Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása
nov
23
2014

A reklámköltség nem csak reklámadó-fizetési kötelezettséget jelent 2014-ben!

20315031_sAdótanácsadónk szerint nem minden fizetendő adó, reklámadó és nem minden reklámmal kapcsolatos fizetési kötelezettséget ír elő a reklámadó törvény.

Adótanácsadónk szerint nincs minden reklámköltséggel kapcsolatos fizetési kötelezettség teljesítve, ha kifizeti az esetleges reklámadót. Az igazság az, hogy reklámköltséggel kapcsolatosan nem csak a reklámadótörvény ír elő fizetési kötelezettséget, hanem más jogszabályok is.

Adótanácsadói összefoglalást adunk azokról a fontos információkról, amelyek a reklámadóval kapcsolatosan érintik a társaságokat.

Kinek kell reklámadó-bevallást adnia és reklámadót fizetnie?

Azok a társaságok, akik reklámok megrendelői, kötelesek nyilatkozatokkal igazolni, hogy a reklámok közzétevői az adott reklámmal kapcsolatos reklámadót megfizették, vagy mentesek a reklámadó-fizetési kötelezettség alól.

Milyen formában lehet ezt a nyilatkozatot beszerezni, megtenni?

  • a szerződésben
  • a számlán
  • külön nyilatkozatban.

Adótanácsadói véleményem szerint legcélszerűbb ezt a számlán megtenni, mert akkor világosan látható, hogy az adott reklám után a reklámadót a médiatársaság megfizette.

Ez nem zárja ki azt a lehetőséget, hogy a szerződésben szerepeltessük ezt a nyilatkozatot, de akkor mindenképpen ajánlatos a számla mellé besorolni azt.

Ugyanez mondható el a számlától és szerződéstől elkülönült nyilatkozatról is. Ha az adótanácsadóra hallgat, ezt is célszerű a számla mögött tartani, hogy bármikor egyértelműen bizonyítható legyen az, hogy a társaságnak az adott számlával kapcsolatosan nem volt reklámadó-fizetési kötelezettsége.

Mikor van reklámadó-fizetési kötelezettsége a reklámot megrendelőknek?

A jogszabály szerint akkor, ha olyan reklám közzétételük volt, amelyhez nem szerezték meg a szolgáltató nyilatkozatát – vagy azért, mert a szolgáltató nem nyilatkozik, vagy azért, mert saját előállítású reklámra költöttek, és nincs aki nyilatkozzon –, és ez az összeg meghaladja a havi 2,5 millió forintot.

Ha a társaságnak nem keletkezik reklámadó-fizetési kötelezettsége, mert a havi nyilatkozat nélküli reklámköltségei nem haladják meg a 2,5 millió forintot, akkor minden rendben van?

Nem!

A reklámadó törvény megjelenésével egy időben változott a társasági adótörvény is. Így ha a társaságnak nincs reklámadó-fizetési kötelezettsége, mert a nyilatkozat nélküli reklámköltségei nem haladják meg a határértéket, társasági adófizetési kötelezettsége ettől bizony még van.

Adótanácsadói figyelmeztetés!

Figyeljünk a nyilatkozat nélküli reklámköltségekre, mert a társasági adótörvény szerint ezek nulla forinttól kezdve növelik a társasági adó alapját, vagyis nem minősülnek vállalkozás érdekében felmerült költségeknek.

Ha tetszett írásunk, kedvelje oldalunkat, és tartson velünk a jövő héten is!

Ha meg szeretné ismerni adótanácsadónk és egy tapasztalt könyvelőiroda vezetőjének további tanácsait, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Szólj hozzá!