Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása
máj
27
2015

Egyéni vállalkozók, ébresztő! – 2. rész

tax-468440_640Folytatjuk az egyéni vállalkozók adózási forma választásának elemzését.

Előző adótanácsadói cikkünkben azt néztük meg, hogy 6 millió forint bevétel mellett mennyi adómegtakarítást érhetünk el, ha az egyéni vállalkozónak a saját bér- és járulékköltségén kívül más költsége nincs.

Ezek után kiterjesztettük a vizsgálatot, és 10%-os költséghányad mellett kerestük meg azt az összeghatárt, ahol még érdemes egyéni vállalkozóként a katát választani.

Most tovább folytatjuk a számolgatást.

Azt az összeghatárt keressük meg, amely emelkedő költséghányad mellett még mindig katásként eredményez kevesebb fizetendő adót.

Továbbra is megtartjuk az egyszerűsítő feltételezéseket.

 • csak azokat az adókat vettük be a vizsgálatba, amelyek eltérést okoznak az adófizetésben
 • az egyéni vállalkozónak nincs máshol főállású munkaviszonya
 • az adókat a minimálbér után fizeti meg az egyéni vállalkozó
 • az egyéni vállalkozó a minimálbér után elszámolható költségen kívül más költséget is elszámol
 • a költséghányad százaléka a vállalkozó saját bér- és járulékköltségén felül értendő, és a bevételhez viszonyított arányát jelzi
 • a táblázatok adatai ezer forintban értendők

Láttuk, hogy 10%-os költséghányad esetén 38,9 millió forint az a bevételi értékhatár, ahol egyéni vállalkozóként még érdemes a katát választani. Ha az egyéni vállalkozónak nem 10, hanem magasabb költséghányada van, akkor nyilván kisebb bevételi határ mellett érdemes a katát választani.

Vagyis, ha a költséghányadot növeljük, értelemszerűen a bevételi határ fokozatosan csökken. Meglepő, hogy viszonylag magas költséghányad esetében is még mindig érdemes a kata szerinti adózási formát választani, pedig ebben az adózási formában nem érvényesíthetők a költségek.

Most nézzük meg ezt 40%-os költséghányadnál!

Megnevezés

SZJA

KATA

Bevétel 11 570 11 570
Adóalapot csökkentő költségek 6 228

Adóalap

5 342
11 570
Nyugdíjjárulék 126  –
Egészségbiztosítási járulék 161
Szociális hozzájárulási adó 383
Vállalkozói osztalékalap összes adója 1 977  –
Iparűzési adó 231 50
KATA  – 600
KATA 40%-os büntető adója  – 2 228

Összes adó az szja-ban

2 878

Összes adó a katában

2 878

Azt látjuk, hogy ha a vállalkozónak 40%-os költséghányada van, akkor 11,6 millió forint az a bevételi értékhatár, amely alatt még adómegtakarítást eredményez, ha a vállalkozó katás.

Nézzük ezt összefoglalva!

Az egyszerűsítő feltételeket továbbra is megtartva, nézzük meg, hogy hogyan alakul a bevételi határ a költséghányad növekedése mellett. Hol az a pont, ahol a kata és a személyi jövedelemadó szerint adózók azonos összegű adót fizetnek?

Bérköltségen kívüli költséghányadok

Bevétel
Adó
10% 38 900 13 810
20% 21 760 6 954
30% 15 110 4 294
40% 11 570 2 878
50% 9 375 2 000
60% 7 880 1 402
70% 6 795 968

Láthatjuk, hogy ha például az egyéni vállalkozó a saját bér- és járulékköltségén kívül a bevétele 50%-át tudja leköltségelni, akkor 9 375 eFt bevételi határ alatt érdemes a katát választani, mert 6 millió forint feletti 40% büntetőadójával együtt is, kevesebb fizetendő adót fog eredményezni.

(A 70% fölötti költséghányadokat azért nem vizsgáltuk, mert azok már negatív adóalapot eredményeztek volna.)

Remélem, hogy adótanácsadóként sikerült az egyéni vállalkozóknak egy könnyen érthető iránymutatást adni az adózási formák megválasztásához, annak érdekében, hogy a megtermelt bevétel minél magasabb része maradjon a vállalkozók zsebében.

Ha tetszett írásunk, kedvelje oldalunkat, és kérek szépen egy megosztást is, hogy minél több emberhez eljussanak az információk!

Ha meg szeretné ismerni adótanácsadónk és egy tapasztalt könyvelőiroda vezető további tanácsait, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása

Related Posts

A cikk írójáról

Gazdagné Novák Mária a Countplus Adótanácsadó és Könyvelő Kft vezetője.

4 hozzászólás+ Hozzászólás írása

 • Tisztelt Hölgyem!

  KATA adózásnál lehet levonni 10% költséget? Ha igen akkor a KATA bevallásnál az ÁNYK-ban hol kell feltüntetni? A vállalkozás által elért bevételt eleve a 10%-kal kevesebbel kell megadni?

  Köszönöm válaszát!

  • Kedves Gabi!

   Nem, a katás adózási mód választásánál nem lehet 10% költséget figyelembe venni, nincs is miből, hiszen a katás jövedelem után – ha havonta megfizette a tételes adókat, 25 vagy 50 vagy 75 ezer forint, az iparűzési adót és a kamarai tagdíjat, akkor semmi más teendője nincs, mint hogy zsebre tegye a bevételként megérkezett összeget. Betéti társaság nem katás tagjánál kicsit más a helyzet, de azt gondoltam a kérdéséből, hogy inkább egyéni vállalkozóként van szüksége a válaszra.
   Ezt a típusú jövedelmet nem kell a személyi jövedelemadó bevallásában sem szerepeltetni (1553-as számú bevallás).

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 • Kedves Mária! Kezdő vállalkozás: férj és feleség, a férj 8 órás alkalmazottként váltana ki vállalkozói igazolvány, és a feleség dolgozna 4 órás bejelentéssel a vállalkozásban (gsm bolt). A feleség munkahelye megszűnik 2 hónapon belül, és szeretnének vállalkozni.Kérdéseim lennének Önhöz: milyen adózást választana egy kezdő, kisboltos vállalkozásnak? A boltban kereskedő-boltvezető képesítéssel dolgozhat-e napi 8 órát a feleség, ha 4 órára van bejelentve?
  Köszönöm: Gábor

  • Kedves Gábor!

   Ahhoz, hogy a vállalkozási formát ki lehessen választani, ismerni kellene néhány fontos adatot: bevétel – költségek.
   Sajnos nem dolgozhat 8 órát a feleség, ha 4 órára van bejelentve és a bolti dolgozó esetében egyáltalán nem tudjuk bizonyítani, hogy vállalkozóként működik ott és nem alkalmazottként, hiszen a munkájának minden paraméterét a “bolti vállalkozás” határozza meg.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

Szólj hozzá!