Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása
Már
11
2014

Ne hívja fel az adóhatóság figyelmét, a könyvelőiroda viszont tudjon erről!

17677302_sKönyvelőiroda vezetőként tapasztalom, hogy a mai gazdasági környezetben sok társaság küzd azzal, hogy társasága működését hosszabb, rövidebb ideig csak a tagok hiteléből tudja finanszírozni.

Ön is tart egy esetleges vagyonosodási vizsgálattól, mert társaságában tagi hitele van?

Olvassa könyvelőiroda vezetőnk tanácsait, hogy ne érje büntetés

Vizsgálattól való félelme nem alaptalan! Fontos, hogy a tagok figyeljenek erre, hiszen ha olyan időpontban nyújtanak tagi hitelt a társaságnak, amikor éppen nem rendelkeztek kellő mértékű jövedelemmel, könnyen egy vagyonosodási vizsgálat kellős közepén találhatják magukat.

Adótanácsadóként remélem, hogy már minden ügyvezető tisztában van azzal, hogy a könyvelőiroda köteles közölni az  adóhatósággal, az év végi bevallás kitöltésekor azt a tényt, hogy a tagok hitelt nyújtottak a társaságnak.

Ez nyilván azt jelenti, hogy az adóhatóság a könyvelőiroda adóbevallásai, a társaságról nyilvántartott adatok és a magánszemélyek adóbevallásai alapján pontosan fel tudja térképezni, hogy kik azok a társasági tagok, akik érintettek lehetnek jövedelemfedezet nélküli tagi kölcsön nyújtásában.

Az adóhatóság szereti a kölcsönt adókat büntetni

Ez évek óta kedvenc ellenőrzési területe az adóhatóságnak. Azok az esetek természetesen kivételek, amikor nem magánszemély tagja nyújtja a társaságnak a tagi hitelt, ez nyilvánvalóan nem esik az adóhatóság vizsgálódásainak fókuszába.

A tagi kölcsön kiváltására több lehetőség kínálkozik

  • Ténylegesen pénzintézettől vehetünk fel hitelt, a tagi kölcsön kiváltására. Itt egy probléma adódhat. Az, ha a pénzintézet a társaságot nem minősíti hitelképesnek és nem nyújt hitelt.
  • Köthetünk szerződést egy másik társasággal is arra, hogy hitelt nyújtson átmeneti likviditási zavaraink megoldására, de ez sem egyszerű történet.
  • Olyan magánszeméllyel kötünk hitelszerződést, aki nem tagja az adott társaságnak, ha találunk ilyet. Így a nyújtott hitel nem minősül tagi hitelnek, a társasági adóbevallásban is csak mint hitel fog szerepelni.

Akkor mi a megoldás?

A könyvelőiroda tanácsa:

Van egy mód arra, hogy a tagok úgy nyújtsanak hitelt a társaság részére, hogy az ne minősüljön rövid illetve hosszú lejáratú kötelezettségnek, vagyis olyan módon nyújtsák, hogy a könyvelőirodáknak ne kelljen ezt az információt megosztani az adóhatósággal a társasági adóbevallásban.

Ha a tagi hitel szerződést a következő szempontok figyelembevételével fogalmazzuk meg, akkor az nem rövid- vagy hosszú lejáratú kötelezettségként kerül be a beszámolóba, s így az adóbevallásba sem, hanem hátrasorolt kötelezettségként.

Mik az ilyen kölcsön szerződés kötelező tartalmi elemei?

  • benne kell legyen, hogy  a kölcsönt, az azt nyújtó fél, ténylegesen a vállalkozás rendelkezésére bocsátotta,
  • tartalmaznia kell, hogy a kölcsönt nyújtó fél egyetértését adta arra vonatkozóan, hogy a nyújtott kölcsön bevonható a vállalkozás adóssága rendezésébe,
  • a kölcsönt nyújtó követelése a törlesztések sorrendjében a tulajdonosok előtti legutolsó helyen áll, azt a vállalkozó felszámolása vagy csődje esetén csak a többi hitelező kielégítése után kell kiegyenlíteni,
  • a kölcsön visszafizetési határideje vagy meghatározatlan, vagy a jövőbeni eseményektől függ, de eredeti futamideje öt évet meghaladó lejáratú kell legyen,
  • a kölcsön törlesztése az eredeti lejárat vagy a szerződésben kikötött felmondási idő előtt nem lehetséges

Kinek nem megoldás ez?

2013-tól a veszteséges vagy “nem eléggé” nyereséges társaságok, akik nyereségminimum alapján kalkulálják társasági adójukat, kötelesek ez a nyereségminimum alapot megemelni a tagi kölcsönök adott évi növekedésének 50%-ával. Vagyis így hiába teszünk meg mindent annak érdekében, hogy a nyújtott tagi kölcsön hátrasorolt kötelezettségnek minősüljön, a nyereségminimum kalkulációból mindenképpen ki fog derülni, hogy a társaság finanszírozásához kölcsönt nyújtottak a tagok, ha az adott évben annak állománya növekedett.

Ha tetszett írásunk, kedvelje oldalunkat! Ha meg szeretné ismerni adótanácsadónk és egy tapasztalt könyvelőiroda további tanácsait, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Szólj hozzá!