Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása
nov
16
2015

Változnak a számlázási szabályok 2016. január 1-től

46722610_s

Időszaki elszámolású ügyletek esetében változnak a számla kiállításának szabályai, s ezzel együtt az áfa fizetési kötelezettségek bevallási időszakai is.

A táblázatunk első oszlopában szereplő  teljesítési időpont helyesen 2016.09.03. Kérem, hogy ehhez az írásunkhoz a 2016. február 10-én megjelent cikkünket is olvassa el.

Erről a témáról már többször írtunk, de újra beszélnünk kell róla. 2015. június 1-től már érvénybe lépett a változás, de csak bizonyos tevékenységek esetében.

Melyek ezek a tevékenységek?

 • könyvelés
 • adótanácsadás, adószakértés
 • könyvvizsgálat

2016. január 1-től viszont, minden olyan vállalkozásnak tudnia kell ezeket a szabályokat alkalmazni, amely időszaki elszámolású ügyleteket számláz.

Hogyan állítsuk ki a számlákat 2016. január 1-től?

Koránt sem olyan egyszerű a változás, mint azt gondolnánk.

A józan eszünk azt diktálná, hogy ha eddig a fizetési határidő volt a teljesítés időpontja az időszakos elszámolású ügyletek esetében, akkor most az ügylet tényleges teljesítésének időpontja, utolsó napja lesz a teljesítés időpontja. Igen, ez a főszabály, de számlázási gyakorlatunkat nézve ezt fogjuk a legkevesebbet használni.

Milyen információk szükségesek a számla kiállításához?

Minden olyan információ, amely alapján el tudjuk dönteni, hogy mi lesz a számla teljesítési ideje és ezzel együtt mikor kell a számláink után az áfát megfizetni.

 • melyik hónap teljesítményét számlázzuk ki
 • melyik hónapban készítjük el a számlát
 • 60 napos szabály – a teljesítés napja nem lehet későbbi, mint a leszámlázott tényleges teljesítés utolsó napja + 60 nap

A könnyebb érthetőség kedvéért összefoglaltuk a számlázási tudnivalókat, és példákkal tettük érthetőbbé azt.

Megnevezés Ha a számlát az adott teljesítmény időszakában állítjuk ki. Ha a számlát az adott teljesítményt megelőző időszakban állítjuk ki. Ha a számlát a teljesítmény időszakát követő időszakban állítjuk ki. Ha a számlát a teljesítmény időszakát követő időszak végén állítjuk ki.
Augusztusi szolgáltatási díjat augusztusban számlázunk ki. Augusztusi szolgáltatási díjat júliusban számlázunk ki. Augusztusi szolgáltatási díjat szeptemberben számlázunk ki. Augusztusi szolgáltatási díjat november végén számlázunk ki.
Számla kelte A számla kiállításának kelte A számla kiállításának kelte A számla kiállításának kelte A számla kiállításának kelte
2016.08.26 2016.07.26 2016.09.10 2016.11.30
Teljesítés időpontja Megegyezik a számla keltével. Megegyezik a számla keltével. Megegyezik a fizetési határidővel. Megegyezik a fizetési határidővel, de az nem lehet későbbi, mint a teljesítmény időszakának utolsó napja + 60 nap.
2016.08.26 2016.07.26 2016.09.18 2016.10.30
Fizetési határidő A számla kelte + megállapodás szerinti napok (8 nap). A számla kelte + megállapodás szerinti napok (8 nap). A számla kelte + megállapodás szerinti napok (8 nap). A számla kelte + megállapodás szerinti napok (90 nap).
2016.09.03 2016.08.03 2016.09.18 2017.02.28.

 

Mint már írtam, csak álmodoztunk az adminisztráció csökkentésről! Ez ebben az esetben sem sikerült a jogszabályalkotóknak, sőt. A táblázatból tökéletesen látszik, hogy egy egyszerű, folyamatos teljesítésű ügylet számláját is csak akkor tudjuk szabályosan kiállítani, ha tisztában vagyunk ezekkel a nem kissé bonyolult szabályokkal.

Ha ma valaki számlát akar kiállítani, csaknem egy több hetes tanfolyamot kell elvégeznie, hogy a jogszabályi előírásoknak megfelelően tudja megtenni azt.

Ha tetszett írásunk, kedvelje oldalunkat, és kérek szépen egy megosztást is, hogy minél több emberhez eljussanak az információk!

