Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása
aug
30
2016

Nem minden jogdíj, jogdíj!

A 2016.07.16-án kihirdetett adójogszabály változásokkal, változik a jogdíj fogalma.

2016.07.16-tól változik a jogdíj fogalma, de ezzel együtt a társasági adóban igénybe vehető kedvezmények mértéke is.

A jogdíj már nem jogdíj!

Mi volt eddig a jogdíj fogalma?

 • a szabadalom, a más iparjogvédelmi oltalomban részesülő szellemi alkotás és a know-how hasznosítási engedélye,
 • a védjegy, a kereskedelmi név, az üzleti titok használati engedélye,
 • a szerzői jogi törvény által védett szerzői mű és a szerzői joghoz kapcsolódó jog által védett teljesítmény felhasználási engedélye, valamint
 • az említett iparjogvédelmi és szerzői jogi oltalmi tárgyakhoz fűződő vagyoni jogok átruházása fejében a jogosult által kapott ellenérték;

Mi a jogdíj 2016.08.16-tól?

 • a szabadalom
 • a növényfajta oltalom
 • a kiegészítő oltalmi tanúsítvány
 • a mikroelektronikai félvezető termékek topográfiájának oltalma
 • a szerzői jogvédelemben részesülő szoftver hasznosítási engedélyéből, felhasználási engedélyéből
 • a ritka betegségek gyógyszerévé minősítéséből származó eredmény

Mi nem minősül már a társasági adótörvény szerint jogdíjnak?

 • a védjegy
 • a kereskedelmi név
 • az üzleti titokhasználati engedély
 • a szerzői jogi törvény által védett szerzői mű és a szerzői joghoz kapcsolódó jog által védett teljesítmény felhasználási engedélye, kivéve a szerzői jogi védelemben részesülő szoftver hasznosítási engedélyéből, felhasználási engedélyéből származó eredmény

Már megszoktuk az évek alatt, de sosem örülünk neki, hogy az egyes adójogszabályok külön fogalomalkotással értelmezik azokat a generális jogszabályok alapján már megalkotott fogalmakat, amik kapcsolódó területet jelentenek.

Most is az a furcsa helyzet áll elő, hogy a társasági adótörvény szerint így a szerzői jogok egy része nem minősül szerzői jognak és nem jogdíj jár érte.

Hogyan változott az igénybe vehető kedvezmények mértéke?

A kedvezmény nem a jogdíjból származó bevétel alapján, hanem a jogdíjból származó nyereség alapján lesz igénybe vehető. Maximuma továbbra is az adózás előtti eredmény 50%-a lehet.

Jó hír!

Aki jogosult az új jogdíjfogalom alapján kedvezmény igénybevételére és 2016. január 1. és 2016. június 30. között is jogosult volt a régi jogdíjfogalom alapján a kedvezményt érvényesíteni, az a június 30-ig hatályos szöveg szerint meghatározott kedvezményt (vagyis a jogdíj bevétel alapján igénybevehető kedvezményt) 2021. június 30-ig veheti igénybe akkor, ha 2016. június 30-ig szerzett, előállított, változás előtti jogdíjfogalom szerinti jószág vagy bejelentett immateriális jószág vonatkozásában alkalmazza.

Ha tetszett írásunk, kedvelje oldalunkat és kérek szépen egy megosztást is, hogy minél több emberhez eljussanak az információk!

Ha meg szeretné ismerni adótanácsadónk és egy tapasztalt könyvelőiroda vezető további tanácsait, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása

Related Posts

A cikk írójáról

Gazdagné Novák Mária a Countplus Adótanácsadó és Könyvelő Kft vezetője.

4 hozzászólás+ Hozzászólás írása

 • Tisztelt Cím!

  Ezek szerint, mint építész tervező (műszaki tervek létrehozója) 2016. június 30-ig számolhatok csak el TAO ÉS Iparűzési adó kedvezményeket a befolyt jogdíjból.
  Gondolom, beszámíthatom még azokat a munkákat is, amelyeket június 30. előtt készítettem el, de csak júliusban vagy augusztusban számláztam ki.

  Várom válaszukat.

  Üdvözlettel

  Petik Árpád
  okl. építőmérnök

  • Kedves Petik Árpád!

   A jogszabályt értelmezve, azt gondolom, hogy igen.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 • Tisztelt Cím!

  Segítségét szeretném kérni. Remélem jól értelmezem, hogy az általam készített szoftvert egy cég értékesíti, amiből egy bizonyos összeget számla ellenében megkapok, így az jogdíjnak számít.
  Főállás melletti egyéni vállalkozóként hogyan kell ebből adóznom?

  Üdvözlettel: Margit

  • Kedves B.Margit!

   Kérem, hogy jogdíjakhoz értő jogászt keressen a témában, mert az a tapasztalatom, hogy nem lehet a magánszemély által előállított termék jogdíját teljes egészében a vállalkozásban elszámolni, abból a magánszemély részére kell bizonyos hányadot kifizetni. A magánszemély és a vállalkozás esetében is, felhasználási szerződésben tudják meghatározni a járulékköteles jövedelem és a jogdíj arányát.
   A magánszemély a jogdíj után személyi jövedelemadót fog fizetni, ha a kifizető megfizette az egészségügyi hozzájárulást (ha nem, akkor azt is a magánszemély fogja megfizetni).
   A vállalkozás pedig vállalkozói személyi jövedelemadót fog fizetni utána. A vállalkozás esetében az iparűzési adóban jelentkezik kedvezmény, mert a jogdíj levonható az adó alapjából.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

Szólj hozzá!