Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása
jún
26
2013

Diákmunka adótanácsadó szemmel – minden a szerződésen múlik! – 1. rész

Adótanácsadó segítségével már a diákmunka során is több maradhat gyermeke zsebében. Tudja meg, hogy célszerű intézni gyermeke nyári munkáját.

Nem adótanácsadó ismerősöm büszkén mesélte, hogy gyermeke a nyári szünidő egy részét munkával fogja tölteni, megkeresve így nyaralása költségeinek jelentős részét.

– Milyen formában foglalkoztatják a fiadat? – kérdeztem én.

– Fogalmam sincs, egyedül intézi a gyerek. Miért, hát nem mindegy?

– Egyáltalán nem!

– Mi múlik rajta? – kérdezte ismerősöm meglepődve.

– Hát éppen csak az, hogy a megkeresett összegből mennyi fog a zsebében maradni!

– Hm…?

Hogy a nyár elején ne vágjanak olyan csodálkozó arcot, mint kedves ismerősöm, megosztom önökkel adótanácsadói tudásom egy fontos szeletét.

Adótanácsadó tippek:

Mikor szabályos a diákok munkavállalása?

A Munka törvénykönyve szerint az lehet munkavállaló, aki a 16. életévét betöltötte. Ez alól a szabály alól egy kivétel van, a törvény annak a 15. életévét betöltött tanulónak is engedélyezi a szünidő alatt a munkavállalást, aki általános-, szak- vagy középiskola nappali képzésében vesz részt.

A diáknak rendelkeznie kell adóazonosító jellel. Az adókártya igényléséhez az 13T34-es nyomtatványt kell kitöltenie és eljuttatnia az adóhatósághoz.

Milyen formában foglalkoztathatók a diákok?

 • munkaviszonyban
 • munkaviszonyra irányuló egyéb jogviszonyban (pl. megbízási szerződéssel)
 • egyszerűsített foglalkoztatási szerződéssel
 • háztartási munka keretében
 • iskolaszövetkezet tagjaként

Vegyük sorra, hogy az egyes munkavállalási formák milyen adózási kötelezettségeket eredményeznek.

A továbbiakban minden esetben egy havi munkavégzéssel és a minimálbér havi 98 ezer forintos összegével fogunk számolni, hogy az egyes munkavállalási formák adózási, adótanácsadási szempontból összehasonlíthatók legyenek.

Munkaviszony

A személyi jövedelemadó törvény nem különbözteti meg a diákok munkavállalását a nem diákok munkavállalásától, ezért rájuk ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint bármely más munkaviszonyban lévő dolgozóra.

A diák munkaviszonyból származó jövedelme ugyanúgy bérjövedelemnek tekintendő, amelyből a munkáltató

 • 16% személyi jövedelemadó előleget,
 • 8,5% egészségbiztosítási- és munkaerőpiaci járulékot és
 • 10% nyugdíjjárulékot von le.

Diákunk így egy hónap alatt 64 190 forint nettó jövedelemmel lesz gazdagabb.

A Társadalombiztosítás szabályai szerint biztosítottá válik, és a természetbeni egészségbiztosítási ellátáson túl (amely tanulói jogviszonya okán is jár) a társadalombiztosítás valamennyi ellátására jogosultságot szerez, így például táppénzre, nyugdíjra is.

Adótanácsadói figyelmeztetés: az év végén kapott igazolás alapján következő év május 20-ig személyi jövedelemadó bevallás benyújtására kötelezett.

Munkaviszonyra irányuló egyéb jogviszony

Adótanácsadói véleményem szerint tipikus, de nem a legjobb – bár a leggyakoribb – formája a diákok munkavállalásának a megbízási szerződéssel végzett diákmunka.

Az így megszerzett jövedelem, önálló tevékenységből származó jövedelemként lesz adóköteles, amellyel szemben – a munkaviszonyból származó jövedelemmel ellentétben – a tevékenységhez kapcsolódó költségek elszámolása is lehetséges.

Ennek kétféle módját engedi meg a jogszabály:

 • tételes költségelszámolás – a tevékenységhez kapcsolódó kiadások számláit összegyűjtve, azok levonhatók a jövedelemből, így csökkentve az adó alapját,
 • bizonylat nélküli költségelszámolás – a tevékenységhez kapcsolódóan nincsenek kiadások, vagy nem gyűjtjük össze azok számláit, hanem összegyűjtés nélkül 10%-nak vesszük azt.

Mivel ezek a diáktevékenységek nem kiadásigényesek, ezért adótanácsadóként feltételezzük, hogy diákunk nem gyűjt költségszámlákat a kiadásairól, tehát 10%-os költséghányaddal fog számolni, és 88 200 forint után fog adót fizetni.

Milyen adók kerülnek levonásra?

 • 16% személyi jövedelemadó előleg,
 • 7% egészségbiztosítási járulék és
 • 10% nyugdíjjárulék.

Diákunk így egy hónap alatt máris 4 704 forinttal többet keres, hiszen 68 894 forint nettó jövedelmet ér el.

Ha azonban a diákmunka havi díja nem haladja meg – időarányosan tekintve – a havi minimálbér 30%-át, vagyis 29 400 forintot, akkor a jövedelem után nem kell egészségbiztosítási járulékot és nyugdíjjárulékot fizetni, így ezt a jövedelmet mindössze a 16%-os személyi jövedelemadó fogja terhelni.

Adótanácsadói figyelmeztetés: az év végén kapott igazolás alapján a következő év május 20-ig a diák személyi jövedelemadó bevallás benyújtására kötelezett.

Tartson velünk jövő héten is, mert adótanácsadó szemmel tovább számolgatjuk a diákjaink nyári vágyálmai beteljesítésére fordítható összegeket.
Addig is iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesíthessük a legfrissebb adótanácsadói tippekről!

Related Posts

A cikk írójáról

Gazdagné Novák Mária a Countplus Adótanácsadó és Könyvelő Kft vezetője.

Szólj hozzá!