Ha meg szeretné ismerni adótanácsadónk és egy tapasztalt könyvelőiroda vezetőjének további tanácsait, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása

26 hozzászólás+ Hozzászólás írása

 • Szerintem az elszámolási időszakot követő 60. nap, melyen túli fizetési határidők esetén az elszámolt időszakot követő 60.nap lesz az áfa szerinti teljesítési időpont.
  “111. § Az egyes adótörvények és azokkal összefüggő más törvények, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló 2010. évi CXXII. törvény módosításáról szóló 2014. évi LXXIV. törvény 110. §-ának az Áfa tv. 58. § (1a) bekezdés b) pontját megállapító rendelkezése a „de legfeljebb az elszámolással vagy fizetéssel érintett időszak utolsó napját követő harmincadik nap” szövegrész helyett a „de legfeljebb az elszámolással vagy fizetéssel érintett időszak utolsó napját követő hatvanadik nap” szöveggel lép hatályba.”

  • Kedves Móni!

   Köszönöm szépen a kiigazítást!

   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 • Hibás az egész!

  Törvény a fizetési határidőt is figyelembe veszi és ez a táblázat nem!

  “az elszámolással vagy fizetéssel érintett időszakra vonatkozó ellenérték megtérítésének esedékessége” = számla fizetési határideje

  A, pont szerint “érintett időszak utolsó napját megelőzi”
  B, pont szerint “érintett időszak utolsó napját követő időpontra esik”

  B, pontnál: teljesítés = fizetési határidő, de teljesítés nem lehet több időszak utolsó napja + 60 nap. -> fizetési határidő sem lehet több!

  • Kedves Tibor!

   Valóban hibás a táblázat első oszlopában a teljesítés időpontja. Javítani fogom egy következő cikkel.
   A többi oszlop dátumai viszont helyesek.
   Az áfa törvény nem tartalmaz előírásokat arra vonatkozóan, hogy ki hány napban határozhatja meg a fizetési határidőt. Ha itt a Ptk-ra gondol, akkor abban is csak a hatóságnak minősülő fizető esetében van tiltás a 60 napon túli fizetési határidőben való megállapodásra.

   Nagyon köszönöm az észrevételét!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

   Nagyon köszönöm az észrevételét!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

   • Kovetkezo cikkel? Aztan akit ideterel a google, es nem olvassa vegig a kommenteket, az honnan fogja tudni?

    • Kedves spam@atleta.hu!

     Hát onnan, hogy vagy végig olvassa a kommenteket, vagy elolvassa az eredeti és a helyesbítő cikket, vagy olvasgatja a jogszabályt, mert ugye az a jogforrás.

     Remélem tudtam segíteni!
     Üdvözlettel:
     G.Novák Mária

     • Kb. 2 perc lenne lemódosítani… de egyszerűbb a jogszabályra hivatkozni és a helyesbítő cikkekre. Sajnos felhasználó ismeretből most bukott meg. Ráadásul a hozzászólás ablaka teljesen használhatatlan. Javaslom nézesse meg az informatikusával azt is! Remélem segítettem.

     • Kedves Kovács András!

      Ha ennyire felbosszantja ez a blog, kérem szépen, hogy a saját jóérzése és nyugalma érdekében, keressen egy olyat, ami nem teszi ezt Önnel.
      Több ilyen jellegű hozzászólására nem fogok válaszolni és nem is fogom közzétenni, de ezzel az eggyel most kivételt teszek.
      Azért nem a módosítást választottam, mert milyen blog az, ahol ha ma megnézem, akkor teljesen más információ van benne, mint holnap. Én azt gondolom, hiteltelen és az olvasók nem is tudják követni, hogy ott változott valami hiszen nem mindig térnek vissza ugyanarra a cikkre. Ez nem sajtóhiba, ezért ezeket nem javítjuk ki.
      Az én véleményem az, hogy így sokkal hitelesebb – ha amit egyszer közzétettünk, az úgy is marad -, mert ellenkező esetben teljesen követhetetlen lenne és aki nem klikkel vissza erre a bejegyzésre, az a rosszat fogja tudni.
      Remélem nem érti félre a válaszomat. Nem megbeszélni akarom Önnel ezeket a dolgokat, csak gondoltam, közlöm az okot, hátha ez mégis meg tudja nyugtatni.

      Már bocsánat, de sosem jelentkeztem Önnél vizsgára, de nyugodtan értékeljen blogszerzőket és nyugodtan buktassa meg őket, beleértve engem is, ha ebben telik kedve.
      Annyira pedig nem lehet használhatatlan a hozzászólás ablakom, ha ezeket a felháborodott ajánlatokat el tudta juttatni hozzám.

      Blog olvasásmentes, nyugalmas napokat kívánok!
      G.Novák Mária

   • Kedves Mária!

    A mai napon érvényes szabályoknak megfelelő táblázatot hol találom?
    Megadna egy linket?

    Köszönettel,

    Somkuti Gábor

    • Kedves Somkuti Gábor!

     Nem változott.

     Remélem tudtam segíteni!
     Üdvözlettel:
     G.Novák Mária

 • Kedves Mária!

