Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása
aug
11
2015

Miből élünk 2016-ban? – 2. rész

39278984_sFolytatjuk az adójogszabályi változások bemutatását.

Egy kis megszakítás után folytatjuk a parlament által elfogadott, 2016. január 1-től, illetve 2015. június 25-től érvényes adójogszabály változások bemutatását.

Előző cikkünkben a személyi jövedelemadó és a társasági adó változásokat tekintettük át, ebben az írásunkban az iparűzési adó és az általános forgalmi adó változásokat vesszük szemügyre.

Folytassuk a helyi iparűzési adóval!

Háziorvosi, házi gyermekorvosi, fogorvosi alapellátást és védőnői tevékenységet végzők

  • évi 220 millió forint iparűzési adóalapig lehetőségük lesz az önkormányzatoknak, hogy ezeket a tevékenységeket alacsonyabb kulccsal adóztassák, vagy mentesítsék az iparűzési adó alól,
  • feltétel, hogy a bevételnek legalább 80%-a fenti tevékenységekből, az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól származzon, és a kedvezmény egységesen vonatkozzon ezekre a tevékenységekre,
  • ez a kedvezmény vagy mentesség, de minimis (csekély összegű) támogatásnak minősül.

Egy kis kitérő: mi a de minimis támogatás?

Az adórendszer keretében (közvetett) és az adórendszeren kívüli (közvetlen) támogatások bizonyos, idesorolt együttesét nevezzük de minimis támogatásnak.

Az 1998/2006/EK rendelet szab korlátot a mértékére vonatkozóan, és kimondja, hogy 3 pénzügyi év alatt maximum 200 000 euró támogatás vehető igénybe, kivéve a szállítási ágazatot, ahol 3 év alatt a korlát 100 000 euró.

Általános forgalmi adó

Adómentessé válik az oktatási intézmények részére történő eszközátadás

Az adómentesség feltételei:

  • az oktatási intézmény alapító okiratában meghatározott tevékenységének támogatására történjen az eszközátadás
  • az adományozás ne jelentsen vagyoni előnyt az adományozónak, tagjának, vezető tisztségviselőjének, felügyelőbizottsági-, igazgatósági tagjának, könyvvizsgálójának, illetve ezek közeli hozzátartozójának – nem minősül vagyoni előnynek az adományozó nevére, tevékenységére történő utalás
  • az adományozó kapja meg az oktatási intézmény előírásnak megfelelő igazolását

Ez a rendelkezés már 2015. június 25-től hatályos.

A sertés tőkehúsok értékesítése

A sertés tőkehúsok értékesítése után 5% általános forgalmi adókulcsot kell felszámolni 2016. január 1. után. Nem változott az a rendelkezés, hogy az élő, egész és félsertés értékesítés is 5%-os adókulcs alá tartozik.

Ismerkedésünket a 2016. január 1-től érvényes változásokkal a jövő héten folytatjuk.

Ha tetszett írásunk, kedvelje oldalunkat, és kérek szépen egy megosztást is, hogy minél több emberhez eljussanak az információk!

Ha meg szeretné ismerni adótanácsadónk és egy tapasztalt könyvelőiroda vezető további tanácsait, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása

Szólj hozzá!