Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása
jan
7
2015

Változások a társasági adózásban 2015. – Adótanácsadói összefoglaló – 1. rész

33922270_sAdótanácsadói kitekintés a 2015. január 1-ei társasági adó változásaira.

Eddig a kata és a személyi jövedelemadó változásokat tekintettük át, most adótanácsadónkkal eljutottunk a 2015. évre vonatkozó jogszabályi változások összefoglalásában a társasági adóhoz.

Mi változott?

Kapcsolt vállalkozás

A kapcsolt vállalkozás fogalmát már részletesen bemutattuk egy kétrészes cikkben, most csak a 2015. évi változásra koncentrálunk.

Új eset került be a törvénybe:

Az adózó és más személy, ha köztük – az ügyvezetés egyezőségére tekintettel – az üzleti és pénzügyi politikára vonatkozó döntő befolyásgyakorlás valósul meg.

Tehát, ha két társaságnak ugyanaz a személy az ügyvezetője, akkor közöttük kapcsolt vállalkozási viszony jön létre.

A törvényi módosítás csak akkor tesz kapcsolttá két társaságot, ha a két ügyvezető személye azonos. Ha egymás közeli hozzátartozói, akkor nem.

Vigyázat, duplaadó-veszély!

Melyik adózási formát választók esetében életveszélyes ez a változás?

Az a két társaság, amelynek ugyanaz a személy az ügyvezetője, s az egyik evás, és beszámláz annak a másik társaságnak, akivel eddig nem volt a tulajdonviszonyok alapján kapcsolt vállalkozási jogviszonyban. A jogszabályi változások miatt, 2015. január 1-től ez a két társaság kapcsolttá vált és tudjuk, hogy ha egy eva-s társaság beszámláz olyan társaságnak, amellyel kapcsolt vállalkozási viszonyban van, akkor a kiszámított eva kétszeresét köteles megfizetni.

Jövedelemminimum

Azok a társaságok, akik nem érték el az elvárt adózás előtti eredményt vagy adóalapot, két megoldás közül választhatnak:

  • nyilatkozatot tehetnek, indokolva a jövedelemminimum alatti adózás előtti eredményünket illetve adóalapjukat
  • megfizetik a jövedelemminimumot

Lényegesen változott a jövedelemminimum számítása, ami leginkább azokat a társaságokat fogja érzékenyen érinteni, amelyek esetében eladott áruk beszerzési értéke (elábé) vagy eladott közvetített szolgáltatás került elszámolásra.

A 2015. évi jövedelemminimum meghatározásánál ezeket a tételeket már nem lehet levonni a jövedelemminimum alapjából, a társaság gyakorlatilag a bevétel 2%-át fogja megfizetni jövedelemminimumként.

Veszteségelhatárolás

A jogszabályi változással szűkül az elhatárolt veszteség további évek eredménye terhére történő beszámíthatósága. A negatív adóalappal a társaság a következő 5 évben csökkentheti adózás előtti eredményét.

A másik lényeges változás, hogy a 2014. adóévig keletkezett veszteségeket legkésőbb a 2025. adóévben lehet érvényesíteni.

A keletkezési sorrendben felhasználható elhatárolt veszteség szabály nem változott, és az sem, hogy az elhatárolt veszteség legfeljebb a felhasználása nélkül számított adóévi adóalap 50 százalékáig számolható el.

Az átalakulás kapcsán átvett elhatárolt veszteség sem használható szabadon fel, csupán olyan arányban, amilyen arányt az átvett tevékenység bevétele képviselt az átalakulást megelőző 3 évben.

Ugyanez a szabály vonatkozik az elhatárolt veszteségre, többségi befolyás szerzése esetén is. Az elhatárolt veszteséget legfeljebb olyan arányban érvényesítheti a társaság, amilyen arányt a tevékenység a többségi befolyásszerzést megelőző 3 év átlagában képviselt.

Felsőoktatási intézmények támogatása – adóalap-csökkentés

Új támogatási forma.

A társaságok a felsőoktatási intézményeknek, felsőoktatási támogatási megállapodás keretében, visszafizetési kötelezettség nélkül nyújthatnak támogatást. A támogatás összege elszámolható költségként és a támogatás összegének fele még egyszer csökkenti az adóalapot. Tehát a támogatás összegének 150%-a csökkenti a társasági adó alapját.

Ha felsőoktatási intézményeket és közhasznú szervezeteket is támogatunk, akkor adóalap-csökkentő kedvezményt maximum az adózás előtti eredmény összegéig érvényesíthetünk.

A kedvezmény igénybevételének feltétele, hogy a társaság rendelkezzen a felsőoktatási intézmény igazolásával.

A felsőoktatási támogatási megállapodás felsőoktatási intézmény alapítására, működésének biztosítására kötött, legalább 5 évre szóló megállapodás kell legyen.

Ha tetszett adótanácsadónk írása, kedvelje oldalunkat!

S ha nem szeretne lemaradni értékes adózási információkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Related Posts

A cikk írójáról

Gazdagné Novák Mária a Countplus Adótanácsadó és Könyvelő Kft vezetője.

Szólj hozzá!