  Nem tiszta számomra, hogy a a fenti táblázat első oszlopában miért nem szeptember 3-a a teljesítés, ugyanis az ÁFA tv. 58. § (1a) bekezdés b) pontja szerint a teljesítés időpontja “az elszámolással vagy fizetéssel érintett időszakra vonatkozó ellenérték megtérítésének esedékessége, de legfeljebb az elszámolással vagy fizetéssel érintett időszak utolsó napját követő hatvanadik nap, amennyiben az ellenérték megtérítésének esedékessége az elszámolással vagy fizetéssel érintett időszak utolsó napját követő időpontra esik”.

  Ahhoz, hogy a számla kelte legyen a fizetési határidő a fent hivatkozott bekezdés a) pontja szerint kettős feltételnek kell teljesülnie: “a számla vagy a nyugta kibocsátásának időpontja, amennyiben az elszámolással vagy fizetéssel érintett időszakra vonatkozó ellenérték megtérítésének esedékessége és a számla vagy a nyugta kibocsátása az elszámolással vagy fizetéssel érintett időszak utolsó napját megelőzi”, azaz a fizetési határidőnek és a számla kiállítás dátumának is meg kell előznie az időszak utolsó napját.

  Üdvözlettel:

  Andrea

  • Kedves Andrea!

   Valóban hibás az első oszlopban a teljesítés időpontja. Javítani fogom egy következő cikkel.

   Nagyon köszönöm az észrevételét!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 • Szerintem a táblázat 1. oszlopa helytelen. A teljesítés időpontja megegyezik a számla keltével:
  áfa tv 58§ 1/
  b) az elszámolással vagy fizetéssel érintett időszakra vonatkozó ellenérték megtérítésének esedékessége, de legfeljebb az elszámolással vagy fizetéssel érintett időszak utolsó napját követő hatvanadik nap, amennyiben az ellenérték megtérítésének esedékessége az elszámolással vagy fizetéssel érintett időszak utolsó napját követő időpontra esik.
  Márpedig itt azt követő időpontra esik.

  • Kedves Zsuzsi!

   Valóban hibás az első oszlopban a teljesítés időpontja. Javítani fogom egy következő cikkel.

   Nagyon köszönöm az észrevételét!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 • Kedves Mária! Egy masik leiras szerint a tablazat elso oszlopaban van egy kis ellentmondas: Ha az esedékesség az időszak utolsó napját követi, de az időszak utolsó napját követő 60. napot nem éri el, akkor függetlenül a számlakibocsátás időpontjától az esedékesség a teljesítés időpontja.
  Vagy rosszul értelmezem? 🙂 Enikő

  • Kedves Enikő!

   Teljesen jól értelmezi, hibás az első oszlopban a teljesítés időpontja. Javítani fogom egy következő cikkel.

   Nagyon köszönöm az észrevételét!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 • A DIGI 4-én számláz (online) ?10?-én jön az emal. fizetési határidő az előző hónapra az utolsó ?milyen? (munkanap, naptári nap?) napot megelőző.

  Számla kelte: 2016.03.04
  Bruttó érték: 5 196 Ft
  Teljesités ideje: 2016.04.30
  Áfa értéke: 1 106 Ft
  Fizetési határidő: 2016.04.30

  Egyáltalán miről szól ez a jogszabály?

  • Kedves Digi Előfizető!

   Nem értem, hogy a sok velem közölt adattal milyen kérdést akart feltenni.
   Ha azt, hogy a Digi az adott időszakot, annak utolsó napja után számlázza le és jó-e hogy így a teljesítés ideje és a számla esedékessége megegyezik, akkor azt kell válaszoljam, hogy jó.
   Itt olvashat az időszakos elszámolású ügyletekről egy logikus összefoglalót, ez a későbbi cikk.
   http://adokultura.hu/2016/02/09/szamlazasi-szabalyok-ujra/

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 • Érdeklődöm hogy aszámlát hogy kell kiállítani zöldségre, gyümölcsre 2016-ban. Például a diónak, fokhagymának, vetőmagvaknal mennyi az ÁFA-ja?

  Köszönettel,
  Attila

  • Kedves Attila!

   A kérdéséből úgy érzem, hogy alapvető adózási és számviteli kérdései vannak, ezért a kérdésére nem válaszolnék, hanem azt tanácsolnám, hogy mindenképpen forduljon könyvelőhöz, hogy minden a helyére kerüljön.

   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 • Kedves Mária !

