Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása
máj
5
2015

Mit válasszak ÁFA-sként, TAO, EVA vagy KATA? – 3. rész

contract-408216_640Előző adótanácsadói cikkeimben az áfamentes adózói körben néztük meg a választható adózási formák optimumát.

Előző két cikkemben az áfamentes adózói körre számszerűsítettük azokat a határokat, amelyek meghatározzák, hogy az adott helyzetben melyik adózási forma választása lehet a legkedvezőbb a vállalkozás számára.

Most ugyanezt tesszük meg arra a vállalkozói körre, amely bejelentkezett az áfatörvény hatálya alá, így áfa felszámítására és bevallására is kötelezett.

Nagyon fontosnak tartom, hogy ügyvezetőként ismerjék meg ezeket az adózási formák közötti választási lehetőségeket, mert ennek hiányában százezer forintok vándorolnak át a vállalkozók zsebéből a költségvetésébe.

E heti cikkünkben is ezeket az ismereteket fogjuk bővíteni, helyretenni, és meghatározzuk azokat az értékeket, amikor áfakörösként az egyik vagy másik adózási formát érdemes választani.

Hasonlítsuk össze először a két különleges adózási formát: az evát és a katát!

Ebben az összehasonlításban megint csak nem vehetnek rész a korlátolt felelősségű társaságként működő vállalkozások, hiszen ők nem választhatják a katát.

Eva vagy kata?

Ismételjük át, milyen – vizsgálatunk szempontjából fontos – információkat tudunk az eváról!

 • Akkor választható, ha a társaság már legalább 2 üzleti éve működik.
 • A kiszámlázható áfát is tartalmazó árbevétel maximum 30 millió forint lehet, amely nem időarányos, tehát ha egy társaság év közben megszünteti a működését, akkor is a maximumot számlázhatta ki.
 • Áfa szempontjából speciális eset, a kimenő számlákon fel kell számítani az adott tevékenységre vonatkozó áfát, de e miatt nem lesz a társaság áfafizetésre kötelezett, és nem kell áfabevallást adnia.
 • Az adó mértéke 37%, amit a számla bruttó fizetendő összegéből kell megfizetni.

Ismételjük át, milyen – vizsgálatunk szempontjából fontos – információkat tudunk a katáról!

 • Nincs a kiszámlázható bevételnek határa.
 • Időarányosan éves 6 millió forintig a főállású katás vállalkozó után az éves tételes adó 600 eFt, ezt a bevételi határértéket túllépve a 6 millió forint fölötti rész adója + 40%.
 • Főállású biztosítási jogviszonynak számít a havi 50 eFt tételes adó megfizetése.
 • Iparűzési adóban választani lehet székhelyenként és telephelyenként a 2,5 millió forintos adóalapot, így az adó éves szinten 50 eFt-ra mérsékelhető.

Hol van az az értékhatár, amely alatt érdemes a katába bejelentkezni?

Egyszerűsítő feltételezések:

 • az árbevételszerző tevékenység áfás
 • a katás és az evás vállalkozó főállásúként van bejelentve
 • csak azokat az adókat vettük be a vizsgálatba, amelyek eltérést okoznak az adófizetésben
 • feltételezzük, hogy a katásként be nem jelentett tag 1%-hoz közeli részesedéssel rendelkezik (a fizetendő osztalékadó mérséklése miatt), és eltekintünk attól, hogy az ő adóját is figyelembe vegyük
 • a táblázatok adatai ezer forintban értendők

Megnevezés

EVA

KATA

Áfá-t is tartalmazó bevétel 17 240 17 240
Áfa 3 665 3 665

Adóalap

17 240
13 575
Főállású minimálbér járulékai 794  –
Iparűzési adó 172 50
EVA 6 379
KATA 600
Büntető adó 40%  – 3 030

Összes adó az evá-ban

7 345

Összes adó a katá-ban

7 345

Összehasonlító táblázatunkból azt láthatjuk, hogy az a bevételi határ, ameddig érdemes a katát választani az evával szemben – még a 40%-os büntető adó mellett is –, 17 240 eFt.

Tehát, ha olyan vállalkozásunk van, amelyben elhanyagolható az elszámolható költségek összege, és 17 240 eFt alatt van az árbevételünk, akkor mindenképpen megéri a katát választani, mert kevesebb lesz adófizetési kötelezettségünk, mintha az eva hatálya alatt maradnánk.

A következő héten tovább elemezzük az adózási formák közötti választási lehetőségeket, és azt nézzük meg, hogy ha 17 240 eFt-ig a katát érdemes választani, e fölött pedig az evát, akkor hol jön el az a határ, ahol az evát is legyűri a társasági adó.

Ha tetszett írásunk, kedvelje oldalunkat, és kérek szépen egy megosztást is, hogy minél több emberhez eljussanak az információk!

Ha meg szeretné ismerni adótanácsadónk és egy tapasztalt könyvelőiroda vezető további tanácsait, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása

Related Posts

A cikk írójáról

Gazdagné Novák Mária a Countplus Adótanácsadó és Könyvelő Kft vezetője.

