Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása
Már
4
2014

Adómegtakarítások az adótanácsadó segítségével – 4. rész

Néhány hete adótanácsadói túravezetéssel, virtuális kirándulásokat teszünk – reményeim szerint sok ügyvezetővel együtt – a kis- és középvállalkozások társasági adóalap- és adókedvezményeinek területén.

Eddig a következő helyek voltak adótanácsadói idegenvezetésű túránk állomásai:

Az adótanácsadó tippjeinek azonban nincs vége!

Mai célállomásunk egy olyan kedvezmény bemutatása, amely minden olyan bevétel esetén alkalmazható, amely irodalmi, tudományos, művészeti alkotásból származó szerzői jogdíjbevétel.

Szerzői jogdíjat – bár néhány vállalkozás profiljában éppen ezek a tevékenységek jelentik a döntő hányadot –, nemcsak zenei és irodalmi művek szerzőinek fizethetünk, hanem pl. programok írójának is.

Mi a szerzői jogdíj?

A szerzői jogdíj olyan díj, amelyet irodalmi, tudományos, művészeti művek, kulturális programok felhasználására, felhasználási jogára adott engedély ellenében fizetnek a szerzőnek. A díjazás nem fix, hanem az adott alkotás által hozott bevétellel arányban kell állnia. Ez azt jelenti, hogy a bevételből valamilyen logikai úton előállított kalkuláció alapján kell meghatározni, mennyi jogdíjat kell fizetni érte, akár abszolút mértékben, akár százalékos arányban.

A szerző ezt a jogot átadhatja a társaságnak, és nyilatkozattal akár le is mondhat róla a társaság javára.

Mekkora a kedvezmény mértéke?

A bevételként elszámolt jogdíjbevétel 50%-a csökkenti az adózás előtti eredményt. Az így igénybevett kedvezmény nem haladhatja meg az adózás előtti eredmény 50%-át.

Jogosít-e más adókedvezményre is a jogdíjbevétel?

Az elszámolt jogdíjbevétel nemcsak a társasági adóalapot csökkenti, hanem az iparűzési adó alapját is. Olyannyira, hogy az iparűzési adó alapjából a jogdíj 100%-os mértékben vonható le.

Adótanácsadói véleményem szerint a jogdíj esetében a kedvezmények olyan jelentős mértékűek, hogy mindenképpen szükséges megismerni őket, ha a társaság szeretné minimálisra csökkenteni saját költségvetésének adóterheit.

A kedvezmény mértékének bemutatására nézzünk egy adótanácsadói példát!

A bemutatás során olyan adótanácsadói egyszerűsítő feltételeket használunk, amelyek lehetővé teszik, hogy a modellben csak azok a tételek szerepeljenek, amelyekkel a jogdíj adómegtakarító hatásait ki tudjuk mutatni.

Egyszerűsítő feltételek:

 • a társaság bevétele csak saját maga nyújtotta szolgáltatásból és jogdíjból áll
 • a tárgyévi összes bevétele 80 millió forint
 • a tárgyévi jogdíjbevétele 20 millió forint
 • összes elszámolt költsége és ráfordítása 60 millió forint

Társasági adókalkuláció

Adókedvezmény igénybevételével

Adókedvezmény nélkül

Összes bevétel

80 000

80 000

Jogdíjbevétel

20 000

20 000

Összes költség és ráfordítás

60 000

60 000

Adózás előtti eredmény

20 000

20 000

Jogdíjbevétel kedvezménye

10 000

Társasági adóalap

10 000

20 000

Társasági adó

1 000

2 000

Iparűzési adó kalkuláció

Adókedvezmény igénybevételével

Adókedvezmény nélkül

Iparűzési adó alapja

80 000

80 000

Jogdíjbevétel kedvezménye

20 000

Iparűzési adó tényleges alapja

60 000

80 000

Iparűzési adó

1 200

1 600

Az összehasonlító adatokból tisztán látszik, hogy adótanácsadói javaslatunkat használva, egy-egy üzleti évben akár több millió forint megtakarítására is lehetőség nyílik.

Épp ezért, ha az Ön cégének lehetősége van bármilyen szerzői jogdíj adómegtakarító hatásait kihasználni, mindenképpen egyeztessen adótanácsadóval, hogy megismerje ennek a kedvezménynek az előnyös hatásait!

Cikkünket a Piac és Profit oldalán is olvashatja.

Ha hasznosnak találta adótanácsadói írásunkat, kedvelje oldalunkat! Ha adótanácsadónkkal szeretne maradni adómegtakarítással kapcsolatos további utazásunk során is, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Related Posts

A cikk írójáról

Gazdagné Novák Mária a Countplus Adótanácsadó és Könyvelő Kft vezetője.

3 hozzászólás+ Hozzászólás írása

 • Tisztelt Mária! Ezek a kedvezmények azokra is vonatkoznak, akik magánszemélyként az általuk írt e-könyvet (regényt) platformokra (Amazon, Smashwords) töltik fel és így jutnak bevételhez? Segítségét előre is köszönöm!

  • Kedves Regina!
   A hatályos jogszabályok szempontjából a nyomtatott és az e-könyvek teljesen más elbírálás alá esnek. Az, hogy milyen előírások vonatkoznak az e-könyvekkel kapcsolatos jogdíjakra, nem egyértelműen derül ki a szabályozásból.
   Egy biztos, annak a feltételnek meg kell felelnie, hogy irodalmi, tudományos, művészeti művek, kulturális programok felhasználására, felhasználási jogára adott engedély ellenében fizessék.
   Kérek szépen néhány nap türelmet és utána nézek a dolognak.
   Üdvözlettel:
   G.Novák Mária

   • Kedves Regina!
    Utána nézve a dolognak sem lehet általánosságban válaszolni a kérdésére, ezért azt tanácsolom, hogy leírva a konkrét esetet kérjen állásfoglalást az adóhivataltól.
    Üdvözlettel:
    G.Novák Mária

Szólj hozzá!