Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása
feb
4
2015

Ha nem készül fel a változásokra, likviditási gondjai lehetnek!

25446188_sEz az általános forgalmi adó változás csak 2015. július 1-jétől lép életbe, és az időszakos elszámolású ügyletekre vonatkozik, de jobb, ha már most megismeri!

Ez egy olyan általános forgalmi adó változás, amelyről már egy évvel ezelőtt is beszámoltam, de a törvényi változás mindössze 3 napot élt meg, és máris visszavonásra került.

Most úgy döntött a parlament, hogy 2015. július 1-től mégis életbe lépnek az időszakos elszámolású ügyletekre vonatkozó rendelkezéstervezetek.

Milyen tevékenységekre vonatkozik a változás?

2015. július 1-től:

  • könyvelői szolgáltatás
  • adótanácsadói, adószakértői szolgáltatás
  • könyvvizsgálói szolgáltatás

2016. január 1-től:

  • minden időszakos elszámolású ügyletre

Mi ez a változás?

A kibocsátott számlák utáni általános forgalmi adót a számla teljesítési időpontja szerinti időszakban kell bevallani és befizetni. A törvényi változás ezt a teljesítési időpont értelmezést változtatja meg 2015. július 1-jétől a fenti szolgáltatást végző társaságok esetében.

Hogyan kell 2015. június 30-ig és július 1. után az általános forgalmi adó befizetésének időpontját meghatározni?

Vegyünk egy adótanácsadói példát!

Tételezzük fel, hogy egy könyvelőtársaság havi általános forgalmi adó bevallásra kötelezett, és 2014. évben végez szolgáltatást.

Ha a júliusban elvégzett munkát számlázza le a társaság, akkor a számlát nyilván augusztusban fogja kiállítani, amikor már megvan a teljesítésigazolása, és a számlafizetési határideje nem lesz hamarabb, mint augusztusban.

Ennek a számlának a teljesítési időpontja az általános forgalmi adó törvény szerint abban az időszakban lesz, amikor a számla fizetési határideje van, vagyis augusztusban.

Így ennek a számlának a fizetendő általános forgalmi adóját a 2014. évre érvényes szabályok szerint, augusztus hónapra kell bevallani, és szeptember 20-ig kell megfizetni.

Mi a változás?

Maradjunk az előző adótanácsadói példánál, de a könyvelőtársaság 2015. július 1. utáni szolgáltatási számláinak kiszámlázást nézzük meg.

Ha a júliusban elvégzett könyvelési szolgáltatást számlázza le a könyvelő társaság, akkor a számlát nyilván most is augusztusban fogja kiállítani, amikor már megvan a teljesítés igazolása, de a számla teljesítésének időpontja nem annak augusztusi fizetési határideje lesz, hanem az elvégzett teljesítéssel érintett időszak utolsó napja, vagyis július.

Ennek a számlának az általános forgalmi adóját tehát a júliusi általános forgalmi adó bevallásban kell bevallani, és augusztus 20-ig kell megfizetni.

Nézzük meg egy adótanácsadói számpéldán, hol jelenthet ez a törvényi változás likviditási gondokat!

Egyszerűsítő feltételezések:

  • havi bevallásra kötelezett a könyvelőtársaság
  • minden hónapban 500 ezer forint értékű, kizárólag könyvelési szolgáltatásból származó, befizetendő általános forgalmi adója keletkezik
  • fizetési határidő, a szolgáltatásvégzés utolsó napjától számított 15. naptári nap

Szolgáltatás tényleges teljesítése

Számla ÁFA tartalma

Fizetési határidő

ÁFA szerinti teljesítési idő

ÁFA fizetési határideje

Májusban végzett kiszámlázott szolgáltatás

500 000

2015.06.15

2015.06. hó

2015.07.20

Júniusban végzett kiszámlázott szolgáltatás

500 000

2015.07.15

2015.07. hó

2015.08.20

Júliusban végzett kiszámlázott szolgáltatás

500 000

2015.08.15

2015.07.hó

2015.08.20

Augusztusban végzett kiszámlázott szolgáltatás

500 000

2015.09.15

2015.08. hó

2015.09.20

A táblázatból tökéletesen látszik, hogy a változás hatálybelépésének hónapjában (júliusban) megduplázódik a könyvelőtársaság általános forgalmi adófizetési kötelezettsége, hiszen a júniusban végzett munkák általános forgalmi adóját és a júliusban végzett számlákét is a júliusi bevallásban kell szerepeltetni, és augusztus 20-ig befizetni.

Negyedéves bevallás esetén sincs ez másként, csak ebben az esetben a harmadik negyedévre kell azzal számolni, hogy nem három, hanem négyhavi teljesítés általános forgalmi adóját kell a harmadik negyedéves bevallásba betenni, és október 20-ig befizetni.

Aki kedveli az oldalunkat, attól kérek egy megosztást is, hogy minél több emberhez eljussanak az információk!

Ha meg szeretné ismerni adótanácsadónk és egy tapasztalt könyvelőiroda vezető további tanácsait, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ha tetszett írásunk, kedvelje oldalunkat és tartson velünk a jövő héten is!


Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása

Related Posts

A cikk írójáról

Gazdagné Novák Mária a Countplus Adótanácsadó és Könyvelő Kft vezetője.

Szólj hozzá!