Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása
feb
18
2015

Nem 2016. március 15-e a határidő!

28872513_sAdótanácsadóként most nem a korlátolt felelősségű társaságok, hanem a betéti és közkereseti társaságok vezetőinek figyelmét hívnám fel egy elmulaszthatatlan kötelezettségükre.

Az új Ptk. előírásaival adótanácsadóként sokat foglalkoztam, de inkább csak a korlátolt felelősségű társaságok likviditási helyzete tekintetében. Főként abban, hogyan tudnak megfelelni annak az elvárásnak, hogy jegyzett tőkéjüket az abban meghatározott minimális, 3 millió forintos értékre emeljék fel. Ez a betéti társaságokat és közkereseti társaságokat nem érinti.

Van azonban egy másik kötelezettség amely viszont érinti a betéti- és közkereseti társaságokat is!

Társasági szerződés kötelező módosítása az új Ptk. szerint!

Bizonyos határidőre minden társaságnak olyan társasági szerződéssel kell rendelkeznie, amely megfelel az új Ptk. előírásainak.

Korlátolt felelősségű társaságok

A korlátolt felelősségű társaságok esetében ez a határidő egybeesik a jegyzett tőke 3 millióra való emelésére vonatkozó határidővel, vagyis társasági szerződésük, alapszabályuk módosítását is eddig kell elvégezni.

Mi ez a határidő?

2016. március 15. vagy bármely ezen dátum előtti nap, amikor társasági szerződésüket olyan okból módosítják, ami kötelezi őket a tőkeemelésre.

Mely módosítások azok, amelyek miatt nem kell a jegyzett tőkét 3 millió forintra megemelni az erre előírt dátum előtt?

  • tagváltozás
  • ügyvezetőváltás
  • székhelyváltoztatás
  • telephely, fióktelep módosítás
  • cégátadás
  • cégnévváltoztatás
  • tevékenységi kör módosítása
  • címek, lakcímek, tagok, ügyvezető nevek változása

A környezetemben tevékenykedő vállalkozókkal beszélgetve az a tapasztalatom, hogy mindenkinek ez a dátum van a fejében, függetlenül attól, hogy milyen társasági formának tulajdonosa.

Tévedés!

Ez a dátum csak a korlátolt felelősségű társaságokra, részvénytársaságokra és egyesülésekre vonatkozik!

Betéti és közkereseti társaságok

Ezeknek a társaságoknak 2015. március 15-ig kell a társasági szerződésüket olyan állapotba hozni, hogy az a Ptk. rendelkezéseivel összhangba kerüljön.

Tehát, míg a korlátolt felelősségű társaságok, részvénytársaságok és egyesületek számára a határidő 2016. március 15-e, a betéti és közkereseti társaságoknak ezt már idén el kell végezniük!

Adótanácsadói javaslatom, hogy ne várjanak az utolsó pillanatig, hanem keressék fel jogászukat, és egyeztessenek vele a társasági szerződésük esetleges módosítása ügyében.

Aki kedveli az oldalunkat, attól kérek egy megosztást is, hogy minél több emberhez eljussanak az információk!

Ha tetszett adótanácsadónk írása, kedvelje oldalunkat!

Ha meg szeretné ismerni adótanácsadónk és egy tapasztalt könyvelőiroda vezető további tanácsait, iratkozzon fel hírlevelünkre!


Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása

Szólj hozzá!