben semmi sem tekinthető véglegesnek.

A kiva választása ebben a gyorsan változó környezetben nem feltétlenül tekinthető véglegesnek, hiszen a jogszabályok és az adóoptimumok folyamatosan változnak, ezért az is nagyon fontos, hogy azzal is tisztában legyünk, milyen adófizetési kötelezettségeink keletkezhetnek a választáskor és lesznek akkor, ha elhagyjuk a kivát.

Igyekeztünk az összes lényeges információt megosztani, amelyek választáshoz segíthették Önöket, bemutattuk, mely társaságok, milyen feltételek mellett választhatják a kivát és hogy milyen egyszerű lett a kiva alap kalkulációja. Összefoglaltuk a társasági adó és a kiva közötti eltéréseket. Megnéztük konkrét számokkal, hogyan alakulnak az adófizetési kötelezettségek meghatározott mértékű személyi jellegű ráfordítás és adózás előtti eredmény esetén, a társasági adóban és a kivában és megnéztük a beruházásokon elérhető adómegtakarításokat.

Cikksorozatunk további cikkeiben azt mutatjuk be, mire kell figyelni a kivába való áttéréskor és mire kell majd figyelni, ha egyszer visszatérnének a társasági adó hatálya alá.

Áttérés a társasági adóból a kisvállalati adóra

A 2016. december 31-ig hatályos kiva rendelkezésekhez képest, nagyon egyszerű az áttérés. Míg a 2016. december 31-ig átlépők egy sor korrekciós, adóalap módosító tételen át juthattak csak be a kiva hatálya alá, addig a 2017. január 1-től kivát választó vállalkozások esetében a kivára való áttérés már nem igényel speciális adóalap-módosító tételeket.

Hogyan jelentkezhetünk be a kivába?

  • A kiva alanyiság a választás bejelentését követő hónap első napjával jön létre.
  • A bejelentést elektronikus úton kell megtenni (T203KV nyomtatványon).
  • A bejelentés ugyanezen a nyomtatványon 30 napig jogvesztő hatállyal, minden következmény nélkül visszavonható.
  • Nem jogszerű a bejelentkezés, ha az adózónak, a bejelentés napján 1 millió forintot meghaladó adó- és vámtartozása van.
  • A kiva adóalanyiság keletkezésének napján, önálló üzleti év kezdődik. Vagyis év közbeni bejelentkezéskor a vállalkozás a társasági adós időszakot, beszámolóval és társasági adóbevallással zárja, a társasági adótörvény jogutód nélküli megszűnésre vonatkozó rendelkezéseit alkalmazva.

A társasági adóban igénybevett kedvezmények, amelyekhez valamilyen idő vagy egyéb kötelem kapcsolódik, teljesíthetők illetve teljesítendők a kiva ideje alatt is. Ha az adózó ezeket a feltételeket teljesíti a kiva hatálya alatt, nem keletkezik adófizetési kötelezettsége.

Mire kell figyelni?

  • kis- és középvállalkozások új beruházásokra vonatkozó adóalap kedvezménye – ha a beruházást, az igénybevétel évét követő negyedik év végéig, nem helyezi üzembe vagy értékesíti, térítés nélkül átadja, akkor kivásként is, az adóalap kedvezmény kétszeresének megfelelő összegű társasági adót kell megfizetnie
  • mikrovállalkozások foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó adóalap kedvezménye – ha a létszám a kedvezmény igénybevételét követő 4 éven belül csökken, a kedvezmény összegének 20%-kal növelt összege után, társasági adó visszafizetési kötelezettség keletkezik
  • fejlesztési tartalék képzés címen igénybevett adóalap kedvezmény – ha a lekötés évét követő négy éven belül a vállalkozás nem fordítja a fejlesztési tartalék összegét beruházásra, akkor a lekötés évében hatályos mértékű társasági adót és késedelmi pótlékot kell fizetni
  • jogdíj bevételre jogosító immateriális jószágra tekintettel érvényesített adóalap kedvezmény – ha a lekötés évét követő harmadik év végéig nem immateriális jószág beszerzésére fordítja a lekötött tartalékba helyezett összeget, a lekötés évében hatályos mértékű társasági adót és késedelmi pótlékot kell fizetni
  • kis- és középvállalkozások adókedvezménye – ha a hitelszerződés megkötését követő negyedik éven belül a beruházást nem helyezi üzembe, társasági adót és késedelmi pótlékot kell fizetni

Megállapíthatjuk, hogy a kivába való áttérés semmi plusz kötelezettség vállalást nem jelent. Jelenti viszont azt, hogy szankció terhe mellett, a társasági adóban vállalt és még nem teljesített kötelezettségeket a kiva ideje alatt is teljesíteni kell.

Ha adótanácsra, adószakértésre van szüksége, forduljon adótanácsadóhoz, adószakértőhöz ez nem a könyvelők feladata!

Következő írásunkban azzal foglalkozunk majd, hogy milyen korrekciós tételek, milyen plusz adófizetési kötelezettségek vannak, ha visszatérünk a társasági adózási formába.

Ha tetszett adótanácsadónk írása, kedvelje oldalunkat! S ha nem szeretne lemaradni értékes adózási információkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása

Related Posts

A cikk írójáról

Gazdagné Novák Mária a Countplus Adótanácsadó és Könyvelő Kft vezetője.

Szólj hozzá!