Bejegyzés nyomtatása Bejegyzés nyomtatása
ápr
24
2013

Számvitel – adózás, avagy hihetetlen év végi adócsökkentő titkok – 1/2. rész

Itt van az év vége, és összeszorul a gyomra, ha arra gondol, hogy könyvelője megint horribilis összeget fog mondani, amikor közli a számviteli beszámoló és adóbevallások elkészítésekor kalkulált fizetendő adóit?

Barátaitól hallott már arról, hogy mindenféle kedvezményeket lehet igénybe venni a társasági adóból, de nem tudja, mik ezek, és könyvelője sem tájékoztatja róluk?

A számvitel sokak által rejtett kiskapui

A könyvelő nem adótanácsadó, nem adószakértő, hanem egy olyan személy, aki a számvitel törvényi előírásai szerint végzi könyvelési munkáját és tesz eleget az abban előírtaknak. Ha ez így van, akkor nincs miért aggódnia, egy esetleges ellenőrzés mindent rendben fog találni, hiszen minden adót a maximálisan befizethető mértékben teljesített. A könyvelők többsége – szakmájánál fogva – mindig is erre fog törekedni, mert nem szeretne semmilyen általa átláthatatlan jogszabályok biztosította kedvezményekkel adót csökkenteni. Talán éppen ezért sem bízhat mindent a könyvelőjére. 

De nem kell fejfájáscsillapítókat szednie, nyugodtan dőljön hátra, mert ebben a bejegyzésünkben éppen ezeket a társasági adóalapkedvezményeket fogjuk ismertetni!

Fontos, hogy tudjon ezekről a kedvezményekről, ezért összeállítottunk egy rövid listát a mikro-, kis- és középvállalkozások számára leginkább igénybe vehető 2012. évi adóalapkedvezményekről, amelyeket a számviteli beszámoló összeállításakor – befizetendő társasági adója terhére – még érvényesíthet.

A legfontosabb számviteli és adó trükkök:

milyen jogcímeken csökkentheti társasági adóalapját?

 • korábbi évek elhatárolt vesztesége
 • lekötött tartalékba átvezetett, tárgyévi adózás előtti eredmény
 • kedvezmény az iskolarendszerű képzésben közreműködve tanulók után
 • kedvezmény a szakképző iskolai tanulók után
 • a kapott jogdíjbevétel 50%-a
 • kutatási-, fejlesztési tevékenységgel kapcsolatos kedvezmény
 • legalább 50%-ban megváltozott munkaképességű munkavállaló foglalkoztatása
 • foglalkoztatottak átlagos statisztikai állományának növekedése
 • közhasznú szervezetek támogatása
 • új műszaki berendezés, gépek, berendezések beruházása, ingatlanfelújítás, -bővítés, -átalakítás, szellemi termékek beszerzése
 • korábban munkanélküli személy foglalkoztatása

Ezek közül nézzük meg most azokat, amik sok vállalkozást érinthetnek.

Korábbi évek elhatárolt vesztesége a számvitelben

Ha voltak a korábbi években számviteli beszámolójában kimutatott veszteségei, akkor a veszteségeket keletkezésük sorrendjében lehet figyelembe venni, az idei év adóalapjának csökkentéseként, tehát először a korábbi veszteséget kell elszámolni, felhasználni. A 2012. évtől kicsit korlátosabban, mert nem lehet a teljes adóalapot veszteséggel lecsökkenteni, csak annak a felét. Ezt, reményeim szerint, minden könyvelő és könyvelőiroda tudja.

Lekötött tartalékba áthelyezett tárgyévi eredmény

A tárgyévi számviteli eredmény felét „félre” tudjuk tenni, könyvelői nyelven lekötött tartalékba helyezzük, és ezzel kivonjuk a tárgyévi adózás alól.

Mit lehet ezzel a félretett adózatlan eredménnyel tenni?

