Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása
aug
20
2014

Figyeljen a megbízólevélre, és kerülje el a bírságot! – 2. rész

26615694_sCikkünk előző részében bemutattuk, hogy az adóhivatal milyen típusú vizsgálatokat folytathat le cégeknél, és melyiket végzi a leggyakrabban.

Bemutattunk egy szlogent, mely mélyen rögzült az adófizetők tudatában, és elkezdtük rendbe tenni a vele kapcsolatos tényeket és mítoszokat. Első lépésként bemutattuk, hogy az adóhivatal milyen típusú vizsgálatokat folytathat le a társaságoknál, és melyiket végzi a leggyakrabban.

A szlogen újra: „Ha ellenőrzés van, akkor már nem lehet önrevíziót benyújtani.”

Most azt fogjuk megnézni, mennyire van igaza azoknak, akik ezt igaznak tartják.

Lényeges különbségek!

Mire terjed ki a bevallások utólagos ellenőrzésére irányuló vizsgálat?

 • adó-megállapítási, -bevallási kötelezettség teljesítésére kiutalt adónként, támogatásonként és időszakonként vagy
 • meghatározott időszakra több adó és támogatás tekintetében igényelt költségvetési támogatás, adóvisszatérítés, adó-visszaigénylés kiutalást megelőző vizsgálatára

Ha erre a vizsgálatra kaptunk meghívást az adóhatóságtól, akkor valóban igaz az, hogy az értesítést követően már nincs lehetőségünk önrevízió benyújtására.

Az adóhatóság a jegyzőkönyv elkészítése után – melyre az adózónak lehetősége van észrevételt tenni – határozattal fogja megállapításait megtenni, esetleges bírság és késedelmi pótlék kiszabása mellett.

Mire terjed ki az egyes adókötelezettségek ellenőrzésére irányuló vizsgálat?

Az adózónál fellelhető iratok vizsgálatával ellenőrzi, hogy az adózó eleget tett-e a törvényekben előírt egyes kötelezettségeinek:

 • bejelentési kötelezettségek (pl. a társaság adataiban történt változásokról, munkavállalókról)
 • bevallási kötelezettségek
 • nyilvántartási, bizonylat kiállítási, megőrzési, könyvvezetési kötelezettségek
 • adóelőleg levonásra, beszedésre vonatkozó kötelezettségek

Ha az adóhatóság nem tesz megállapítást, akkor az ellenőrzés jegyzőkönyvvel zárul.

Ha valami hiányosságot talál, akkor pedig lehetősége van arra, hogy átvigye a vizsgálatot bevallások utólagos vizsgálatára irányuló vizsgálatba.

Figyelem!

Az egyes adókötelezettségek ellenőrzésére irányuló vizsgálat teljes időtartama alatt jogosult az adózó önellenőrzés benyújtására.

Ez a vizsgálattípus nem teremt lezárt időszakot, vagyis a vizsgálat befejezése után is lehetősége van az adózónak önellenőrzés benyújtására, amit nyilván csak akkor fog megtenni, ha ezt a maga számára kedvező előjellel teheti meg.

Ha a vizsgálat során a revizorok találnak eltéréseket, akkor új megbízólevél átadásával átvihetik a vizsgálatot bevallások utólagos ellenőrzésére irányuló vizsgálatba, de akkor ez már egy másik fajta vizsgálat kezdetét jelenti.

Fontos tudni!

Ha ilyen típusú vizsgálatunk van, akkor fontos, hogy ellenőrizzünk mi is, és ha hibát találunk, azt önrevízió benyújtásával tegyük helyre. Ezzel az önrevíziós pótlék megfizetésével kiválthatjuk a bírságot és a késedelmi pótlék kiszabását is.

Ugyanez vonatkozik az adóhatóság által végzett összes többi vizsgálati fajtára is, ezért fontos megjegyeznünk, hogy a hat vizsgálati fajta közül csak és kizárólag egy, a bevallások utólagos vizsgálatára irányuló ellenőrzés teremt lezárt időszakot és akadályozza meg azt, hogy a vizsgálat időtartama alatt és után az adózó önrevíziót nyújtson be.

Ha tetszett adótanácsadónk írása, kedvelje oldalunkat!

S ha nem szeretne lemaradni értékes adózási információkról, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Related Posts

A cikk írójáról

Gazdagné Novák Mária a Countplus Adótanácsadó és Könyvelő Kft vezetője.

2 hozzászólás+ Hozzászólás írása

 • Kedves Mária!

  Kérdéssel fordulnék Önhöz. Tegnapi nap folyamán átvettünk egy megbízólevelet áfa és ekáer ellenőrzésre II. negyedévre. Viszont van 6 db késve érkezett közösségi termékbeszerzéses számla. Az lenne a kérdésem, hogy az önrevíziót a II. negyedévre most be tudjuk még nyújtani, mielőtt visszük az anyagot a NAV-ba?

  Válaszát előre is köszönöm!

  • Kedves Zsuzsa!

   Ha a megbízólevél bevallások utólagos ellenőrzésére szól és az adónem megjelölésből erre tudok következtetni, akkor már nem.

   Remélem tudtam segíteni!
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

Szólj hozzá!