Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása
Már
3
2015

Változások az eva és a kiva szabályaiban 2015. – Adótanácsadói összefoglaló

9315021_sAdótanácsadói kitekintés a 2015. január 1-i egyszerűsített vállalkozói adó (eva) és kisvállalati adó(kiva)változásokra.

Már néhány hete tart sorozatunk, melyben adótanácsadónk tárlatvezetésével áttekintjük a 2015. évtől érvényes adóváltozásokat a kis- és középvállalkozásokat erősen érintő területeken.

Nem lesz ez másképp most sem. Egy olyan adónemet tekintünk át, amely már több mint tíz éve szerepel az adózási palettán, és egy olyat, amely igen frissnek és igen méltánytalanul kevesek által választottnak mondható.

EVA

Bejelentkezés – benn maradás

Ha az adózó úgy döntött, hogy a következő évben szeretne bejelentkezni az eva hatálya alá, akkor ezt tárgyév december 20-ig tehette meg. Nem lesz ez másképp 2015-től sem.

2015-ig viszont minden kis csip-csup tartozás megakadályozta a bejelentkezés elfogadását az adóhatóság részéről, és a már eva-s adózó kizárását eredményezte, ha ezeket az év végéig nem egyenlítette ki.

Ez változott. Az adózó csak akkor nem léphet be az eva-ba, ha ezer forintot meghaladó tartozása van, illetve csak akkor kell kijelentenie magát ebből az adózói körből, ha december 20-án a tartozás mértéke ezt a határt meghaladja.

Mindenképpen figyelnie kell rá!

Változott a kapcsolt vállalkozások fogalma a társasági adótörvényben, ami bizonyos esetekben komoly befolyással van a fizetendő eva-ra is.

Új eset került be a kapcsolt vállalkozások fogalmába:

Ha két társaságnak ugyanaz a személy az ügyvezetője, akkor közöttük kapcsolt vállalkozási viszony jön létre.

A törvényi módosítás csak akkor tesz kapcsolttá két társaságot, ha a két ügyvezető személye azonos. Ha egymás közeli hozzátartozói, akkor nem.

Ha erre a törvényi változásra nem figyelünk, könnyen csapdába eshetünk!

Mikor veszélyes ez a helyzet?

Ha két társaságnak ugyanaz a személy az ügyvezetője, és az egyik társaság olyan eva-s társaság, amely beszámláz a másik társaságba.

Az eva törvényi rendelkezések szerint ilyenkor a beszámlázó társaságnak dupla eva fizetési kötelezettsége keletkezik, így ha eddig kedvezményesnek éltük meg az eva adókulcsát, biztos vagyok benne, hogy egy ilyen figyelmetlenség teljesen tönkreteheti az eddigi előnyös állapotot.

KIVA

Mi változott?

Megszűnik a havi bevallási kötelezettség, minden kiva alany negyedévente köteles bevallást adni, és az adót megfizetni.

Negyedévente kell vizsgálni, hogy a kiva választására jogosító 1 millió forintos köztartozási értékhatáron belül van-e az adózó.

Az 500 milliós bevételi értékhatár túllépését is negyedévente kell vizsgálni, a negyedév első napján. Ha a bevétel meghaladja az 500 millió forintot, akkor a kiva alanyiság az előző negyedév utolsó napjával szűnik meg.

Változott az is, hogy ha az adózó, kiva alanyisága alatt fizet olyan általános forgalmi adót, amely még a kiva alanyiság előtti időszakra vonatkozott, akkor ez nem fogja növelni pénzforgalmi szemléletű eredményét.

Aki kedveli az oldalunkat, attól kérek egy megosztást is, hogy minél több emberhez eljussanak az információk!

Ha tetszett adótanácsadónk írása, kedvelje oldalunkat!

S ha nem szeretne lemaradni értékes adózási információkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása

Related Posts

A cikk írójáról

Gazdagné Novák Mária a Countplus Adótanácsadó és Könyvelő Kft vezetője.

Szólj hozzá!