A következő négy adóévben a félretett összegnek megfelelő összeget tárgyi eszközökre (ingatlanok, gépek-, berendezések) vagy immateriális javakra (pl. szoftverek, egyéb szellemi termékek) kell elkölteni. Úgy képzeljük el az egészet, mintha a következő négy évben beszerzendő eszközöknek az értékcsökkenését előrehoztuk volna, és valójában ez is történik.

Ez likviditási szempontból is segíti a vállalkozásokat, hiszen ebben a gazdasági környezetben már azzal is rengeteget nyerünk, ha az adó megfizetését későbbre tudjuk halasztani, és attól függően, hogy milyen eszközbeszerzésre készülünk, lehet ez akár igazi adómegtakarítás is.

Például: egy vállalkozás iroda céljára ingatlant szeretne vásárolni.

Ha megveszi az ingatlant, akkor az érte fizetett összeg nem fogja csökkenteni a társasági adó alapját, mert nem számolható el költségként. Az ingatlan értéke, mivel annak a társasági adó szerint megengedett értékcsökkenése 2%, ötven év alatt fog értékcsökkenésként becsöpögni a vállalkozás adóalapjának csökkentésébe.

Ha ezt az ingatlant úgy vásároljuk meg, hogy a vásárlás előtti évek számviteli beszámolójában kimutatott társasági adóalap – vagy adóalapok – felét adózatlanul félretesszük, akkor az olyan, mintha a vásárlás előtti pár évben teljesen elszámolnánk az ingatlan értékcsökkenését, és lássuk be, ez nem mindegy.

Ha azt vesszük, hogy ötven év alatt egyenlő részletekben, vagy egy–négy év alatt előre azonnal adóalapot tudunk csökkenteni, akkor ezt nyugodtan nevezhetjük tényleges kedvezménynek.

Közhasznú szervezetek támogatása

A közhasznú tevékenység támogatására adott pénzösszegek elszámolhatók a számviteli törvény szerint ráfordításként, ami természetesen csökkenti az adóalapot, és ezenkívül a közhasznú szervezet igazolása alapján a támogatás összegének 20%-ával is csökkenthető az adóalap. Ha tartós adományozási szerződést kötünk, akkor további 20%-kal csökkenthető az adóalap. Amire nagyon figyeljünk, hogy a kedvezmény igénybevétele nem lehetséges a támogatott szervezet igazolása nélkül.

Új műszaki berendezés, gépek, berendezések beruházása, ingatlanfelújítás, -bővítés, -átalakítás, szellemi termékek beszerzése

Ha a társaság valamennyi tagja magánszemély, akkor a társaság 30 millió forintig vonhatja le az adózás előtti eredményből a korábban még használatba nem vett műszaki berendezések, gépek, járművek beruházási értékét, az ingatlanfelújítás, -bővítés, rendeltetés-változás, átalakítás értékét és a korábban még használatba nem vett szellemi termékek bekerülési értékét.

Ez pontosan azt jelenti, hogy az ilyen eszközök beszerzési árát duplán el tudjuk számolni a számviteli beszámoló összeállításakor, társasági adóalapcsökkentő tételként.

Az ismertetett adóalapkedvezményeken kívül vannak olyan kedvezmények is, amelyeket nem az adózás előtti eredményből, hanem a kalkulált adóból vonhat le a számviteli beszámoló elkészítésekor.

Ezekkel találkozhat két hét múlva, ha velünk tart. 

Mindenképpen kérdezze meg könyvelőirodáját, ha úgy érzi, hogy ezek közül a kedvezmények közül bármelyik vonatkozhat Önre.

Ha szüksége lenne arra, hogy év végi adóit optimalizáljuk, vegye igénybe Vészforgatókönyv vállalkozásoknak szolgáltatásunkat.

Related Posts

A cikk írójáról

Gazdagné Novák Mária a Countplus Adótanácsadó és Könyvelő Kft vezetője.

Szólj hozzá!