Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása
feb
11
2015

Választási lehetőség az általános forgalmi adóban 2015. – Adótanácsadói összefoglaló – 3. rész

4736434_sFolytatjuk adótanácsadói kitekintésünket egy 2015. január 1-től érvényes általános forgalmi adó választási lehetőség ismertetésével.

Adótanácsadónkkal minden fontos, 2015. január 1-től érvényes, általános forgalmiadó-változást áttekintettünk az előző írásokban.
Egy kivételével.
Ez a változás az ingatlanok bérbeadására és értékesítésére vonatkozóan választható általános forgalmiadó-kötelezettséget érinti.

Kis összefoglalást is adva, általánosságban is tekintsük át az egyes ingatlanok értékesítésére és bérbeadására vonatkozó áfaszabályokat!

Ingatlanok értékesítése

Alapértelmezés szerint az ingatlanok értékesítése adómentes. Van azonban két kivétel, amikor az ingatlanok értékesítése áfaköteles lesz, és ez nem is választható, változtatható meg.

Mely ingatlanok értékesítése áfaköteles?

  • új ingatlan értékesítése, amelynek első jogerős rendeltetésszerű használatbavétele még nem történt meg, vagy megtörtént ugyan, de az arra jogosító határozat jogerőre emelkedésétől még nem telt el két év
  • építési telek értékesítése

Mely ingatlanok értékesíthetők adómentesen vagy értékesíthetők az általános áfamérték felszámításával is, az adózó választása és bejelentése alapján?

  • a fenti kategória szerint újnak nem minősülő ingatlanok értékesítése
  • építési teleknek nem minősülő földterület

Hogyan lehet általános szabályok szerinti áfafizetési kötelezettséget választani?

Kétféle lehetőség van erre:

  • csak a nem lakóingatlannak minősülő ingatlan esetében választjuk az áfafizetési kötelezettséget
  • lakó és nem lakóingatlannak minősülő ingatlan esetében is választjuk az áfafizetési kötelezettséget

5 éves szabály

Bármely lehetőséget is választjuk, azt megváltoztatni és az értékesítést újra adómentessé tenni csak öt év elteltével lehet.

Mi változott 2015. január 1-től? Meddig kell bejelenteni?

Lehetőség van arra, hogy 2015. február 28-ig – az 5 éves szabály figyelmen kívül hagyásával – megváltoztassuk azon nyilatkozatunkat, amellyel az összes ingatlanunk értékesítésére adófizetési kötelezettséget választottunk. Így azt javaslom – a későbbiekben megindokolva -, kizárólag a lakóingatlannak nem minősülő ingatlan értékesítésére válasszuk az adófizetési kötelezettséget.

Ingatlanok bérbeadása

Alapértelmezés szerint az ingatlanok bérbeadása adómentes, de vannak kivételek, amikor ez a bérbeadás áfaköteles.

Melyek az áfaköteles bérbeadások?

  • kereskedelmi szálláshely szolgáltatást szolgáló ingatlan bérbeadása
  • közlekedési eszköz elhelyezésének, parkolásának biztosítását szolgáló bérbeadás, ha azt valóban közlekedési eszköz elhelyezésére használják
  • ingatlannal tartósan összekötött gép, egyéb berendezés bérbeadása (például benzinkút bérbeadása)
  • széf bérbeadása

Bármely más ingatlan adómentesen adható bérbe, vagy a társaság választása és bejelentése szerint akár az általános áfamérték felszámításával is.
Az 5 éves szabály erre a választásra is vonatkozik.

Hogyan döntsünk?

Milyen szempontokat kell figyelembe venni?

A lakóingatlan és a hozzá kapcsolódó (felújítási, javítási stb.) kiadások általános forgalmi adója a tételes tiltás miatt akkor sem vonható le, ha a lakóingatlan értékesítését vagy bérbeadását áfakötelessé tettük.

Az egyéb ingatlanok esetében nincs tételes tiltás az áfa visszaigénylésére. Tehát ha az ingatlant a bevételszerző tevékenységünk érdekében használjuk, és bejelentjük áfafizetési kötelezettség alá, akkor az egyéb ingatlanokkal kapcsolatos kiadások általános forgalmi adója visszaigényelhetővé válik.

Ha adóalanyoknak értékesítünk vagy adunk bérbe ingatlant, akkor nincs jelentősége annak, hogy áfás áron számlázunk-e vagy sem (kivéve, ha olyan adóalanyról van szó, aki adómentes tevékenységet folytat, és nem tudja a felszámított áfát visszaigényelni).

Ha viszont nem adóalanyoknak (pl. magánszemélyeknek) értékesítünk vagy adunk bérbe ingatlant, akkor versenyképesebb árat tudunk elérni, ha nem jelentkeztünk be az ingatlanok tekintetében áfakörbe, hiszen a nem adóalany nem tudja az áfát visszaigényelni, így neki 27%-kal drágább lesz az ingatlanok ára vagy bérleti díja. Itt viszont számítani kell arra, hogy az ingatlannal kapcsolatosan felmerült kiadások áfája sem lesz visszaigényelhető.

Aki kedveli az oldalunkat, attól kérek egy megosztást is, hogy minél több emberhez eljussanak az információk!

Ha tetszett adótanácsadónk írása, kedvelje oldalunkat!

Ha meg szeretné ismerni adótanácsadónk és egy tapasztalt könyvelőiroda vezető további tanácsait, iratkozzon fel hírlevelünkre!


Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása

Related Posts

A cikk írójáról

Gazdagné Novák Mária a Countplus Adótanácsadó és Könyvelő Kft vezetője.

Szólj hozzá!