Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása
aug
21
2013

Iskolakezdés – bérszámfejtés adótanácsadó szemmel

Nem kell, hogy a bérszámfejtés fölött hosszú órákat töltsön, ha dolgozóinak iskolakezdési támogatást szeretne adni!

Sajnos, a nyárnak minden évben vége szakad, gyermekeink viszonyt nőnek, és sokan közülük szeptemberben iskolát kezdenek vagy folytatnak, ebben szeretnénk a társaságoknak bérszámfejtési tanáccsal szolgálni. A szeptemberi iskolakezdés a családok számára jelentős anyagi megterheléssel jár, amin a foglalkoztató társaság iskolakezdési támogatás biztosításával igen sokat tud enyhíteni. A foglalkoztatóra nézve pedig nagy előnye a támogatás bérszámfejtésben való alkalmazásának, hogy a jó munkaerőket ezzel ösztönözni lehet.

Cikkünkben összegyűjtöttük azokat a fontos tudnivalókat, amikkel a társaságokat segíthetjük abban, hogy tájékozottak legyenek ezzel a kedvezményesen adható támogatással kapcsolatban.

Mit kell tudni a bérszámfejtés oldaláról az iskolakezdési támogatás feltételeiről? Hogy ne legyen hiba a bérszámfejtés soraiban, ezeket a feltételeket kell figyelembe vennie.

  • Kizárólag munkaviszonyban álló munkavállalónak nyújtható. Tehát a társaság ügyvezető tagjai csak akkor kaphatják, ha munkaviszonyban állnak társaságukkal, de ez a hatályos jogszabályi környezetben már megvalósítható.
  • Mindkét szülő részesülhet az iskolakezdési támogatásban ugyanazon gyermek után.
  • A munkáltató magyarországi, sőt bármely Európai Uniós tagállamban a magyar közoktatásnak megfelelő oktatásban részt vevő gyermekre nyújthatja.
  • Az iskolakezdési támogatás igénybevételére az a szülő, nevelő jogosult, aki a családok támogatásáról szóló törvény alapján, az érintett gyermek vagy tanuló után családi pótlékra, vagy hasonló ellátásra jogosult, s erről a jogosultságáról munkáltatójának nyilatkozatot tesz.
  • A kedvezményes támogatásként bérszámfejthető összeg 2013-ban 29 400 forint gyermekenként, tehát ugyanazon gyermekkel kapcsolatban összesen 58 800 forint támogatás fizethető ki a két szülőnek, akár ugyanazon a munkahelyen is. Tehát a bérszámfejtés nem tartalmazhat ennél nagyobb összeget, kedvezményesen igénybe vehető iskolakezdési támogatás címszó alatt.
  • Ha több munkahellyel rendelkezik a dolgozó, akár mindegyiktől megkaphatja a juttatást és ebből a szempontból az sem számít, ha részmunkaidőben dolgozik.
  • Az idei évben először az iskolakezdési támogatás kizárólag papíros vagy elektronikus utalvány formájában nyújtható.
  • A tanév első napját megelőző 60. naptól az év utolsó napjáig lehet ezzel a támogatási formával ösztönözni a munkavállalókat.

Mire használható fel a támogatás?

A nyújtott támogatást, elsősorban tankönyvek, taneszközök és ruházat vásárlására lehet felhasználni. Taneszköz minden a tanuláshoz szükséges dolog, így a tollak, ceruzák, ragasztók, festékek, technikai csomagok. Ez a kategória a bérszámfejtés listájában azonban ennél sokkal tágabban is értelmezhető, hiszen taneszköz lehet XXI. századunkban egy laptop vagy egy iPad is.

Az utalványok tankönyvekre való felhasználása egyelőre nem megoldott, mivel a kötelező tankönyvekre szóló csekkeket nem lehet a postán az utalványokkal kifizetni.

Az adótanácsadó példája a bérszámfejtés elkészítéséhez

Az kedvezményesen adható iskolakezdési támogatás összege 2013-ban 29 400 forint, amely után a munkáltatónak 35,71% adót, 10 500 forintot kell fizetnie. Tehát a munkáltatónak 39 900 forintjába kerül a munkavállalót 29 400 forinttal támogatni.

Ha ugyanezt a nettó összeget bér kifizetésével szeretné elérni, akkor 29 400 forint nettó összegű kifizetés 46 398 forintjába kerülne a munkáltatónak, egy családi kedvezményre jogosult gyermeket figyelembe véve.

A munkáltató így csaknem 15%-ot tud megtakarítani a kifizetésen.

Ha szeretné követni adótanácsadónk, könyvelőirodánk bérszámfejtési praktikáit, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Related Posts

A cikk írójáról

Gazdagné Novák Mária a Countplus Adótanácsadó és Könyvelő Kft vezetője.

Szólj hozzá!