9 hozzászólás+ Hozzászólás írása

 • Tisztelt Szakértő!
  Szeretném megkérdezni, hogy a KATA-sként nem úgy kell eljárni a fentiek szerint, hogy a bruttó 10.925- ből be kell fizetni az áfát, majd a maradék összeg a KATA alap (8.610), így ebből 6 millió felett fizetünk 40 %-t, mely 1.044.
  Ezek alapján a bruttónak jelzett 10.935-ből lejön az áfa 2.325 + KATA 40 % 1.044 + 600 KATA és az 50 Iparűzési és így az összes adó 4.019 ezer (nem 4.949)
  Úgy látom, hogy az első sorban a 10.925-nél az van írva, hogy ez áfát is tartalmaz.
  Ha viszont nem tartalmazza az áfát a 10.925, akkor az EVA oldal nem jó.
  Szerintem mindkét oldalon nem lehet egyforma az adóalap, mert egyiknél áfás az adóalap (EVA), a másiknál Nettó az adóalap (KATA).
  Lehet, hogy valamit elnézek, vagy rosszul tudok?
  Előre is köszönöm válaszát. Egyébként a cikksorozat nagyon jó.
  Bredák Istvánné

  • Kedves Bredák Istvánné!

   Most viccesen mondhatnám azt is, hogy csak kíváncsi voltam arra, hogy az olvasóim figyelnek-e!
   Teljesen jól gondolja és nagyon köszönöm a jelzését!
   A számítást javítottam, és holnap reggel egy hírlevél értesítést küldök az olvasóknak a változtatásról.

   Köszönöm támogató véleményét!
   Hálás köszönettel:
   G.Novák Mária

 • Tisztelt G. Novák Mária!

  Érdeklődni szeretnék, hogy az evás oszlopban a minimálbér utáni járulékok, valamint az iparűzési adó összege hogyan jött ki?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Kedves Nagy Tibor!

   Evás iparűzési adó – az evás áfa felszámításával együtt bocsátja ki a számláit és a teljes bevétele után fizeti meg az adókat is – 17.240 * 0,02 – általános szabályok szerinti iparűzési adót számoltunk.
   Lehetőség van arra is, hogy az iparűzési adót az eva alap fele összege után fizessük meg – 17.240/2*0,02.

   Minimálbér utáni járulékok
   27% szociális hozzájárulási adó
   1,5% szakképzési hozzájárulás
   1,5% munka-erőpiaci járulék
   7% egészségbiztosítási járulék
   10% nyugdíjjárulék
   16% személyi jövedelemadó

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 • Tisztelt G. Novák Mária!
  Jövöre szeretnék egyéni válalkozást inditani ,( amiben én és + egy ember lenne ) kb.600 ezer forintba kerülne a müködés / hónap . A bevétel pedig 1 millio 200 ezer forint lenne / hó , azt szeretném kérdezni hogy milyen adózást kellene választanom ? Költségeket teljesen el lehet számolni vagy csak pl.: 600 ezernek a 27 % – át ?
  Kezdő válalkozó .

 • előbbi ben rosszul fogalmaztam azt szeretem volna kérdezni hogy a bevételböl le lehet – e vonni a válalkozás költségeit vagy csak a költségek áfáját lehet le vonni a bevételböl ?

  • Kedves Gyurkó Anasztázia!

   A vállalkozás jövedelmét a bevételek és a költségek különbözete adja. Az áfa elszámolása pedig attól függ, hogy a vállalkozás bejelentkezett-e az áfa körbe vagy sem.

   Ha áfa körös a vállalkozás:
   – az áfa nélküli bevételeket és az áfa nélküli költségeket tudja elszámolni, ezek különbsége adja majd a vállalkozás eredményét
   – a kibocsátott számlákon felszámított áfa és a vásárláskor kapott számlákon felszámított áfa különbözetét pedig áfa bevallás formájában, rendezni kell az adóhivatallal

   Ha nem áfa körös a vállalkozás:
   – a bevételeket és az áfával együttes összegű költségeket tudja elszámolni, ezek különbsége adja majd a vállalkozás eredményét
   – a kibocsátott számlákon nem számol fel áfát és a vásárláskor kapott számlákon lévő felszámított áfát is a költségek között számolja el

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

 • Kedves G. Novák Mária!

  Vállalkozás indításához gyűjtök információt, és ÁFA-ás KATA-ba gondolkodok, így is találtam rá az ön oldalára.
  Az lenne a kérdésem, hogy miért csak olyan vállalkozásnak ajánlja a KATA-ás formát ahol kevés az elszámolható a költség? Ha KATA mellet nem választom az alanyi ÁFA mentességet, nem ugyan úgy számolhatom el az ÁFA-t mint bármely más formánál? Tehát értem ez alatt azt hogy kiállított számla áfa-ja mínusz vásárolt anyag áfája adja meg a befizetendő áfát.

  • Kedves Kis Gábor!

   Megpróbálok egyszerűen válaszolni.
   Azoknál a vállalkozásoknál, ahol van elszámolható költség, nem jelenthető ki egyértelműen, hogy jobban/rosszabbul járnak, ha a katás adózási formát választják. Kalkulációt kell készíteni, ami alapján a döntés egyértelműen meghozható. Hát ezért.
   Amit ír, az viszont teljes mértékben igaz! Az áfás-katás áfa elszámolása, semmiben nem különbözik más áfás vállalkozás áfa elszámolásától. Analitikával alátámasztott nyilvántartás vezetésével kell meghatározni a bevallás és a befizetés adatait és igen a befizetendő és visszaigényelhető áfa egyenleget kell rendezni.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

Szólj hozzá!