Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása
ápr
8
2014

Figyelmeztesse könyvelőirodáját – nehogy több adót fizessen!

9393903_sFigyeljünk az igénybe vehető szociális hozzájárulási adókedvezményre, mert ezt sok könyvelőiroda is elvéti.

Jelentős összeg takarítható meg, ha tisztában vagyunk a szabályozással. Az adó mértéke 27% a kifizetett bérek után – de a lehetséges kedvezményt igénybe véve, ez a mérték lényegesen alacsonyabb lehet. Két évig akár nulla százalék is.

A jogszabályok gyorsan változnak, így sok könyvelőiroda lemaradhat néhány fontos információról…

2014. január 1-jén is lényeges változások léptek életbe a szociális hozzájárulási adó kapcsán.

Megszűnt a munkabérek nettó értékének megőrzését célzó adókedvezmény, a gyermekgondozási díj, a gyermekgondozási segély, valamint a gyermeknevelési támogatás folyósítását követően foglalkoztatott munkavállalók után érvényesíthető adókedvezmény is átalakult. Ezzel nem minden könyvelőiroda számol.

Cikkünkben a 2014. január 1-jétől érvényes kedvezményekkel foglalkozunk a teljesség igénye nélkül. Azokat a kedvezményeket vesszük sorra, amelyek a gazdasági társaságok életében is használhatók.

Készítettünk egy felsorolást az áttekinthetőség kedvéért az igénybe vehető kedvezményekről, hogy legyen egy teljes képünk, segítséget nyújtva ezzel az ügyvezetők és a könyvelőiroda számára is.

Igénybe vehető kedvezmények

  •  szakképzettséget nem igénylő foglalkoztatott munkavállalók (FEOR-08) után érvényesíthető kedvezmény
  • Karrier Híd Program (a foglalkoztatást megelőzően költségvetésben foglalkoztatott személyek) megvalósítását célzó támogatás
  • megváltozott munkaképességű vállalkozók után érvényesíthető kedvezmény
  • 25 év alatti és az 55 év feletti foglalkoztatott munkavállaló után érvényesíthető kedvezmény
  • tartósan álláskereső személyek után érvényesíthető kedvezmény
  • GYED, GYES, GYET-ben részesülő munkavállaló után érvényesíthető támogatás
  • szabad vállalkozási zónában működő vállalkozások számára nyújtott támogatás
  • kutatók foglalkoztatása után járó kedvezmény

A felsorolásra ügyvezetőként rápillantva, könnyen eldönthető, hogy társaságunknál dolgoznak-e olyan munkavállalók, akiknél a felsorolás bármelyik kedvezménye szóba jöhet. Ha úgy látjuk, hogy valamelyik kategória szóba jöhet, jelezzük ezt a könyvelőiroda felé.

Mennyi az igénybe vehető kedvezmény mértéke?

Az igénybe vehető kedvezmények mértéke igen változó, de a leggyakoribb a két évig teljes, majd a harmadik évben 14,5%-os mentesség a szociális hozzájárulási adó alól. Vannak öt évre szóló, valamint olyan kedvezmények is, amelyek a kedvezménynél meghatározott feltételek fennállásának teljes időtartama alatt igénybevehetők.

Ezeket a kedvezményeket, ha már tudjuk, hogy járnak, a könyvelőiroda, illetve a bérszámfejtő program önállóan számfejteni tudja.

Írásunkban egy olyan kedvezménnyel foglalkozunk, amelynek alkalmazása mind a könyvelőiroda, mind a bérszámfejtő program számára komplikáltabb, és igényel egy kis előgondolkodást.

GYED, GYES, GYET-ben részesülő munkavállaló után érvényesíthető kedvezmény

Ez a kedvezmény 100 ezer forintos bruttó bérig alkalmazható, a kedvezmény mértéke az első két évben 27%, a harmadik évben 14,5%. Tehát, ha a munkavállalónk ennél több bruttó bérrel rendelkezik, a kedvezmény akkor is csak 100 ezer forintig jár.

