Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása
aug
26
2014

Ne tartsa pénzét az adóhatóságoknál!

6458384_sAdótanácsadóként sok tapasztalatot gyűjtök a vállalkozók adózási problémájáról akkor is, amikor könyvelőirodánkba új ügyfelek érkeznek.

Sajnos az a tapasztalatom, hogy a KKV szektort könyvelő irodák egy része még mindig úgy gondolja, hogy egyetlen dolga ügyfelei számláinak szabályos könyvelése.

A mai nehéz gazdasági helyzetben ezt egyetlen könyvelőiroda sem engedhetné meg magának, így annak az ügyvezetőnek, akinek ilyen könyvelője van, csak azt tudom tanácsolni, hogy meneküljön!

Találkoztam nem egy ügyvezetővel, aki könyvelője, könyvelőirodája hibája miatt tetemes és ismétlődő bírságokat fizetett, ennek ellenére évekig nem tudta rászánni magát a váltásra.

A beszélgetésből az is kiderült, hogy nem is gondolta, hogy létezik más, őt jól kiszolgáló szolgáltatás is ezen a piacon.

Most tudatosítanám minden ügyvezetőben, aki hasonló gondokkal és gondolatokkal küszködik, hogy van!

Nagyon fontos, hogy ügyfélként azt érezzük, fontos a könyvelőnek, könyvelőirodának hogy ne fizessünk több adót, még előlegként sem, mint amennyit a gazdálkodási adatok indokolnak.

Nézzük hát, hogyan tud egy jó könyvelő, könyvelőiroda segíteni nehezedő likviditási helyzetünkön!

Ügyfeleim év végi beszámolóit látva azt tapasztaltam, hogy nem egyedi az a tendencia, amikor a gazdálkodás bevétele illetve nyereségessége az előző évi nagyságrend alatt marad, és ez a tendencia a 2014. évben is folytatódni látszik.

Ennek ellenére a társasági adó és az iparűzési adó előlegeket, amelyeket a 2014. évi árbevételünk és eredményünk adójaként, előre fizetünk, nem mérséklődik, hiszen azt a 2012. illetve 2013. évi adataink alapján fizetjük.

Ha nem teszünk semmit, akkor az előző két év alapján előírt előlegeket megfizetve, azok benn csücsülnek a hivatalok számláin, mi pedig nyögve, átütemezve, vagy sokszor már azt sem, próbáljuk kifizetni a szállítóink felé fennálló tartozásainkat.

Pedig a jogszabály lehetőséget biztosít arra, hogy ha az adózó tárgyévi bevétele illetve eredménye alatta marad az előző két év számszerű értékeinek, akkor mérsékelni tudja befizetendő előlegeit.

Miért mondom, hogy előző két év?

Mert az előlegfizetés midig a tárgyévet megelőző második év és a tárgyévet megelőző évek alapján történik.

Hogyan fizetjük az előlegeket?

Nézzük meg konkrétan, először a társasági adó, majd az iparűzési adó vonatkozásában, hogy mi alapján történik az adóelőlegek előírása.

Társasági adó

A társasági adó esetében a 2014. év első félévre vonatkozó társasági adó előlegünket a 2012. évi eredmény alapján, a második félévit pedig a 2013. évi eredményünk alapján fogjuk fizetni. Ha havi előlegfizetők vagyunk, akkor havonta, ha negyedéves előlegfizetők vagyunk, akkor pedig negyedévente.

Iparűzési adó

A 2014. első félévre vonatkozó adóelőleget a 2012. évi adóalapunk szerint fogjuk március 15-ig megfizetni, a második félévre vonatkozót pedig szeptember 15-ig, a 2013. évi adóalapunkra kiegészíteni.

Vagyis, ha 2012-ben, vagy akár 2013-ban a 2014. évi tervezett adatokhoz képest, magas árbevétellel és nyereséggel zártunk, akkor hiába prognosztizálunk 2014-re alacsony értékeket, a 2014. évre fizetendő előlegek magasak maradnak és a túlfizetés egészen 2015. május 31-ig fogja a hivatalok zsebét dagasztani.

Mit tesz ilyenkor egy jó könyvelő?

Az ügyféllel közösen megtervezi a társaság tárgyévi és következő évi eredményét és ennek adatai alapján adóelőleg mérséklési kérelmet nyújt be, mind az adóhivatalba, mind pedig a polgármesteri hivatalba.

A hivatalok ezeket a kérelmeket azzal a feltétellel fogadják el, hogy amennyiben nem helyes kalkuláció alapján kértük a mérséklést és a valós adataink magasabbak lesznek a kalkuláltnál, bírságot és késedelmi pótlékot kell a különbözetre fizetni. Erre mindenképpen figyelni kell a kalkulációnál és inkább egy kicsit a várt bevételek, eredmények fölé kell tervezni.

Ha tetszett adótanácsadónk írása, kedvelje oldalunkat!

S ha nem szeretne lemaradni értékes adózási információinkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Related Posts

A cikk írójáról

Gazdagné Novák Mária a Countplus Adótanácsadó és Könyvelő Kft vezetője.

2 hozzászólás+ Hozzászólás írása

 • Kedves adótanácsadó!

  Hiányolom a határidőket, mert az Art szerint ezt bárki bármikor nem tudja kérni, erősen korlátos.
  42.§ (4) Az (1) bekezdés szerinti adóelőleg módosítását az esedékesség időpontjáig benyújtott kérelemben lehet kérni.”

  Pl aktuálisan a 2014.09.15-i esedékességű hip előleg-módosítás 2014.09.15 előtt kérhető illetékmentesen. Ugyanígy majd 2015.03.16 előtt is. Gt az esedékesség lejárta után nem élhet ezzel a lehetőséggel, még mélt. kérelemmel sem.
  Tao-nál ugyanez, az esedékességet kell figyelni.
  További kellemes napot mindenkinek!

  • Kedves Zsu!

   Nagyon köszönöm! Igen, ez egy fontos információ!
   Ebbe a KKV ügyvezetőknek szóló blogba azért nem került bele, mert már így is annyi adattal kell terheljem az ügyvezetők fejét, hogy próbálom azt eléri, hogy legalább a mérséklés lehetősége verjen mindenképpen tanyát benne és ezzel a tudással keressék a könyvelőjüket, akik remélhetőleg pontos ismeretekkel rendelkeznek az adóelőleg mérsékléssel kapcsolatban.

   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

Szólj hozzá!