Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása
jún
3
2014

Régi cége már halott? Adótanácsadói szemmel még nem!

28299311_sAdótanácsadóként így is kezdhetném:

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy társaság.

Annyira régen, hogy alapítói már nem is emlékeztek rá. Egy ideig szépen működött, lehetővé tette, hogy vállalkozásuk bevételeit és költségeit elszámolják benne. Aztán változtak az idők, változott a gazdasági környezet, és már nem volt szükség rá. Felmondták a könyvelőt is, hogy ne fogyassza a pénzüket, hiszen a vállalkozás már egy fillért sem hozott a konyhára.

Tíz év is eltelt azóta, hogy akár csak egyszer is gondoltak volna rá.

Senki nem szólt, hogy:

– Helló! Van itt egy társaság, árván, bezáratlanul, csak úgy üldögél a cégbíróság polcain!

Ebből arra gondoltak, hogy akkor ez a társaság már nem is létezik. Megszüntette magát valahogyan. Vagy ha nem is szüntette meg, olyan mélyen bújt el a cégbíróság valamelyik zugában, hogy soha senki nem talál már rá.

Hát, sajnos, ez nem így van!

Épp a minap keresett meg egy ügyfelem házastársa, aki kapott egy levelet egy végelszámolótól és egy 500 ezer Ft-os bírságot az adóhivataltól. Mi történt? Rég elfeledett társaságát a cégbíróság kényszer végelszámolás alá vonta.

Mondhatjuk, hogy Isten malmai lassan őrölnek, de adótanácsadóként biztosan mondhatom, hogy nem állnak le soha!

Mit lehet tenni, hogy elkerülje ezt a súlyos büntetést?

 • Annak, aki magára ismert a mesémből, azt tudom tanácsolni, hogy azonnal keressen fel egy adótanácsadót, és beszéljék végig a teendőket.
 • Ha a társaságnak semmilyen tartozása nincs, bejelentheti a társaság végelszámolását. Ha még nem telt el a hallgatás óta 5 év, és a tartozások nem évültek el, akkor a társaság vezetője kérheti a társaság felszámolását.
 • Mindenképpen szükség lesz a végelszámolás pillanatát megelőző öt év bevallásainak és beszámolóinak beadására. Ezt még akkor is meg kell tenni, ha ezek a beadványok egyetlen értékes számadatot sem tartalmaznak.
 • Szükség lesz ügyfélkapus regisztrációra ahhoz, hogy meg tudja nézni, mit tart társaságáról nyilván az adóhivatal a törzsadataiban és az adófolyószámláján.
 • Mivel a társaságok kötelezettek iparűzési adó fizetésére, szükséges lesz az is, hogy a székhely szerinti önkormányzatnál tájékozódjon esetleges, még el nem évült tartozásai felől.
 • A végelszámolási és felszámolási folyamatnak is vannak teendői, ebben az időszakban is bevallásokat és beszámolókat kell eljuttatni az adóhivatalhoz.

Adótanácsadóként biztosan mondhatom, hogy a rég elfeledett társaságok dossziéi is csak akkor kerülnek véglegesen nyugalomba a cégbíróság polcain, ha tulajdonosaik végigcsinálják a végelszámolás vagy a felszámolás – alvó cégek esetében – nem annyira bonyolult procedúráját.

Ha tetszett adótanácsadónk írása, kedvelje oldalunkat! S ha nem szeretne lemaradni sorozatunk további részeiről sem, iratkozzon fel hírlevelünkre!

2 hozzászólás+ Hozzászólás írása

 • Ez a cikk egyszerűen gyönyörű!! 🙂

  • Köszönöm!
   G.Novák Mária

Szólj hozzá!