A könyvelőiroda számára fontos információ, hogy ez a hároméves kedvezmény most nem a kedvezményt igénybe vevő szempontjából, hanem a munkáltató szempontjából három év.

Tehát, ha valaki GYED, GYES, GYET után létesít munkaviszonyt, akkor az a munkáltató, amely alkalmazza őt három évig, szociális hozzájárulási adókedvezményben fog részesülni.

Meddig részesül a munkáltató ebben a kedvezményben?

A munkáltató mindaddig igénybe veheti ezt a kedvezményt, amíg az utolsó GYED, GYES, GYET ellátás óta 45 hónap nem telt el.

Nézzünk egy, az időpontokat tekintve extrém példát!

GYED, GYES, GYET ellátás utolsó folyósítási napja 2011. december 31.

GYED, GYES, GYET után alkalmazott munkavállaló

1. munkáltató

2. munkáltató

3. munkáltató

Alkalmazás első napja

2012.01.01

2013.06.01

2014.01.01

Alkalmazás utolsó napja

2013.05.31

2013.12.31

2015.12.31

Az utolsó ellátásban töltött hónaptól eltelt hónapok száma

                        17

                        23

                        48

Az igénybe vehető kedvezmény hónapjainak száma

27%

                          5

                          7

                        24

14,5%

0

0

                          9

A könyvelőiroda számára hozott példából látszik, hogy 2013. január 1-jén megnyílt a kedvezmény igénybevételének lehetősége, ezért az 1. munkáltatónál ettől az időponttól kezdve lehetett alkalmazni a kedvezményt 5 hónapra.

A második munkáltatónál 2013.06.01-től kezdődik az egy év. Mivel ott 6 hónapot dolgozott a munkavállaló, ezért erre a hat hónapra vehető igénybe a szociális hozzájárulási adó 27%-os kedvezménye.

A 3. munkáltató első éve, a 2014.01.01-től kezdődő év, vagyis két évig 27% kedvezményt, 1 évig pedig 14,5% kedvezményt vehetne igénybe. A munkavállaló utolsó ellátásban töltött hónaptól eltelt hónapjainak száma viszont 3 hónappal meghaladja a kedvezmény igénybevételére nyitva álló hónapok számát (45-48 hónap), azért a 3. munkáltató számára az igénybe vehető kedvezmény, 2 évig 27% és 9 hónapig 14,5% szociális hozzájárulási adókedvezmény.

Ez a kedvezmény 69 hónapig vehető igénybe, az első 3 évben 27%, a 4-5. évben 14,5% kedvezménnyel, ha a család minimum három gyermekre tekintettel családi pótlékra szülőként jogosult.

Ez a szabály tehát már 2013. január 1-jétől alkalmazható, ha elmaradt a kedvezmény igénybevétele, önrevízióval rendezhető.

Könyvelőiroda-vezetői tapasztalataim szerint az ügyvezetők nem mindig vannak tisztában azzal, hogy a könyvelőiroda számára milyen jogos nehézséget okoz az elfogadott jogszabályok értelmezése és alkalmazása. Így azt gondolom, hogy ha olvasták e heti cikkünket, akkor láthatják azt is, hogy a könyvelőirodák feladata tele van apró, de annál bonyolultabb és annál nagyobb gondosságot és odafigyelést igénylő számításokkal. Ezért fontos, hogy a cég olyan könyvelőiroda gondozásába tegye saját ügyeit, mely naprakész és pontos, különben komoly többletkiadásra és kellemetlenségekre számíthat.

Ha meg szeretné ismerni adótanácsadónk és egy tapasztalt könyvelőiroda-vezető további tanácsait, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ha tetszett írásunk, kedvelje oldalunkat, és tartson velünk a jövő héten is!

Szólj hozzá!