Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása
máj
12
2015

Mit válasszak ÁFA-sként, TAO, EVA vagy KATA? – 4. rész

szer1Adótanácsadóként továbbvezetem önöket az adózási formák választásának rögös útjain, és azt fogjuk megnézni, hogy hogyan tudunk választani az eva és a társasági adó között.

Már nagyon sok információ áll rendelkezésükre az egyes választható adózási formákról, de ahhoz, hogy biztosan tudjanak dönteni, hiányzik még egy kérdéskör körbejárása.

Hogyan tudjuk eldönteni áfakörös adózóként, hogy meddig érdemes választanunk az evát, és mi az az értékhatár, ami fölött vissza kell térjünk a társasági adó hatálya alá?

Cikksorozatom befejező részében erre a kérdésre adom meg a választ.

Eva vagy tao?

Előző cikkemben átismételtük azokat a fontos dolgokat, amelyeket vizsgálatunk szempontjából az eváról tudni kell, most idézzük fel ugyanezt a társasági adóval kapcsolatosan.

Milyen vizsgálatunk szempontjából fontos információkat tudunk a tao-ról?

  • Általános adózási forma.
  • A bevételek és költségek különbözete után 10% társasági adót kell fizetni 500 millió forint adóalapig.
  • Ha az adózott eredményhez a tulajdonosok hozzá szeretnének jutni, akkor osztalékként kell azt kifizetni, 16% személyi jövedelemadó és 450 eFt-os maximumig 14%-os egészségügyi hozzájárulás mellett.

Hol van az értékhatár, amely alatt érdemes az evába bejelentkezni?

Egyszerűsítő feltételezések:

  • az árbevétel-szerző tevékenység áfás
  • a társaság éves bevétele 30 millió forint
  • nincsenek elszámolható költségek
  • csak azokat az adókat vettük be a vizsgálatba, amelyek eltérést okoznak az adófizetésben
  • társasági adózási formát választott társaság az adózott eredményt teljes egészében a tagok osztalékaként fizeti ki
  • a táblázatok adatai ezer forintban értendők

Megnevezés

TAO

EVA

Áfá-t is tartalmazó bevétel 30 000 30 000
Áfa 6 378 6 378

Adóalap

23 622
30 000
Társasági adó 2 362  –
Osztalék személyi jövedelemadója 3 402
Osztalék egészségügyi hozzájárulása 450
Iparűzési adó 472 300
EVA  – 11 100

Összes adó a társasági adóban

13 064

Összes adó az evá-ban

11 400

Adótanácsadói összehasonlító táblázatomból látszik, hogy az eva lehetséges maximumának kihasználása 1,7 millió Ft adómegtakarítást eredményez, tehát érdemes ezzel a bevételi határral az evába bejelentkezni.

E fölött, sajnos, már nem a saját döntésünk, hogy milyen adózási formát válasszunk, ha adót akarunk megtakarítani. Csak a társasági adózás marad.

Következtetések

Korlátolt felelősségű társaságok

Az eva választása 30 000 eFt-ig adóhatékony, és lehetséges, a fölött a társasági adózási forma nem hoz ugyan adómegtakarítást, de választása kötelező.

Betéti társaságok

Kizárólag magánszemély tulajdonosokból álló betéti társaságokra vonatkozik. (A nem kizárólag magánszemély tulajdonosokból álló betéti társaságokra a korlátolt felelősségű társaságoknál leírtak vonatkoznak.)

A kata választása főállású vállalkozóként 17 240 eFt-ig eredményez adómegtakarítást, a fölött 30 000 eFt-ig lehetséges és adóspóroló az eva választása. A 30 000 eFt-os határt túllépve pedig már csak a társasági adó hatálya alatt lehetséges az adózás.

(Mellékállású vállalkozó esetében ez kicsit módosul ez a határ, 19 270 eFt bevételig érdemes katát választani és csak e fölött, 30 000 eFt-ig evát.)

Végére értünk sok olvasóm kérésére tett kirándulásunknak. Remélem, a számok nem elrettentik, hanem segítik a leírtak megértését, de magyarázkodás helyett röviden azt is mondhatnám „Önök kérték”!

Ha tetszett írásunk, kedvelje oldalunkat, és kérek szépen egy megosztást is, hogy minél több emberhez eljussanak az információk!

Ha meg szeretné ismerni adótanácsadónk és egy tapasztalt könyvelőiroda vezető további tanácsait, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása

Related Posts

A cikk írójáról

Gazdagné Novák Mária a Countplus Adótanácsadó és Könyvelő Kft vezetője.

Szólj hozzá!