  Kérdezném a következőt. Vállalkozóként rövidesen egy következő számlával a hó végén kb.
  elérem a 6 mill. árbevételt, tehát attól a naptól leszek ÁFA köteles a könyvelőm szerint. Kérdésem az,hogy a birtokomban van több leigazolt telj.igazolási szerződés melyről írhatnék Nettó számlákat 60 napos határidőkkel. Ezt most akkor még megtehetem addig míg nem jön meg az ÁFA rendszerbe bekapcsoló számla. Vagy mi lesz a további 60 napos nettó számláimmal az ÁFA belépés után, talán módosítani kell majd mind, Az építő iparnak dolgozom ,acélszerkezetek gyártási ellenőre vagyok.
  Nem merek most további Nettó számlákat kibocsátani.. Köszönöm megtiszttelő válaszát Mihály

  • Kedves R.Mihály!

   Megpróbálom értelmezni a kérdését és leírom mindazt, ami arról segítő információként jutott eszembe.
   Ha bármikor olyan számlát bocsát ki, amellyel meghaladja a 6 millió forintot, akkor ezt a számlát már áfásan kell kibocsátania. Ha ez előtt a számlakibocsátás előtt tud olyan kisebb összegű számlákat kibocsátani, amikkel még nem haladja meg a 6 millió forintot, akkor ezt megteheti és ebben az esetben is csak azután lesz áfa körös, ha valamelyik számlájával túllépi a 6 millió forintot és attól kezdve már mindig.

   Számlázni csak akkor tud, ha van teljesítési igazolása arról, hogy a számlát kibocsáthatja és akkor 15 napja van jogszabály szerint, hogy ezt szabályosan megtegye.
   Áfában (ha csak nem jelentkezett be pénzforgalmi áfába) nem a számla összegének jóváírása a rendezőszabály, hanem az, hogy a számlán milyen teljesítési idő van. Ha kibocsát egy számlát és azt csak decemberben fizetik ki, áfa szempontjából teljesen irreleváns, mert már akkor túl tudja lépni a 6 millió forintot, amikor kibocsátotta, függetlenül attól, hogy mikor fogják kifizetni.

   Tehát, áfa szempontjából nem azt kell néznie, hogy mennyi összege folyt be, hanem azt, hogy hol tart a kiszámlázásokkal teljesítési időpont szerint és ahol túllépi a 6 millió forintot, attól kezdve már csak áfásak lehetnek a számlái.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 • Kedves Mária!

  Kérdésemmel fordulok Önhöz, mely számomra nem egyszerű, de kellő és kielégítő választ eddig nem kaptam senkitől.
  Nagyobb összegű, 4.400.000,- forintos szerződést kötöttem egy céggel. Előleg számla került kiállításra három alkalommal, 1-1 millió forintról. A fennmaradó összeg amiről a számlát meg kellene írnom így 1,4 millió. És most jön a csavar. Az előleg számlák kiállításának időpontjában alanyi mentes voltam, viszont a végszámla megírásakor már Áfa-s. Hogy tudom helyesen kiállítani a számlát, mert ugye az előlegeket fel kellene tüntetnem, de áfás számlán mentes előleget hogyan? Hogy lesz helyesen kitöltve a számla?
  Ebben szeretném a segítségét kérni.
  Üdvözlettel: Kiripolszky Réka

  • Kedves Kiripolszky Réka!

   Kiszámlázza a számlán a teljes összeget – 4.400.000,-.
   Levonja belőle a már kiszámlázott előlegeket – mínusz 3.000.000,-
   Marad 1.400.000,-, amire rászámolja az áfát és így küldi el a számlát.

   Visszamenőleg sosem szabad a kiszámlázott előlegeket áfa szempontból módosítani, azokat a végszámlánál úgy kell figyelembe venni, ahogy kiszámlázásra kerültek.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 • Azt szeretném kérdezi,hogy a számla teljesítési dátuma. 2017.12.29.
  a számla kelte: 2018.01.02., a fizetési határidő: 2018.01.16.
  Ez egy ÁFÁ-számla, de nem az ÁFA bevallás miatt kérdezem,hanem
  a könyvelés miatt, hogy melyik évre lehet könyvelni?
  2017-re vagy 2018-ra kell könyvelni?

  • Kedves András!

   Nem értem egyértelműen a kérdését, ezért mindkét bennem felmerülő kérdésre válaszolok. És mivel nem látom a számlát, amiről kérdez és nem ismerem a mögötte lévő gazdasági eseményt, ezért csak általános választ tudok adni.
   1.
   Áfa bevallás
   Abban az időszaki áfa bevallásban kell bevallani a számla áfáját, amelyik a 2017.12. hónapot is magában foglalja.
   2.
   Számviteli teljesítés – beszámoló
   A felsorolt dátumokból nem derül ki, hogy a számán szereplő vásárlás, szolgáltatás ténylegesen mikor teljesült, ez egy negyedik dátum a számlán, amit általában a számla szövegrészében szoktunk szerepeltetni.
   Szóval abba a beszámolóba kell betenni ezt a számlát és arra az évre kell lekönyvelni, amikor a tényleges teljesítés megtörtént.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

Szólj hozzá!